Vanaf vandaag is Podimo beschikbaar in Nederland. De grootste podcastabonnementsdienst van Europa verzamelt de beste nationale en internationale podcasts en audioboeken en beloont de makers ervan. Wie een abonnement heeft, krijgt exclusief toegang tot de best beluisterde podcasts van Nederland waaronder Man man man, de podcast van o.a. Domien Verschuuren en Zelfspodcast van Sander Schimmelpenninck & Jaap Reesema. Daarnaast zijn duizenden audioboeken en populaire internationale content, zoals Moorden in het Noorden, te beluisteren via de app. Ook produceert Podimo eigen podcasts. Het Deense mediabedrijf opereert al in 21 andere landen.

Al je favorieten op één plek

De werkwijze van Podimo is te vergelijken met die van (video)streamingdiensten. Het platform werkt deels op abonnementsbasis, waarbij vanaf €4,99 per maand exclusieve content beschikbaar is voor abonnees. Daarnaast biedt Podimo ook ‘gratis’ content aan. Het aanbod bestaat uit eigen producties en exclusieve podcasts van bekende podcastmakers. De exclusieve podcasts zijn reclamevrij en nergens anders te beluisteren. De genres zijn zeer uiteenlopend: van showbizz tot misdaad, opvoeding, relaties, zelfontwikkeling, en geschiedenis. Naast audio heeft Podimo ook videopodcasts: deze zijn bijvoorbeeld vergelijkbaar met talkshows. Abonnees kunnen dus ook een podcast ‘kijken’ op hun smartphone.

Nieuwe formats

Grote spelers uit de Nederlandse podcast stappen over naar Podimo. Naast Man man man, de podcast en de reeds bekende Zelfspodcast zijn vanaf nu ook nieuwe shows, zoals Geuze en Gorgels Grabbelen, exclusief via Podimo te beluisteren. Door het model van Podimo is het nu ook mogelijk om andere formats naar Nederland te brengen, zoals succesvolle buitenlandse verhalende podcasts & true crime. Daarnaast kun je binnenkort meer shows in dit genre van eigen bodem verwachten zoals Moordcast van Dionne en Hendrik. Dit soort producties, net als journalistieke podcasts, werden eerder minder geproduceerd omdat podcastmakers afhankelijk waren van adverteerders. Nu krijgen podcastmakers een geldbedrag voor iedere podcast die beluisterd wordt.

“Podimo is voor zowel maker als luisteraar de ideale uitkomst. Ik ben echt ontzettend trots dat Moordcast onderdeel wordt van Podimo en om daar de meest bizarre zaken met de luisteraars te delen”

Dionne Slagter, Moordcast

Meer kansen voor podcastmakers

Het van origine Deense bedrijf zorgt voor een professionaliseringsslag voor podcastmakers: op dit moment verdient slechts een klein deel geld met hun podcast. Doordat zij nu een verdienmodel hebben dat continuïteit garandeert, kunnen zij meer tijd besteden aan hun podcast, waardoor de kwaliteit zal toenemen. Daarnaast zijn zij niet meer afhankelijk van adverteerders, wat hun onafhankelijkheid ten goede komt. Bovendien steunen luisteraars hun favoriete podcast nu automatisch: iedere keer dat zij een podcast afspelen, worden de makers ervan beloond.

“Voor mij persoonlijk is de stap naar Podimo een bijzondere. Toen ik zeventien jaar geleden mijn eerste podcasts maakte, voor een handjevol luisteraars, had ik niet durven dromen dat het medium in 2022 zulke ontwikkelingen zou hebben doorgemaakt. Het luisteren naar podcasts begint steeds meer gemeengoed te worden, als kijken naar televisieseries, en daar ben ik enorm trots op. Voor ‘Man man man, de podcast’ betekent het dat we nog meer afleveringen kunnen maken. In plaats van twee seizoenen per jaar starten we bij Podimo voor het eerst met wekelijkse shows, het hele jaar door. We kunnen niet wachten om de week, het leven en elkaar te bespreken en staan te trappelen om te beginnen aan dit nieuwe avontuur.” – Domien Verschuuren, Man man man, de podcast

Lokale partnerships

Podimo timmerde de afgelopen maanden achter de schermen al hard aan de weg in Nederland. Zo nam de streamingdienst in maart de grootste Nederlandse podcastuitgever Dag en Nacht Media over. Samen ontwikkelen zij nu nieuwe podcastshows die straks exclusief bij Podimo te beluisteren zijn. Daarnaast ging het platform in februari een samenwerking aan met Tonny Media. Deze podcastproducent zal naast de eigen producties ook content gaan creëren die exclusief te beluisteren is op Podimo. Vandaag maakt het mediabedrijf ook bekend dat ze de krachten zullen bundelen met VBK, een van de marktleiders in de algemene boekenmarkt, om originele audio content te creëren, alsook een brede selectie aan audioboeken aan te bieden. De verwachting is dat Podimo de komende tijd tientallen nieuwe shows aan de selectie zal toevoegen. Aan luisteraars verwacht de dienst geen gebrek: de podcastmarkt groeit ieder jaar met zo’n 30%.

Wereldwijde speler

Podimo, afkomstig uit Denemarken, is een wereldwijde speler met meer dan 160 medewerkers. Het Deense bedrijf is al actief in Denemarken, Spanje, Duitsland, Noorwegen en Latijns-Amerika. Na Nederland legt Podimo zich toe op verdere internationale expansie.

Podimo

Een selectie van de podcasts

In Nederland zijn vanaf vandaag de nieuwe afleveringen van onderstaande podcasts exclusief beschikbaar bij Podimo:

Zelfspodcast

Jeugdvrienden Jaap Reesema en Sander Schimmelpenninck bespreken iedere week hun leven en kijk op de wereld met tal van wekelijkse format-elementen zoals een hopeloos bedrijfsidee.

Zelfspodcast – nieuwe extra show!

Een diepgaand interview met een deskundige over het thema van de podcast – of iemand die hier persoonlijk mee te maken heeft.

Geuze & Gorgels Grabbelen – nieuwe extra show!

Monica Geuze en Kaj Gorgels behandelen in hun nieuwe show, afwisselend, een van de volgende onderwerpen: Let’s get personal (een deepdive in hun persoonlijke leven), From the old days (herinneringen ophalen), Behind the scenes (hoogtepunten uit hun glamourleven) of Eavesdropping (meeluisteren op persoonlijke dates). De originele show ‘Geuze & Gorgels’ zal nog steeds beschikbaar zijn op de open RSS.

Traanjagers – nieuwe show!

Actrice Anna Drijver en historica Anne-Goaitske Breteler zijn mateloos gefascineerd door de avonturen van walvisjagers. In Traanjagers vertellen de laatst levende getuigen van de Nederlandse walvisvaart over hun avontuurlijke maar ook gevaarlijke expedities. Traanjagers zal exclusief op Podimo beschikbaar zijn, maar ook voor gratis gebruikers van de app.

Moordcast

In deze true crime podcast neemt Dionne Slagter je mee in verschillende mysterieuze moordzaken. Samen met haar broer Henrik als sidekick duiken zij in de waargebeurde misdaadverhalen.

Moorden in het Noorden

Moorden in het Noorden is een vertaling van de Deense podcast Mord i Nord. In deze podcast wordt een verzameling uiterst grimmige moorden beschreven door schrijver, hoorspel- en podcastmaker Hanneke Hendrix.

De Willem

Wat begon als een wekelijkse update bij het proces tegen Holleeder is de Willem-podcast de afgelopen jaren uitgegroeid tot hét discussieplatform over true crime in Nederland.

Mr. Big

Journalist Mark Schrader duikt samen met journalist & podcastmaker Lieke Malcorps in een langlopende en bizarre moordzaak.

Man man man, de podcast

Bas, Chris en Domien gaan verder met Man man man, de podcast in een licht aangepaste vorm. De mannen zijn in de volgende fase van hun leven gekomen en nemen de luisteraar mee; ze bespreken de week, de vorige week en de volgende. En elkaar.

POM

Een podcast over media, cultuur, technologie en ondernemen. Met Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth.

Marc-Marie & Aaf vinden nog eens iets – nieuwe extra show!

Marc-Marie & Aaf bespreken diverse artikelen over nationaal-, internationaal- of showbizznieuws. Vaak springt het gesprek voortdurend van het ene onderwerp naar het andere, wat resulteert in vele boeiende en persoonlijke anekdotes. De originele show ‘Marc-Marie & Aaf Vinden Iets’ zal nog steeds beschikbaar zijn op de open RSS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like