Vind je het belangrijk om een goede familieband te hebben? Dit kun je natuurlijk in je hele gezin een hoofdrol laten spelen. Neem ook je kind(eren) mee in het onderhouden van de familieband, of dat nu is met je ouders, broers, zussen of andere familieleden. Op zoek naar tips? Lees dan verder.

Mijlpalen vieren

Een mooie manier om je kinderen meer bij je familie te betrekken? Vier mijlpalen! Dit kunnen allerlei mijlpalen zijn. Denk aan geboortes, verjaardagen, werkjubilea of andere bijzondere momenten. Juist dit zijn momenten om samen te komen, met z’n allen! Als een familielid wat verder van jullie af staat of als jullie het een keer niet redden om langs te gaan, kun je nog altijd iets laten horen. Stuur bijvoorbeeld een verjaardagskaart om een naaste te feliciteren. Je kunt er samen met je kinderen een leuke tekst op schrijven. En misschien krijgen jullie zo ook vaker een kaartje terug, dat is natuurlijk al helemaal een feestelijke reden om regelmatig te schrijven naar elkaar.

Logeerpartijtjes

Veel kinderen vinden logeerpartijtjes leuk. Organiseer dit dan ook van tijd tot tijd, bijvoorbeeld bij de opa’s en oma’s van je kinderen. Of bij andere familieleden, zoals ooms en tantes. Als zij ook kinderen hebben thuis, is het des te gezelliger: zo bouwen jullie kinderen onderling ook weer een band op. Het is minder gehaast dan alleen een bezoek, wat zo’n logeerpartijtje dus meerwaarde geeft. Sta er ook voor open dat er neefjes en nichtjes bij jullie komen logeren: dat is uiteraard net zo goed een leuk idee. Maak er een gezellige overnachting van. Kijk bijvoorbeeld samen een film of speel met z’n allen bordspelletjes. Er is genoeg te bedenken. Denk ook meteen na over een leuke uitnodiging. Je kunt samen met je kinderen kaarten maken om neefjes en nichtjes uit te nodigen. Dat is een hartstikke creatief idee!

Bezoekjes

Het hoeft niet altijd om een logeerpartijtje te gaan. Je kunt ook gewoon regelmatig met je kids op bezoek van bij je naasten! Dit kan zelfs een vaste routine zijn, zoals in veel families gebruikelijk is. Bezoek bijvoorbeeld iedere zondag de (groot)ouders, om maar iets te noemen. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is, dat is meteen hartstikke praktisch. Hoe vaker je samen langsgaat, hoe hechter de band natuurlijk wordt. Het is heel mooi om dat te zien ontwikkelen.

Uitjes

Nog een manier om vaker samen te komen? Organiseer uitjes, misschien zelfs voor de hele familie! Dit is een ideale manier om iedereen bij elkaar te brengen. Ga bijvoorbeeld op familieweekend naar een leuke locatie. Of maak er een familiedag van, met een gezellige activiteit. Van een sportieve tot een creatieve activiteit: er is natuurlijk genoeg te verzinnen. Probeer goed in te schatten wat je familieleden leuk vinden om te doen. Een goede verbindende factor? Dat is uiteraard eten! Het is dus een optie om een etentje te organiseren, zoals een barbecue. Of ga samen naar een goed restaurant toe.

Uitleg

De laatste tip: probeer ook vooral aan je kinderen uit te leggen waarom het zo belangrijk is om regelmatig de familie te zien. Zeker bij tieners en pubers kan er weleens frictie ontstaan, als ze eigenlijk liever thuis willen hangen. Waarom wil je nu eigenlijk zo graag dat je kinderen meekomen? Als je hier de juiste woorden aan geeft, kan het zomaar zo zijn dat je kinderen het daarna (weer) meer zien zitten. Is het toch te duidelijk een ‘moetje’? Dan kun je bijvoorbeeld afspreken dat ze niet altijd mee hoeven te gaan, maar wel regelmatig. Maar het is natuurlijk te hopen dat de familieband al op jongere leeftijd mooi is opgebouwd, en dat je kinderen om die reden (meestal) graag meegaan!

Familie, het is toch wel het belangrijkste in het leven. Geef dit als waarde door aan je kids! De bovenstaande tips zijn zeker een goede manier om hiermee aan de slag te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like