Het klimaat staat meer dan ooit in de schijnwerpers, daarbij horen ook bewuste keuzes. Hebben we zoveel nieuwe kleding nodig? Moeten we iedere dag vlees eten? Nog nooit was er zoveel keuze als het gaat om vega(n) food, als dit jaar! Holidu, het boekingsportaal voor vakantiehuizen, heeft de gegevens van Happy Cow onderzocht en kan je nu vertellen welke steden in Nederland het meest vegan-friendly zijn in verhouding tot het aantal inwoners per stad. Want, dinsdag 1 november, is het World Vegan Day! Vroeger bestond een vegan dieet misschien alleen maar uit kikkererwten of linzen, maar tegenwoordig worden er waanzinnige creaties geserveerd. Wil jij ook een positieve bijdrage leveren aan het klimaat? Of zie je dieren eerder als vriend en niet als voedsel, of eet je liever vegan uit overweging voor je gezondheid? Deze 10 steden bieden een ruim scala aan vega(n)-friendly opties: 

Leiden – 12,6 restaurants per 15.000 inwoners

Waar Leiden in 2020 nog op de derde plek stond verovert het nu de eerste plaats! Goud gaat naar Leiden, waar veel vegan-friendly opties te scoren zijn. Anders dan de naam doet vermoeden, staat het Slachthuis nog steeds voor je klaar met hun heerlijke vegan gerechten. Ook een workshop vegan taarten bakken is een optie! Vegan gerechten zoals de Pulled Jackfruit Burger bestel je bij Aloha, een enorm uitgebreide kaart met vegan en vega gerechten. Smikkelen maar!

Utrecht – 9 restaurants per 15.000 inwoners

Ook de gezellige studentenstad Utrecht blijft niet achter en schiet dit jaar van plek vier naar twee. Hier in de stad schotelen vele restaurants heerlijke vegan en veggie gerechten voor. Waar je in 2020 nog maar 7 vegan restaurants kon vinden, zijn het er nu al 20! Broei is sinds mei dit jaar omgedoopt tot 100% vegan, reserveren dan maar. Ook de gezellige vibes van WAKU WAKU wil je niet missen, je kan er een geheel drie gangen menu bestellen tot in de puntjes verzorgd.

Amsterdam – 8,4 restaurants per 15.000 inwoners

Amsterdam blijft weer verbazen, met een indrukwekkend aanbod van 71 vegan restaurants. In 2020 waren dit er nog maar 47. Misschien ken je Rainbowls al? Dit is een echt feestje in je bowl, wat confetti in het leven kan nooit kwaad toch?! Of heb je trek in een heerlijke vegetarische gyros? Dan moet je echt even langs Vleesch noch Visch fietsen. Iets te vieren? Haal je vegan-taart dan bij Willem-pie bakery, om je vingers bij af te likken. 

Groningen – 8,4 restaurants per 15.000 inwoners

Naast het beklimmen van de Martinitoren aan de Grote markt kan je in Groningen bij 131 vegan-vriendelijke restaurants terecht. We tellen nu 100 meer opties dan in 2020, wat een mega vooruitgang is! Fine dining bij Achterwerk of heerlijk dineren bij De herbivor met heerlijke traktaties voor alle vegan-lovers.

Maastricht – 8,3 restaurants per 15.000 inwoners

Ook in Maastricht zit het wel snor als je op zoek bent naar vegan-friendly opties. Er zijn weinig restaurants die puur vegan zijn, maar enorm veel restaurants die vegan-opties aanbieden! Breng een bezoekje aan de vegetarische restaurants Pleur of Levantini.

Nijmegen – 5,4 restaurants per 15.000 inwoners

De oudste stad van Nederland gaat ook met de tijd mee en biedt een assortiment vegan opties. Je kan weer genieten van de leuke inrichting bij TATI Nijmegen, probeer een broodje vegan kerriekroket of een broodje sticky tempeh. Veggie Galore mag je ook niet overslaan.

  1. Den Haag 5,2 restaurants per 15.000 inwoners
  2. Eindhoven 5 restaurants per 15.000 inwoners
  3. Dordrecht 4,5  restaurants per 15.000 inwoners
  4. Zwolle 4,2  restaurants per 15.000 inwoners
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like