Wanneer je aan een begraafplaats denkt, komen misschien deprimerende en sinistere gevoelens in verband met de dood, of griezelige thema’s zoals spoken in je op. Maar, een begraafplaats hoeft niet altijd een trieste plek te zijn. Vaak zijn ze doordrenkt van kunst, fascinerende geschiedenis en vol met verhalen. 

Het necro-toerisme of begraafplaats toerisme, is een beweging die zich de laatste jaren ontwikkeld heeft in verschillende landen. Steeds meer mensen bezoeken begraafplaatsen voor een wandeling en om de bijzondere historische graven te bekijken. Rond deze tijd van het jaar raken veel mensen in de ban van Halloween of “Día de Muertos”. Het is een traditie om op deze dagen de heiligen en doden te eren en een bezoek te brengen aan een begraafplaats. 

Is zo’n spannende herfstwandeling iets voor jou? Bezoek dan een van deze tien indrukwekkende begraafplaatsen in Nederland die Holidu, de boekingssite voor vakantiehuizen (www.holidu.nl), voor je op een rij heeft gezet.

Het oude Kerkhof – Roermond 4.5/64 beoordelingen

Dit is een van de oudste algemene begraafplaatsen van Nederland en is in 1785 ontstaan.  In 2001 is dit een rijksmonument geworden. Voor de nieuwsgierige opent deze monumentale begraafplaats Het oude Kerkhof in Roermond in het weekend van 29 oktober zijn deuren. In het weekend van Allerzielen, is hier een optocht waarbij bepaalde delen verlicht worden en muziek wordt gespeelt. Van 31 oktober tot 1 november wordt hier de Bisschoppelijke grafkelder opengesteld voor publiek.

Huis te Vraag – Amsterdam 4.9/22 beoordelingen

Nog net binnen de ring ligt een uitzonderlijk terrein, een stukje natuur gecombineerd met een lange geschiedenis: Begraafplaats Huis te Vraag. Een idyllisch stukje groen, waar op dit moment de boel de boel gelaten wordt. Maar in 1891 werd hier een officiële begraafplaats opgericht. De naam, maar ook de bezoekers van deze plek in het verre verleden maken het tot een bijzonder stukje geschiedenis. 

Begraafplaats Groenesteeg – Leiden 4.8/16 beoordelingen

Nog een wonderbaarlijke plaats waar natuur, rust en geschiedenis samenkomen. Voor een goede herfstwandeling kan je hier zeker terecht. De markante rode beuk trekt hier de aandacht, maar ook verschillende oude graven en standbeelden zijn indrukwekkend om te bekijken. Deze plek bevat veel verhalen gezien de begraafplaats in 1813 is opgericht.

Zorgvlied – Amsterdam/Gemeente Amstelveen 4.4/55 beoordelingen

Aan de Amstel in Amsterdam ligt nog zo’n bijzondere plek. Het lijkt misschien een wereld apart, maar je mag hier komen wandelen en je kan dit zelfs combineren met een audiotour door het park. Verschillende landschapsstijlen komen hier samen en prominente nederlanders liggen hier begraven. Op 6 november is hier de herdenkingsbijeenkomst van Allerzielen en ook in december wordt er een Lichtjesavond georganiseerd. 

Begraafplaats St. Petrus Banden – Den Haag 4.7/23 beoordelingen

Deze begraafplaats springt wel enorm uit dit lijstje, door de historisch architectonische grafen die je hier vindt. Zoiets kom je niet snel ergens anders in Nederland tegen. De Kapel en Arcade zijn opmerkelijke bouwwerken die goed beheerd worden. Op de website kan je de wandelroute over de begraafplaats vinden, met meer achtergrondinformatie. 

  1. Natuurbegraafplaats Venlo – Maasbree 4.5/43 beoordelingen
  2. St. Barbara Begraafplaats – Amsterdam 4.6/33 beoordelingen
  3. Begraafplaats Oud Eik en Duinen – Den Haag 4.5/35 beoordelingen
  4. Westerveld – Driehuis 4.4/44 beoordelingen
  5. Begraafplaats Moscowa – Arnhem 4.2/64 beoordelingen

Hoe kwam deze lijst tot stand: 

Deze top tien is samengesteld met gegevens van Google maps, die in oktober 2022 zijn verzameld. Hierbij is de gemiddelde beoordeling van Nederlandse begraafplaatsen en het aantal gepubliceerde beoordelingen berekend. Met de gegevens van Google Maps heeft iedere begraafplaats een genormaliseerde score gekregen, van hoog naar laag en het aantal beoordelingen heeft hierbij prioriteit gekregen. De begraafplaatsen moesten minstens tien beoordelingen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like
Verder lezen

Op pad met de kinderen: kies een Audi A1

Inhoudsopgave Hide BagageruimteRepresentatieve gezinsautoRijcomfortPrijs-kwaliteit verhoudingMisschien vind je deze artikelen ook interessant: Wie denkt dat de Audi A1 nog…