De aanwijzingen dat je misschien zwanger bent, variëren van duidelijke symptomen zoals pijnlijke borsten en vermoeidheid tot subtielere tekens zoals lichte bloeding bij innesteling en veranderingen in afscheiding. Hoewel sommige van deze signalen bekend zijn, zijn er ook minder bekende tekenen van vroege zwangerschap die je misschien nog niet hebt ontdekt. In dit artikel gaan we dieper in op 10 van deze minder bekende symptomen die kunnen duiden op een mogelijke zwangerschap.

De pukkels die overuren draaien

  Vaak wordt er tijdens een zwangerschap gesproken over die “gezonde gloed,” maar nog voordat je zwangerschapstest positief is, kun je last krijgen van stevige PMS-achtige puistjes op je gezicht, borst en rug. Met een beetje geluk verdwijnen ze na verloop van tijd weer!

  Urineweginfecties en hormonale veranderingen

   Hormonen veranderen vrijwel alles in je lichaam, inclusief je urinewegen. Hierdoor ben je gevoeliger voor infecties, en gedurende je zwangerschap kun je vaak vragen over je blaas verwachten.

   Constipatie, diarree en meer

    In het begin van de zwangerschap kan je spijsvertering alle kanten opgaan. Je kunt last hebben van constipatie, diarree en zelfs tijdelijk het prikkelbare darm syndroom ervaren. Dit komt voornamelijk door hormonale veranderingen en een verandering in je dieet als gevolg van misselijkheid. Het is geen pretje, maar als het vanwege zwangerschap is, kun je het verdragen. Toch?

    Krampen die verwarrend kunnen zijn

     Veel vrouwen denken bij krampen dat hun menstruatie eraan komt. Soms is het juist het tegenovergestelde. Bij menstruatiekrampen wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten, wat resulteert in menstruatie. Bij een vroege zwangerschap bereidt de baarmoeder zich voor op de bevruchte eicel en zet uit om ruimte te maken voor de baby. Beide soorten krampen kunnen op een vergelijkbare manier pijn doen. Omdat veel vrouwen tijdens de innestelingsperiode ook bloeden, denk je vaak dat je menstruatie eraan komt als je eigenlijk zwanger bent.

     Migraine onder invloed van hormonen

      Die hormonen spelen weer een rol. Als je gewoonlijk last hebt van migraine, bestaat de kans dat deze tijdens je zwangerschap afneemt. Maar door de wirwar van hormonen in je lichaam is er ook een reële kans dat je juist migraine ontwikkelt, zelfs als je er nooit eerder last van hebt gehad. Heel apart, toch?

      Meer dan alleen ochtendmisselijkheid

       Zwangerschapsmisselijkheid begint meestal rond week vier, bereikt zijn hoogtepunt rond week tien en verdwijnt rond week vijftien. Sommige vrouwen ervaren echter ernstige misselijkheid, zelfs voordat hun menstruatie is uitgebleven. Dit kan leiden tot gewichtsverlies, ondervoeding, uitdroging, verwarring, een bleke en droge huid en extreme vermoeidheid als gevolg van herhaaldelijk braken. Deze vrouwen hebben mogelijk last van HG (Hyperemesis gravidarum) en moeten onmiddellijk contact opnemen met hun huisarts.

       Veelvuldig plassen

        Natuurlijk, wanneer de baby groter wordt en meer ruimte in je buik inneemt, moet je vaker plassen. Maar zelfs in het begin wordt er heel wat afgeplast. Je circulatie verbetert, je baarmoeder zet uit en die rare hormonen zetten alles op zijn kop. Het resultaat? Je moet veel vaker plassen dan voorheen, en je vraagt je af of je echt zoveel hebt gedronken. Een perfecte gelegenheid om meteen een zwangerschapstest te doen!

        Kleurveranderingen down under

         Misschien schrik je ervan! Merk je dat je vulva en vagina van kleur veranderen? Worden ze roder omdat ze weten wat je hebt gedaan (om zwanger te worden 😉) of zelfs een beetje paars? Dit heeft allemaal te maken met een betere doorbloeding en is volkomen normaal. Het heeft zelfs een naam: het Teken van Chadwick! Pak dus een spiegeltje en neem even een kijkje.

         Het reukvermogen van een superheld

          Denk je dat je partner zich heeft overgoten met parfum vanochtend? Of ben je er absoluut van overtuigd dat er iets bedorven ligt in je koelkast? Grote kans dat je gewoon zwanger bent! Je reukvermogen wordt belachelijk scherp wanneer je zwanger bent, waardoor je 100 keer beter ruikt dan voorheen. Het heeft te maken met evolutie en zelfbescherming, maar tegenwoordig kan het behoorlijk lastig zijn. Je vindt dingen snel stinken en voedsel waar je weken geleden dol op was, laat je nu kokhalzend de keuken uitrennen. Zelf merk ik opeens dat mijn huisdieren stinken en mijn vriend mag de parfum die ik ooit voor hem heb uitgezocht niet meer dragen.

          Geen symptomen? ook goed!

           Tot slot zijn er vrouwen die helemaal niets merken van wat er in hun lichaam gebeurt en gewoon nergens last van hebben. Dat lijkt me heerlijk, eerlijk gezegd! Aan de andere kant, als je absoluut nergens last van hebt, zelfs niet van PMS, zou je ook een zwangerschapstest moeten halen. Jij geluksvogel!

           Geef een reactie

           Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

           You May Also Like