Dat zinkzalf erg belangrijk is bij luierdragende baby’s heb ik pas ervaren toen Elena bijna van de luiers af was, en toen alsnog last kreeg van luiersuitslag. Al snel kreeg ik tips om er gewoon lekker veel zinkzalf op te smeren en werd Sudocrem het meest genoemd. Deze crème staat al generaties lang op de commode en voorziet geïrriteerde babybilletjes van verkoeling en genezing. Maar ook andere merken introduceren een eigen variant op zinkzalf, en kun je als moeder kiezen tussen talloze geuren, kleuren, verpakkingen en belangrijkste: ingrediënten. Vandaag laat ik je vijf van deze zalfjes zien, allemaal door mij grondig bestudeerd en uitgeprobeerd.
Waarom zinkzalf?
Voordat ik je de zalfjes laat zien is het misschien handig om te weten waarom zink nou zo goed werkt bij geïrriteerde huidjes. Zinkzalf bestaat voornamelijk uit zinkoxide, wat eigenlijk geen zink is, maar een restproduct hiervan, dat achterblijft wanneer zink bijvoorbeeld verbrand wordt. Het is een poeder dat niet in water op te lossen is en wordt daarom voor zalfjes met bijvoorbeeld vaseline vermengd zodat het goed uitgesmeerd kan worden.
Het heeft een aantal werkingen waar de huid baat bij heeft, waarbij het feit dat hij in water niet oplost ook betekent dat hij waterdicht is, en babybillen van de inhoud van een natte luier beschermt. Mochten de billen niet ingesmeerd zijn en een baby uitslag heeft gekregen van de warme, vochtige en bacterierijke inhoud van zijn luier is een pijnlijke, lelijk uitziende en lastige luiereczeem of luieruitslag hiervan het gevolg. Zo’n uitslag is niet gevaarlijk, maar zeker wel pijnlijk, en brengt een laagje zinkzalf meteen verkoeling. Ook droogt zinkzalf blaasjes uit, waardoor deze sneller verdwijnen (dus kun je zinkzalf ook op andere huidaandoeningen zoals acne gebruiken) Deze blaasjes worden door een laagje zinkzalf afgeschermd en ingedroogd, waardoor het verspreiden van infectie effectief wordt tegengegaan. Ook trekt de huid na gebruik van zinkzalf samen, waardoor wondjes sneller genezen.
Kortom beschermt zinkzalf de huid voordat er überhaupt een infectie is, maar mocht het toch zover komen kan het de huid verkoelen, sneller genezen en verspreiding van infectie tegengaan.
Nu de verschillende zinkzalfjes die wij in huis hebben uitgeprobeerd.
We beginnen meteen met de populairste zalf van Nederland en omstreken: Sudocrem.
Deze kun nagenoeg overal terugvinden en betaalt voor een grote potje zalf van 125 gram ongeveer 4 euro. De verpakking is stevig en al jarenlang hetzelfde, dus erg herkenbaar. Fijn aan deze pot is dat hij niet makkelijk omvalt en wat moeilijker opengaat, mocht je kleine hem te pakken krijgen is de kans op rotzooi dus een stuk kleiner. Wat ik echter wel een nadeel vind is dat je met je handen product uit de verpakking moet halen, wat niet hygiënisch is, vooral wanneer je net een poepluier hebt verschoond. Ik had hem dan ook liever in bijvoorbeeld een knijptube gezien. Als ik naar de ingrediënten kijk heb ik zo mijn twijfels. Zijn ze echt allemaal nodig? Er zitten verschillende soorten paraffine in, die ik liever niet terugzie in cosmeticaproducten, en al helemaal niet in producten dat voor een baby bedoeld zijn. Een huid kan namelijk paraffineverslaving ontwikkelen, waardoor het zichzelf niet meer kan herstellen zonder deze minerale ingrediënt. Een voorbeeld hiervan zijn lippenbalsems: des te meer meer je smeert, des te droger je lippen worden. Wel zorgt de combinatie van verschillende paraffinesoorten voor een hele dikke en smeerbare crème, dat door aanvulling van lanoline (wat een vet uit schapenwol is) erg fijn uitsmeert.
De lijst van ingrediënten beging met aqua, wat gewoon water is, hier zit dan ook het meeste van in. Tweede ingrediënt is paraffinium liquidum wat wellicht beter bekend staat als vaseline. Op derde plek staat zink oxide, ingrediënt waar het om gaat. De lanoline vind ik nog prima, maar wat mij betreft is de rest van de ingrediënten zwaar overbodig en in principe gewoon aanvulling, om op een goedkopere manier meer product op de markt te zetten.
Nu dat gezegd is moet ik wel heel eerlijk bekennen dat dit echt een hele fijne crème is om te gebruiken, omdat hij heel goed uitsmeert en daarna snel droog en poederig aanvoelt, dus doet wat ik van een zinkzalf zou verwachten. Als de ingrediënten milder en minder waren had ik het een 10 gegeven, maar gezien de verpakking, prijsklasse, ingrediënten en verkrijgbaarheid krijgt Sudocrem van mij een 6.
Tweede zalf die ik je laat zien is van Kruidvat’s eigen merk en bevat ook nog calendula, dat erg goed voor de huid is. Het kost iets meer dan twee euro, en ik heb me laten leiden door de groene verpakking en woordjes 100% en natuurlijk, maar ook door de prijs. Bovendien zit deze zinkzalf in een knijptube dat praktischer en hygiënischer werkt dan een pot waar met je vingers in moet zitten
Pas toen ik hem thuis uitprobeerde zag ik wat ik in huis heb gehaald. Ik weet eerlijk gezegd niet zo goed waar ik moet beginnen met deze zalfje van Kruidvat, want hij is werkelijk dramatisch slecht.
Er staat dat de crème PH neutraal is en geen kleurstoffen bevat, maar als ik naar de ingrediënten kijk raak ik weer lichtelijk geïrriteerd. Ik kan je nu product voor product gaat uitleggen wat ze zijn en wat ze doen, en al zijn ze ondanks de enge namen niet allemaal even eng, snap ik niet waarom ze in deze zalf verwerkt zitten. Water en zink oxide zijn prima, en zelfs de ethylhexil stearate is redelijk mild, (en zit in heel veel oog en lip make-up, irriteert niet gauw, maar zorgt wel dat de product smeerbaar blijft) maar waarom zitten er magnesiumsulfaat(bitterzout), parfum, phenoxyethanol (zware conserveermiddel) verschillende acids (zuren) en polyaminopropyl biguanide in? Deze laatste is een ontsmetter en ik neem aan dat er heel weinig van in deze crème verwerkt is, maar had makkelijk overgeslagen mogen worden. Een hele boel overbodige en goedkope synthetische ingrediënten, waar een jonge huidje geen baat bij heeft, en juist meer irritatie op kan vertonen.
En alsof de ingrediënten niet erg genoeg zijn, is de zalf slechter dan slecht. Dat hij in een handige knijptube zit betekent helemaal niks, want als ik er in kijk ziet het er een beetje uit als Hüttenkäse, en wanneer ik er in knijp komt er eerst heel veel water uit. Dit betekent dat de zalf helemaal niet goed vermengd is met de rest van de ingrediënten, wat je heel goed ziet op het moment dat ik deze probeer uit te smeren, wat gewoon niet lukt.
Hieronder zie je nog een foto dat genomen is nadat ik heel erg mijn best deed om deze zalf uit te smeren, wat simpelweg niet gelukt is. Dit gebeurde de allereerste keer toen ik de zalf gebruikte, ik ging er vanuit dat het gebeurde omdat hij nieuw was, maar in alle andere pogingen om de zalf uit te smeren kreeg ik steeds zelfde resultaat – een complete, nutteloze ramp:
Moet ik dit echt nog een cijfer geven? Een 1 ofzo… Wie heeft dit goedgekeurd en waarom? Meestal heeft Kruidvat prima producten van eigen merk, maar deze slaat echt nergens op.
We gaan gauw door naar een zinkzalf in sprayvorm, dat intensief gebruikt is, vooral wanneer we onderweg waren en ergens buitenshuis een luier verschoonden. De letters zijn bijna niet meer terug te lezen, we zijn het dopje allang kwijt en de opening is vies van het rondslingeren in een tas vol met koekjeskruimels. Yup, deze zinkzalf is heel lang onze beste vriend geweest! De zinkspray van Zarqa kost ongeveer 12 euro, gaat heel lang mee, ondanks dat er slechts 50 ml in zit; en is innovatief omdat het een spray is! Je hoeft dus niet je vingers in een pot te dippen of een tube in te knijpen, maar sprayt één keer richting de billen van je baby en hebt de perfecte dosering bereikt.
Tweede armpje op de foto hierboven is van de kleine assistent dat mee MOEST helpen. 🙂
Het fijne aan de spray van Zarqa is dat hij voor 85% uit natuurlijke ingrediënten bestaat en geen parfum, paraffine, kleurstof, allergenen, parabenen, conserveringsmiddelen en dierlijke extracten bevat. De spray is dan ook bijna perfect, het enige wat ik als nadeel beschouw is dat ik de spray toch nog met de hand moet uitsmeren, al kan dit door een verstopte spraykop komen. (we hebben de spray ook als vermaak tijdens voedingen gebruikt, tjah…) ook vind ik hem net wat vettiger dan bijvoorbeeld de zalf van Sudocrem, dus hij trekt niet zo snel in. Zarqa krijgt van mij een dikke 8!
Dan een zalfje dat wel lekker dik is, goed uitdroogt, en ook nog eens van mijn favoriete babymerk is: Burt’s Bees – Baby Bee Nappy Ointment. Deze 100% natuurlijke zinkzalf bevat 55 gram product en kost ongeveer 9 euro. Hij is niet meer in winkels verkrijgbaar sinds Sephora weg is, maar kan wel via verschillende webshops besteld worden.
Toen ik zwanger was heb ik de gehele lijn van Baby Bee in huis gehaald, en heb deze zalf eigenlijk niet veel gebruikt toen Elena nog heel klein was, omdat het simpelweg niet nodig was. Pas toen ze luieruitslag kreeg en ik al andere zalf had uitgeprobeerd kwam ik deze achterin de kast tegen. Stom! Deze zalf is namelijk alles wat ik van een babyproduct verwacht: hij zit in een handige tube, dat smal is en makkelijk werkt, bestaat uit 100% natuurlijke ingrediënten, en bevat dus niks waar ik regelmatig voor waarschuw, en is ook nog aangevuld met vitamine E dat de huidherstel bevordert.
De nappy ointment (luier zalf) bestaat uit pure ingrediënten zoals amandelolie, zonnebloemolie, zink, calendula olie (dus pure olie – uit de bloemen geperst, en geen extract zoals in de zalf van Kruidvat) en oliën uit jojoba, lavendel en soja, bijenwas en rozemarijn extract voor de geur. Er zitten geen conserveermiddelen in, deze zijn ook niet nodig, want er is geen water gebruikt.
Doordat er bijenwas in zit voelt de zalf wat stroef en zelfs korrelig aan, maar smeert door verschillende oliën erg fijn uit, waarna het gauw opdroogt en echt in de huid trekt, met als gevolg: hele droge, waterdichte en poederige billen, dat na enkele keren gebruiken genezen bultjes en roodheid. Wat stom dat ik deze in de kast had liggen terwijl Elena last had van luieruitslag! Ik kan dan ook niet anders dan deze zalf een hele dikke 10 te geven, hij is geweldig! Yay voor Burt’s Bees!
De vijfde en laatste zinkzalf die ik laat zien heb ik toegestuurd gekregen van een persbureau en al heb ik hem nog niet zo lang in huis, heb ik hem wel getest, en wilde hem ook introduceren omdat het een nieuwe product van Dokter Leenarts is. Deze huidarts en moeder besloot eigen producten voor haar kinderen te maken, waar alléén de broodnodige ingrediënten in verwerkt zitten en kan op allergische reacties nihil is.
Het is de eerste Nederlandse productlijn dat door een dokter ontwikkeld is, erkend is door de huidfonds en een Allergie Keurmek draagt. Deze zalf is gemaakt op basis van dermatologische receptuur, dus zalfjes die je bij de dokter voorgeschreven krijgt.
Naast paraffine en petroleum (twee vormen van vaseline) bestaat deze zalf maar liefst uit 30% zink, wat een hoge concentratie aan geneeswerkende ingrediënt is. Zelf heb een voorkeur voor natuurlijke producten en ga producten afkomstig uit minerale oliën liever uit de weg, dus zal deze zalf niet voor dagelijks gebruik aanraden, maar vaseline in combinatie met zink werkt bij geïrriteerde huid absoluut wel. Vaseline laat geen vocht door, dus zal billen beschermen, terwijl de zink voor herstel zorgt. Deze zalf werkt dus goed, maar is onnodig wanneer er geen sprake van een infectie is. Zelf zou ik hem als een kuur gebruiken, maar Elena’s huid er niet elke dag mee insmeren.
De zalf zit ook in een potje en moet met een vinger er uitgehaald worden, en is een hele stevige zalf, dat goed uitsmeert en lichtjes intrekt, maar wel een vettige laagje op de huid achterlaat wat plakkerig kan aanvoelen. Voor 100 milliliter product betaal je via de webshop van Dokter Leenarts net geen 13 euro, maar hebt wel een geweldige oplossing tegen luieruitslag zonder een bezoek aan de huisarts te moeten brengen, die je een soortgelijke product zal voorschrijven. De zalf bevat geen kleur, geur of conserveermiddel, maar wel 30% zink en als er nou geen minerale ingrediënten in zaten zou hij perfect zijn. Ik geef deze zalf dan ook een goed verdiende 7!
Welke zalfjes gebruiken jullie en letten jullie op de ingrediënten? Ga je geur, kleur en conserveermiddelen uit de weg, of heb je geen problemen met synthetische en minerale ingrediënten?
Zo niet, dan hoop ik dat ik je een beetje heb kunnen beinvloeden om natuurlijke verzorging bij je kleine te gebruiken, want als je E nummers in je voeding niet wilt hebben – wil je ze ook niet op je huid smeren!