Een nieuwe moeder wordt er al gauw aan geïntroduceerd en blogs en Pinterest staan er helemaal vol mee. Allerlei creatieve ideeën voor de razend populaire, het liefst een beetje ge-diy-de sensory play. Maar waarom is het zo populair, waar is het goed voor en moet jij er ook aan geloven? Vandaag hebben we het er over.Sensory play, of sensopatisch spelen, zoals dat gewoon op zijn Nederlands heet, is een manier om jonge kinderen spelenderwijs op allerlei manieren te prikkelen, zonder duidelijk gevormde materialen. Geen houten speelgoed 1 jaar, ballen, speelgoed en puzzels, maar natuurlijke materialen zoals zand, steentjes, water en klei, en ook door een ouder aangeboden opties zoals bonen, macaroni, rijst, verf, scheerschuim, ijs, of wat je maar kunt verzinnen. Het is een manier om met handjes, oren, ogen, neus en zelfs mond de omgeving te ontdekken en alle zintuigen spelenderwijs te gebruiken.Kleine hersentjes, die volop in ontwikkeling zijn en informatie als een spons opzuigen worden met sensory play op allerlei manieren gestimuleerd, en maken al spelend grote ontwikkelingssprongen op een, laten we eerlijk zijn, hele leuke manier.

WAT BIEDT SENSORY PLAY?

Motorische ontwikkeling – kleine stukjes vastpakken, neerleggen, manipuleren; spraakontwikkeling – hard, koud, kleur, een kind leert niet alleen woordjes, maar ook hoe ze deze in situaties kunnen toepassen en zichzelf kunnen uiten; cognitieve ontwikkeling – probleemoplossend nadenken, vergelijken, tellen, creatief nadenken en beslissingen nemen; en zelfs fysieke ontwikkeling – mixen, meten, kneden, knijpen, verschillende spiergroepen gebruiken om de materialen te manipuleren; sociale vaardigheden omdat een kind zich niet alleen leert uiten, het ontwikkelt ook communiceren op een hoger niveau, samen spelen of juist zelfstandiger te zijn, met name omdat er bij sensory play geen regels zijn, en kinderen de vrijheid hebben om al deze vaardigheden te oefenen door lekker te kliederen, vies en nat te worden. Zelf denk ik dat sensory play een nieuwe variant op wat oudere generaties simpelweg als buiten spelen kenden is. Waar je “vroeger” maar naar buiten ging, moddertaarten maakte, bossen ontdekte, en urenland in gras of zand speelde zijn we tegenwoordig een stuk voorzichtiger met hoe en waar we ons kind laten spelen, en zitten kinderen veel meer thuis, in de crèche, of op school. Langdurig buiten zitten is eerder een uitzondering dan een regel, terwijl kinderen hier echt wel behoefte aan hebben. Het is niet voor niks dat ze van spelen in zand en water zo blij worden, maar hoe vaak lukt dit nou in onze drukke, doordeweekse levens?

Sensory play is daarom een ideale manier om iets wat eigenlijk heel natuurlijk is op een moderne manier aan de nieuwe generaties te introduceren. Je kunt voor sensopatisch spelen van alles in speelgoedwinkels terugvinden: Magic Sand, Play Doh, knijp speelgoed van rubber, verschillende kraaltjes, of vingerverf, hoort er allemaal bij.Daarom is sensory play heel erg belangrijk bij kinderen met gedrags- en ontwikkelingsproblemen en wordt het intensief toegepast als een vorm van speeltherapie. Denk maar aan spelen met lichtjes, muziek en bewegingsspellen, als een manier om door positieve aanmoediging zelfstandigheid, veiligheid en nieuwe ervaringen te introduceren. Maar, dit is iets waar gedragsdeskundigen veel meer over weten, wij hebben het over spelen met de allerkleinsten.

Dat je met sensory play geen geld hoeft uit te geven en alle kanten op kunt bewijzen de duizenden ideeën waar internet helemaal vol mee staat. Ze publiceerde ik een recept voor kindveilige verf, die je zelf binnen no time maakt, en gingen we ook aan de slag met scheerschuim waar we een Frozen thema aan gaven.
Vaak wordt het een kliederboel, maar de voordelen zijn overduidelijk. Bovendien genieten kinderen volop, en is sensopatisch spelen absoluut aan te raden, ik zou zelfs zeggen nodig. Je kunt aan de slag met gekochte items, maar sensory play stiekem is het een stuk leuker als je het samen maakt.

Inspiratie nodig?

Wat dacht je van noppenfolie stampverf? Klik hier voor de bron. Door Valentijnsdag geïnspireerde Sensory Bin, deze kun je online in honderden thema’s terugvinden. Klik hier voor de bron. Zelfgemaakte, eetbare verf voor de allerkleinsten, gegarandeerd speelplezier. Klik hier voor de bron. 
Ijskoude Sensory Bin, met echte sneeuw. Klik hier voor de bron. 
Sensory play knijpzakjes, hier zijn baby’s ook dól op! Klik hier voor de bron.

Gevulde ballonnen sensory play, gewoon met keukeningrediënten. Klik hier voor de bron. 

Gekleurde rijst – een groot favoriet bij sensory play, met heel veel mogelijkheden. Klik hier voor de bron.

Sensory waterflesjes, waar je heel veel in kunt doen. Klik hier voor de bron. 

Water sensory is al leuk, maar glow in the dark water? Wow! Klik hier voor de bron.

Zelfgemaakte klei, slijm, jelly, er zijn duizenden voorbeelden terug te vinden. Deze groene monsterslijm gaan wij binnenkort ook uitproberen! Klik hier voor de bron. 

Inmiddels is sensory play ook in Nederland aangeslagen en zijn er genoeg Nederlandstalige bloggers die hier aandacht aan besteden. Wil je een regelmatige dosis sensory play inspiratie? Check dan vooral de site van Mamaliefde, waar je volop inspiratie en materialen in het Nederlands kunt terugvinden.

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like