Als je zwanger bent dan kun je veel last hebben van bepaalde kwaaltjes. Je zou dan graag pijnstillers nemen, maar mag dat wel tijdens je zwangerschap, is dat wel veilig? Mag je wel paracetamol slikken als je zwanger bent?

Pijnstillers en zwangerschap

Je lichaam is volop aan het veranderen als je zwanger bent. Dit zou zomaar kunnen zorgen voor bepaalde kwaaltjes. Rugpijn, bekkenpijn, hoofdpijn en buikpijn komen regelmatig voor. Als je niet zwanger was, zou je wellicht pijnstillers nemen, maar ben je zwanger dan doe je dat zo min mogelijk. Maar soms is het echt nodig om pijnstillers te slikken, dan moet er gekeken worden naar wat het minste kwaad kan.

Paracetamol en zwanger zijn

Als je veel pijn hebt en zwanger bent, kun je soms echt wat nodig hebben voor de pijn. Paracetamol is dan de beste keuze. Dit verlicht de pijn en remt ook de koorts. Je mag het gedurende de hele zwangerschap, wanneer echt nodig, gebruiken. Het heeft namelijk de minste bijwerkingen en daar is dan ook veel onderzoek naar gedaan. Een warme douche of massage kan ook helpen tegen de pijn, dit kun je het beste eerst proberen en dan als het niet over gaat desnoods paracetamol (maar echt zo min mogelijk). Je moet het niet langer dan vijf dagen achter elkaar gebruiken! Ook geen codeïne gebruiken!

Naproxen, diclofenac en ibuprofen en zwangerschap

Denk je aan Ibuprofen, naproxen, diclofenac en nurofen als je zwanger bent? Het zijn allemaal ontstekingsremmende pijnstillers. Dit noemen we ook wel NSAID’s. Deze worden soms ingezet als je naast het gebruik van paracetamol nog teveel pijn hebt. De pijnstillers kunnen namelijk de pijn verminderen, maar ook de ontsteking verminderen. Je kunt de medicatie uiteraard maar beter vermijden, met name in je vroege periode van de zwangerschap. De kans op een miskraam kan anders vergroot worden, net als hartafwijkingen of het niet goed sluiten van de buikwand (bij je ongeboren kindje). Maar wanneer je langere tijd flinke hoofdpijn hebt, dan kan een NSAID af en toe in worden gezet. Raadpleeg altijd een arts om te overleggen wat er mogelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like