Je zou ook kunnen vragen: waarom nog kiezen voor wegwerpluiers, anders dan uit gewoonte en gemakzucht? We weten allemaal dat het niet goed gaat met het klimaat en dat we onze CO2-uitstoot moeten zien te verkleinen. Het krijgen van een kindje zal je nog eens te meer doordringen van het belang daarvan, aangezien dit rechtstreeks verband houdt met zijn of haar toekomst.

Natuurlijk komt er met een baby een hoop op je af en wil je je eigen to-do-list behapbaar houden. Het (extra) werk dat bij herbruikbare luiers komt kijken, valt echter relatief mee en er staan erg veel voordelen tegenover. Lees je even mee?

Weggooien is zonde

Als je bedenkt hoeveel grondstoffen en energie uit fossiele bronnen nodig is voor de productie van wegwerpluiers, dan voel je op je klompen aan dat het een vorm van verspilling is. Zowel de productie als de vernietiging ervan kosten buitenproportioneel veel middelen. Op ongeveer alle terreinen van ons leven richten we ons de afgelopen jaren steeds meer op hernieuwbare energie en duurzaam geproduceerde (en dus ook weer herbruikbare) goederen. We willen immers graag dat de aarde een leefbare planeet blijft. In die context is het logisch om ook voor die luierperiode te kiezen voor een herbruikbare optie.

Geld besparen is fijn

Het voelt misschien niet zo – omdat je wegwerpluiers na elkaar koopt en het dus een veel meer gespreide uitgave betreft – maar herbruikbare luiers zijn een stuk voordeliger dan de wegwerpvariant. Voor één kindje loopt je voordeel al gauw op tot 500 euro, bij een eventueel brusje praten we al over een besparing van maar liefst 1500 euro! Doordat kinderen die wasbare luiers dragen gemiddeld ook nog eens zes maanden eerder zindelijk worden dan hun plastic-dragende ‘collega’s’, loopt het financiële voordeel zelfs nog verder op. Je moet weliswaar ook een bedrag rekenen voor wasmiddel, stroom en afschrijving van je wasmachine, maar dan nog gaat het om een vrij astronomische besparing waar je vast een betere bestemming dan de afvalemmer voor kunt bedenken.

Gezondheidswinst

Zowel in de prille babytijd als daarna, tijdens de dreumes- en peuterfase, hebben herbruikbare luiers significante gezondheidsvoordelen voor je kindje. Door het ontbreken van die chemische, absorberende korrels lijden de billetjes een stuk minder onder wasbare luiers: je kindje voelt zich comfortabeler en heeft veel minder last van luieruitslag.

Doordat herbruikbare luiers een breder kruis hebben, duwen ze de heupen van je kleintje beter in hun kom. Dit is gunstig voor zijn of haar heupontwikkeling en heeft geen negatieve effecten op de motorische ontwikkeling, want kindjes die wasbare luiers dragen gaan net zo snel rollen, kruipen en lopen als kinderen met wegwerpluiers.

Twijfel dus niet langer en geef je kindje herbruikbare luiers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like