Tijdens de zwangerschap kunnen er diverse ongemakken optreden, waardoor je mogelijk pijnstillers wilt nemen. Maar is dat wel veilig? Is het toegestaan om paracetamol te gebruiken als je zwanger bent?

Pijnstillers en zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam aanzienlijke veranderingen, wat kan leiden tot verschillende ongemakken zoals rugpijn, bekkenpijn, hoofdpijn en buikpijn. In normale omstandigheden zou je pijnstillers gebruiken, maar tijdens de zwangerschap probeer je dit zoveel mogelijk te vermijden. Er zijn momenten waarop het echter noodzakelijk is om pijnstillers te nemen, in dat geval moet er zorgvuldig worden gekeken naar de minst schadelijke optie.

Paracetamol en zwanger zijn

Als je zwanger bent en veel pijn hebt, kan het soms noodzakelijk zijn om pijnstillers te gebruiken. In dit geval is paracetamol de veiligste keuze. Paracetamol verlicht pijn en verlaagt ook koorts. Je mag het gedurende de hele zwangerschap gebruiken, maar alleen wanneer het echt noodzakelijk is. Er is uitgebreid onderzoek naar gedaan en het heeft de minste bijwerkingen. Het is echter raadzaam om eerst niet-medicinale oplossingen te proberen, zoals een warme douche of massage, voordat je naar paracetamol grijpt. Als de pijn aanhoudt, kun je paracetamol overwegen, maar het is belangrijk om het niet langer dan vijf dagen achter elkaar te gebruiken. Het gebruik van codeïne wordt ook afgeraden tijdens de zwangerschap.

Naproxen, diclofenac en ibuprofen en zwangerschap

Als je zwanger bent, moet je voorzichtig zijn met ontstekingsremmende pijnstillers zoals Ibuprofen, Naproxen, Diclofenac en Nurofen, die bekend staan als NSAID’s. Deze medicijnen verminderen niet alleen pijn, maar ook ontstekingen. Hoewel ze soms worden voorgeschreven als aanvulling op paracetamol, is het belangrijk om ze zoveel mogelijk te vermijden, vooral in de vroege stadia van de zwangerschap. Het gebruik van NSAID’s kan het risico op een miskraam vergroten en kan leiden tot hartafwijkingen of problemen met de buikwand bij de ongeboren baby. Als je langdurige ernstige hoofdpijn hebt, kan een arts overwegen om af en toe een NSAID voor te schrijven. Het is echter altijd raadzaam om eerst een arts te raadplegen om te bespreken wat veilig en geschikt is tijdens de zwangerschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like