Er zijn genoeg manieren om aan te voelen dat je misschien wel zwanger bent. Dingen zoals pijnlijke borsten en rug, lichte bloedverlies bij het innesteling, andere soort afscheiding dan je gewend bent en om het op zijn zachtst te zeggen – uitputting. Ja, er zijn heel wat vroege tekenen van een mogelijke zwangerschap, maar vandaag hebben we het over de 10 tekenen die waarschijnlijk nog niet hebt gehoord.

10 TEKENEN VAN EEN VROEGE ZWANGERSCHAP

1. PUKKELS DIE OVERUREN DRAAIEN

Vaak wordt er tijdens een zwangerschap over een “gezonde gloed” gesproken, maar heel vroeg, nog voordat je zwangerschapstest positief is kun je zware PMS-achtige puistjes op je gezicht, borst en rug krijgen. Met een beetje geluk trekken deze na een tijdje weer weg!

2. BLAASINFECTIE

Hormonen veranderen vrijwel alles in je lichaam en ook je urinewegen lopen risico. Hierdoor ben je gevoeliger voor infecties en zal je gedurende je zwangerschap regelmatig vragen over je blaas kunnen verwachten.

3. POEP PROBLEMEN

Terwijl je waarschijnlijk in een goede ritme zit en elke ochtend de wc bezoekt voordat je met je dag begint, kan het in de vroege stadium van een zwangerschap eigenlijk alle kanten op – je kunt constipatie, diarree en zelfs tijdelijk een prikkelbare darm syndroom ervaren. Ook dit heeft voornamelijk met hormonen te maken, maar wanneer je misselijk bent verandert ook je voeding en kun je bijvoorbeeld veel minder vezels eten dan voorheen. Het is allemaal geen pretje, maar, als het vanwege een zwangerschap is valt het wel uit te houden. Toch?

4. KRAMPEN

Veel vrouwen denken bij krampen dat ze ongesteld gaan worden. Soms is het juist het tegenovergestelde. Bij menstruatiekrampen wordt baarmoederslijmvlies afgestoten met als gevolg – menstruatie, terwijl er bij een vroege zwangerschap de baarmoeder zich juist aan het voorbereiden is op het bevruchte eicel en zich gaat uitzetten om plek voor de baby te maken. Beide doen op een soortgelijke manier pijn, en aangezien veel vrouwen tijdens het innestelingsperiode ook bloeden denk je vaak dat je tijdens het zwanger worden juist dat je gaat menstrueren.

5. MIGRAINE

Daar heb je die hormonen weer. Wanneer je last hebt van migraine heb je kans dat deze tijdens je zwangerschap wegblijft, maar er is ook een reële kans dat je vanwege de circus aan hormonen in je lichaam juist migraine gaat ontwikkelen, terwijl je daar nooit eerder last van hebt gehad. Heel apart.

6. ZWANGERSCHAPSMISSELIJKHEID

Daar heb je het weer. Ik schreef al eerder over wat je tegen zwangerschapsmisselijkheid kunt ondernemen, maar de “gewone” zwangerschapsmisselijkheid begint pas rond week vier, bereikt zijn hoogtepunt rond week tien en verdwijnt rond week vijftien. Er zijn helaas vrouwen die vanaf het begin, voordat de zwangerschapstest positief is, meteen serieuze problemen met misselijkheid ontwikkelen. Dit kan nog voordat je over tijd bent beginnen en heeft lelijke gevolgen: gewichtsverlies, ondervoeding, uitdroging, verwarring, bleke en droge huid, extreme vermoeidheid, allemaal gevolg van veelvoudig braken. Dit zijn vrouwen die waarschijnlijk HG (Hyperemesis gravidarum) hebben en moeten direct contact met de huisarts opnemen.

7. PLASSEN, PLASSEN, PLASSEN

Natuurlijk, wanneer de baby groot is en veel ruimte in de buik opneemt is vaak plassen logisch, maar, ook aan het begin wordt er heel wat afgeplast. Je circulatie is opeens veel beter, je baarmoeder is aan het uitzetten en die rare hormonen zijn de boel op stelten aan het zetten. Gevolg – je moet veel vaker plassen dan voorheen en vraagt je af of je nou echt zoveel hebt gedronken. Kun je meteen mooi op een zwangerschapstest plassen.

8. PAARSE VULVA

Dit is wel even schrikken! Merk je dat je vulva en vagina van kleur veranderen? Dat ze een beetje gaan blozen, omdat ze weten wat je hebt gedaan (om zwanger te worden 😉 ) of zelfs een beetje paars van kleur worden? Heeft allemaal met de betere doorbloeding te maken, en is volkomen normaal. Het heeft zelfs een naam: Teken van Chadwick! Dus, pak er een spiegeltje bij en gluur even naar de boel.

9. REUKVERMOGEN VAN EEN SUPERHELD

Heb je het idee dat je partner in parfum heeft gedoucht vanochtend? Of ben je er van overtuigd dat er iets ligt te rotten in je koelkast? Kans is groot dat je gewoon zwanger bent! Je reukvemogen wordt op het moment dat je zwanger bent belachelijk goed, en je ruikt 100 keer beter dan voorheen. Heeft iets met evolutie en zelfbescherming te maken, maar tegenwoordig kan het knap lastig zijn, want je vindt iets heel snel stinken, en bepaalde voedsel, waar je weken geleden dol op was zorgt nu dat je kokhalzend de keuken uitrent. Zelf vind ik mijn huisdieren opeens stinken en mag mijn vriend de parfum die ik zelf voor hem heb uitgezocht niet meer opdoen.

10. TEKENEN, WELKE TEKENEN?

Tot slot zijn er ook vrouwen die helemaal niks merken van wat er gaande is, en simpelweg nergens last van hebben. Lijkt me heerlijk eerlijk gezegd! Aan de andere kant, mocht je absoluut nergens last van hebben, zelfs PMS, dan zou je ook een zwangerschapstest moeten gaan halen. You lucky bastard!  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like