Ben je van plan om vloerverwarming aan te laten leggen in je huis, maar twijfel je of dit wel samengaat met je houten vloer? Er zijn vandaag de dag een hoop soorten vloeren waar je uit kunt kiezen en ze gaan niet allemaal even goed samen met vloerverwarming. We kunnen ons voorstellen dat je op den duur door de bomen het bos niet meer kunt zien. Daarom vertellen we je in dit artikel of een houten vloer geschikt is voor op vloerverwarming!

Verschillende soorten houten vloeren

Het is tegenwoordig goed mogelijk om een houten vloer te combineren met vloerverwarming. Maar hierbij is het wel goed om te letten op het type houten vloer. Eikenhouten vloeren die bestaan uit 2-lagen zijn over het algemeen super geschikt om te leggen op vloerverwarming en vloerverkoeling. Het beste is als de toplaag bestaat uit bijvoorbeeld 3 of 4mm massief eikenhout en de onderlaag uit 9 of 12mm berkenmultiplex. Door deze lagen met elkaar te combineren ontstaat een sterke en stabiele houten vloer die aan alle RC-waarden voldoet en hierdoor enorm geschikt is voor op vloerverwarming. 

Doordat een houten vloer goed isoleert is een houten vloer houten vloer en vloerverwarming zelfs één van de beste keuzes. 

De beste soort houten vloer in combinatie met vloerverwarming

Het is belangrijk dat je voor de juiste soort vloer en vloerverwarming kiest als je een houten vloer gaat combineren met vloerverwarming. Een lamelplank of duoplank is een goede keuze voor de combinatie met vloerverwarming. Het is een samengestelde plank die bestaat uit een onderlaag en een toplaag van het echte hout. De onderlaag moet goed verlijmd zijn met de toplaag, bij voorkeur met een multiplex onderlaag. Een lamelparket is een vloer die je goed kunt gebruiken op een vloerverwarming. Kies hierbij voor een houten toplaag van 4 millimeter en een vloer die niet dikker is dan 16mm. 

De beste soort vloerverwarming 

Alle vloerverwarmingssystemen zijn in principe geschikt om te combineren met een houten vloer, zolang de vloerverwarming goed wordt aangelegd en afgewerkt. Elektrische vloerverwarming wordt in de meeste gevallen gebruikt als bijverwarming, niet als hoofdverwarming. Het is verstandig om hier een goede afwerklaag overheen te leggen. Is dit niet mogelijk, dan kun je er een zwevende houten vloer op leggen. Ook dan is het goed om een afwerklaag te leggen, zodat je de houten vloer hierop kunt verlijmen. Ga je een houten vloer op jouw vloerverwarming verlijmen, dan moet je met een aantal dingen rekening houden. Een voorbeeld is het opstookprotocol, dat ervoor zorgt dat de verwarming langzaam opwarmt. Zodra de verwarming onder de houten vloer op temperatuur is, moet je opletten dat hij niet ineens in temperatuur gaat stijgen. Dit kan namelijk voor schade zorgen aan de vloer. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like
Verder lezen

5 unieke interieurtips

Inhoudsopgave Hide XL kunst aan de muurGlazen deuren verwerkenUnieke design meubelsTrends gebruiken en eigen touch gevenCreatief bezig zijnMisschien…