Soms kom ik producten tegen waar ik erg enthousiast van word en daarom graag verder over vertel. Zo ook vandaag! Kijk mee naar mijn nieuwste ontdekking op het gebied van babyvoeding: flesvoeding op basis van geitenmelk van Nederlandse geitjes, van het merk Kabrita.

Ik schreef al eerder over het feit dat ik Elena geitenmelk geef, en waarom ik er voor kies, (klik hier om daar wat meer over te lezen) maar waar het feitelijk op neerkomt is dat geitenmelk veel makkelijker te verteren is, en qua samenstelling veel meer op moedermelk lijkt dan koemelk. Mensen met koemelk overgevoeligheid kunnen daarom wel geitenmelk drinken en geitenzuivelproducten consumeren, terwijl ze van koemelk allerlei kwaaltjes kunnen ervaren. Alles van eczeem, buikklachten, tot aan benauwdheid toe.
Ook kleine kinderen hebben vaak een koemelk overgevoeligheid, dat vooral lastig is wanneer je geen borstvoeding kunt geven en voor flesvoeding moet kiezen. Er zijn dan zo veel kinderen die er last van hebben, dat er naar een andere oplossing gekeken moet worden, en ik meen deze in Kabrita flesvoeding te hebben gevonden.

Kabrita is een Nederlands merk, zelfs de geitjes waar de melk van afkomstig is komen uit Nederland, terwijl de Kabrita babyvoeding wereldberoemd is in het buitenland. Toch zijn ze in Nederland niet zo bekend, ik had er zelf eigenlijk nog nooit van gehoord, totdat ik een tijdje terug een blik Kabrita babyvoeding tussen de schappen in Etos zag liggen. Ik verdiepte me er wat in, voornamelijk op zoek naar waarom ik er niets over heb gehoord, en kwam tot een verassende conclusie.

Volgens het WHO, oftewel World Health Organization mag er geen reclame worden gemaakt voor zuigelingenvoeding, zodat moeders zich minder snel geroepen voelen om flesvoeding te geven. Het is dus wettelijk niet toegestaan om reclame te maken voor flesvoeding, dat ontwikkeld is voor pasgeboren baby’s. Zelf vind ik dit geweldig: niet flesvoeding promoten, maar borstvoeding als belangrijkste en logische blijven benoemen. Borstvoeding is nou éénmaal het beste wat er is, niet alléén vanwege de voedingsstoffen, maar voornamelijk vanwege de levende cellen die je direct aan je kind overdraagt. Geen enkele “kuntstvoeding” kan dit evenaren.

 

Nou kennen wij in Nederland massaal één bepaalde merk flesvoeding, dat regelmatig op TV te zien is, waardoor ik me afvraag hoe dit geregeld is? Ik heb er wat onderzoek naar gedaan en het komt er op neer dat er heel stiekem reclame wordt gemaakt voor alle types flesvoeding, en kleine baby’s van flesjes melk worden voorzien, maar er geen type 1 (vanaf geboorte te drinken) in beeld wordt gebracht. Er wordt dus een kleine omweg gemaakt, om het legaal te houden, terwijl er herhaaldelijk melk aan een baby uit flesje wordt gegeven. Ook wordt er in het begin kort aangegeven dat borstvoeding het beste voor je baby is, waarna de focus wordt gelegd op hoe geweldig het flesje melk wel niet is. Marketing, we zijn er onbewust allemaal erg gevoelig voor en het merk dat op TV komt is niet voor niks het meest populaire.

 

Andere merken babyvoeding investeren niet in marketing (op tv) waardoor we ze ook niet kennen. Zo ook Kabrita. Ik heb er nergens over gehoord totdat ik het zelf in de winkel zag er me in het merk ging verdiepen. Kabrita is wereldwijd een erg sterke, veelverkochte babyvoeding, bekend om zijn ingrediënten en eiwitten samenstelling, wat deze voeding bijzonder geschikt maakt voor baby’s, dreumesen en kleuters. Alle kinderen, niet alléén kinderen die niet tegen koemelk kunnen.

Geitenmelk babyvoeding is na vele klinische onderzoeken in 2006 officieel als geschikt voor zuigelingen benoemd. Daarna is het Europese richtlijn voor babyvoeding aangepast en kunnen we ook in Europa geitenmelk babyvoeding terugvinden, dat aan de strengste eisen voldoet. Het gaat tenslotte om babyvoeding en daar wil niemand risico’s mee nemen. Waarom we niet eerder naar geitenmelk keken heeft enkel met de koemelkindustrie te maken, want de mens drink al duizenden jaren geitenmelk.

 

Kabrita wordt online, via hun eigen webshop al een tijdje verkocht, maar wordt inmiddels al een paar maanden ook in Etos verkocht. Ik kreeg twee pakken om uit te proberen, en ook hier hield Kabrita zicht netjes aan de regels en stuurde me geen melk voor pasgeboren baby’s toe, maar opvolgmelk 2 en 3 geschikt voor kinderen vanaf 6 en 12 maanden.

Het valt mij op dat de melk bomvol vitaminen en mineralen zit en er qua zoetstof enkel glucose siroop gebruikt in, in tegenstelling tot enkele andere peutermelk merken die wij hebben uitgeprobeerd en waar ik verder niet op in wilde gaan op mijn blog, omdat ik er niet achter stond.

Bij Kabrita is het anders: deze flesvoeding, op basis van geitenmelk, vrij van koemelkeiwitten zit vol goede ingrediënten, is makkelijk verteerbaar en is één van de betere dingen die je een kind na borstvoeding kunt aanbieden. Ik ben dan ook niet alléén blij dat ik het heb ontdekt, maar hoopvol dat ik het in de toekomt zelf weer nodig zal hebben. 🙂

 

 

Wat vinden jullie van flesvoeding op basis van geitenmelk, kende je het al, en zou je er voor kiezen?

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like