Bij huisautomatisering gaat het vaak over bediening op afstand of met sensoren. Daarbij worden bestaande elementen in huis geautomatiseerd. Maar dat is slechts een deel van de puzzel. Design is namelijk ook van belang. Is het voldoende om een gordijn te voorzien van een elektrische gordijnrails of kun je beter investeren in compleet nieuwe raamdecoratie? De opties, voordelen en nadelen vind je op deze pagina.

Wat is er mogelijk met elektrische raamdecoratie?

Een gordijn kun je openen en sluiten. Door te schuiven over een gordijnroede, met koordjes of een stokje dat kan draaien. Met elektrische raamdecoratie vindt dezelfde actie plaats maar op een andere manier. Met een afstandsbediening, een app of met je stem als je een slimme luidspreker in huis hebt staan. Maar dat is slechts het begin, dit is er bijvoorbeeld mogelijk met elektrische raamdecoratie:

  • Laat alle gordijnen in huis samen openen of sluiten.
  • Sluit raamdecoratie aan één zijde van de woning als de zon fel schijnt.
  • Laat de gordijnen automatisch sluiten wanneer de zon onder gaat.
  • Stel voorkeuze instellingen in zoals halfopen in plaats van helemaal open of dicht.

Dat is het technische verhaal. Dan is er nog het design. Bekijk de website van Poweredblinds voor een overzicht van alle soorten elektrische raamdecoratie. Er is meer om te leren over huisautomatisering dan alleen het technische deel. Het design van de gordijnen is uiteraard ook van belang. Wanneer technologie en design een eenheid vormen dan ontstaan er prachtige producten wat je op deze site zeker zult zien.

Kun je ieder type raamdecoratie automatiseren?

Als je kiest voor Poweredblinds dan weet je op voorhand dat techniek en design op elkaar is afgestemd. Je bent niet beperkt tot bijvoorbeeld rolgordijnen, je kunt ook kiezen voor plisségordijnen, jaloezieen, vouwgordijnen of schuifgordijnen. Eigenlijk valt ieder gordijn te automatiseren. Dat is ook ideaal als je bijvoorbeeld een gordijn op een dakraam wilt bevestigen of op een lastig bereikbare locatie. Je hoeft nooit meer aan koordjes te trekken of over de bank te kruipen.

Hoe werken elektrische gordijnen?

Een gordijn beweegt over een roede of rolt op een buis. Dit is een mechanisch proces dat je handmatig in werking stelt. Door in plaats van menselijke kracht een kleine motor te bevestigen heb je die koordjes niet langer nodig, de motor neemt het werk over.

Waar denk je als eerste aan bij Somfy: Elektrische raamdecoratie natuurlijk. Dit Franse bedrijf maakt de apparatuur en software om gordijnen op afstand te bedienen of zelfs helemaal automatisch te laten functioneren. Je kunt een afstandsbediening gebruiken die door muren gaat. Zo bedien je de gordijnen op de slaapkamer vanuit de badkamer. Je kunt ook via een app de raamdecoratie bedienen of programma’s instellen. Met sensoren die licht of beweging meten kun je echt iedere woning automatiseren.

In een smart home zul je doorgaans meerdere apparaten aan elkaar koppelen. Via HomeKit van Apple bijvoorbeeld of Google Home. Het Somfy protocol en de bijbehorende TaHoma Switch werken samen met de bekende diensten en producten waaronder Hue verlichting, Sonos luidsprekers of IP-camera’s voor beveiliging in huis. Toch blijven de afzonderlijke elementen ook autonoom werken. Zo werkt de Somfy afstandsbediening ook zonder een virtuele assistent. Je bepaalt dus zelf hoe ‘slim’ jouw huis mag zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like