Wijn associeer je toch al gauw met de borrel, feestjes, of het hoofdgerecht. Maar een goed glas wijn kan ook je nagerecht een extra dimensie geven! Een mooie wijn bij het dessert kan op een verrassende manier tegengas bieden, of juist de smaken in harmonie laten samensmelten. Zo is een fruitige en lichte rode wijn een goede tegenhanger bij een machtig en zoet dessert, en smaakt een friszure wijn met citrusachtige tonen perfect bij lemon cheesecake. We hebben om je te helpen een aantal bekende desserts met bijpassende wijnen voor je geselecteerd! 

Wijn bij romige desserts

Een romig dessert zoals pudding, cheesecake of crème brûlée, vraagt om een lekkere licht zoete dessertwijn zoals bijvoorbeeld een Muscat. De bloemige, pure aroma’s van deze schitterende goudgele wijn hebben veel smaak en zorgen voor een uitstekend evenwicht bij een romig toetje. Bij crème brûlée is zoete witte Port een mooie partner: zacht, zoet en fruitig, perfect bij het romige van de crème brûlée in combinatie met het gesuikerde karamellaagje. 

Wijn bij een chocoladedessert

Een dessert met chocolade in de hoofdrol vraagt om een fruitige tegenhanger: een wijn die het machtige van de cacao kan hebben. Een glas zoete rode wijn zoals Sherry of Port uit Portugal zal een perfecte aanvulling zijn, omdat deze versterkte wijnsoorten goed zijn opgewassen tegen de krachtige, intense smaken van de chocolademousse. Bovendien zijn de smaken van rijp rood fruit erg lekker bij hoge concentratie van chocolade. Een andere aanrader bij chocolademousse is een elegante Franse Sauternes. Met aroma’s van tropisch fruit, honing en abrikoos breng je een fruitige twist aan je chocoladedessert. Een goede combi! 

Wijn bij fruitige desserts

Een dessert met veel fruit vraagt om een lichte mousserende wijn die de pure en zoete smaken van de vruchten niet overstemt. Een echte aanrader bij een fruitdessert met citroen zoals een citroensorbet, is bijvoorbeeld een lichtzoete Prosecco. Kies wel voor de Demi-Sec variant, want een te droge Prosecco zal te dominant zijn. Een fruitsalade of ijs met bosvruchten is heerlijk met een Italiaanse Moscato d’Asti. Deze italiaanse wijn is fris, heeft een fijne mousse en bevat datzelfde lichte zuurtje als het verse fruit. 

Wijn bij een kaasplankje


Ben je liefhebber van een kaasplankje? Ook bij de verschillende kaasjes mag een fijne wijn natuurlijk niet ontbreken. Kaas kan mild en vrij zoutig zijn, waardoor je een soepele rode wijn kunt schenken. Je kunt bijvoorbeeld een heerlijke 

Biologische wijn kopen, zoals een Spaanse Monastrell. Deze wijn is op een duurzame wijze geproduceerd en dat proef je zeker terug. Met fruitige ondertonen, zachte tannines en een levendig karakter past hij perfect bij kaassoorten zoals Manchego. Een andere mooie optie bij een kaasplankje is een halfdroge Riesling uit de Elzas. 

Kortom: sluit je diner feestelijk af met een van deze smaakvolle dessert- en wijn combinaties! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like