Ga je je verwarmingsinstallatie vervangen of laat je een nieuwbouw plaatsen? Dan overweeg je waarschijnlijk ook de combinatie van een lage temperatuur verwarming met een warmtepomp. Dit is namelijk de meest energiezuinige optie om je huis te verwarmen. Laten we daarom eens kijken naar de verschillende voor- en nadelen van een lage temperatuur verwarming.

De voordelen van een lage temperatuur radiator

  • Lagere energierekening: Het is natuurlijk een hele investering om je hele verwarmingsinstallatie te vervangen. Maar omdat je huis op een lagere temperatuur verwarmd wordt, is er minder energie nodig om te verwarmen en dus zal je rekening er een stuk beter uit gaan zien.
  • Gemakkelijk te realiseren: Voorheen waren wand- en vloerverwarmingen een goede optie om duurzamer te verwarmen. Maar om een wand- of vloerverwarming te realiseren moet je een muur of vloer openbreken. Dit kost veel tijd en geld. Een lage temperatuurverwarming heb je in een middag geïnstalleerd en hoef je geen sloopwerkzaamheden voor te verrichten.
  • Mooie uitstraling: Lage temperatuurradiatoren zijn er in traditionele modellen, maar ook in designmodellen. Hierdoor kan je nieuwe radiator ook nog een mooie toevoeging worden aan je interieur.

De nadelen van een lage temperatuur radiator

  • Plaats innemen: Een lage temperatuur radiator neemt ook ruimte in op je muur. Heb je momenteel ook gewoon radiatoren, dan is dat natuurlijk niet zo erg. In een kleine ruimte kan dit wel een nadeel zijn, zoals in de badkamer of de keuken. Je kunt hier andere lage temperatuur verwarming voor nemen zoals vloerverwarming.
  • Je huis moet wel genoeg geïsoleerd zijn: Omdat er minder warmte de ruimte binnenkomt, is het belangrijk dat de warmte wel binnen gehouden wordt. Anders verliest de ruimte meer warmte dan dat er binnenkomt en blijft je huis koud. Woon je in een huis met bijvoorbeeld enkel glas, dan moet je ook je ruiten vervangen en andere isolerende maatregelen nemen.

Investering terugverdienen

Het is ook handig om uit te rekenen hoe lang het duurt voordat je de investering hebt terug verdiend. Dit zal voor iedereen verschillen. Je kijkt naar hoeveel het bij jou kost om een lage temperatuurverwarming te installeren in combinatie met de warmtepomp. 

Moet je hiervoor nog isolatie uitvoeren, tel deze kosten er dan ook bij op. Kijk daarna naar de maandelijkse besparing die je verwacht te hebben. Heb je zonnepanelen? Dan zul je zien dat je energierekening er een stuk beter uit zal komen te zien.
Bereken daarna hoe vaak de maandelijkse besparing in de totale investering past. Het antwoord is het aantal maanden die het duurt voordat je de investering voor een lage temperatuur verwarming hebt terugverdiend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like