Vandaag de dag speelt duurzaamheid een grote rol in de maatschappij. Logisch ook, want wij moeten ervoor zorgen dat toekomstige generaties ook nog enigszins aangenaam op onze planeet kunnen leven. Hoewel sommige mensen nog in de ontkenningsfase zitten, weten we dat traditionele houthaarden niet bepaald goed zijn voor het milieu. Een duurzamer alternatief is dan ook de bio ethanol haard, die volledig CO2-neutraal is, doordat deze een biologische basis heeft (van mais, aardappelen en rietsuiker). Een ander bijkomend voordeel is dat bij de verbranding van bio ethanol nagenoeg geen rook- en roetdeeltjes vrijkomen, waardoor zelfs een schoorsteen overbodig is.

Nieuwe haard, in een middagje geklaard

Een bio ethanol haard kun je verrassend gemakkelijk zelf installeren met behulp van losse branders. Deze manier van werken is ideaal, omdat je de haard hiermee op maat kan maken voor de grootte en stijl van jouw interieur. Je huis hoeft ook geen traditionele haard te hebben gehad, omdat de branders vrijwel overal geplaatst kunnen worden. Je hebt immers geen schoorsteen nodig. Verder heb je alleen een paar hittebestendige platen nodig, zodat je muren niet te warm worden. Je kunt online via bioethanolhaard-shop.nl een handig doe-het-zelf pakket vinden waarmee je na één middagje klussen al een stuk duurzamer kunt stoken. 

Bio-ethanol varianten

De bio ethanol haarden zijn als verschillende inbouwhaarden te verkrijgen, zoals moderne doorkijkhaarden of als luxe roomdivider. Met deze varianten haal je een echte blikvanger in huis die je interieur een elegante look geeft. Duurzaam heeft wat ons betreft dus al lang niet meer een geitenwollensokken karakter. Neem nu een wand- of plafond haard, die passen helemaal in de moderne woonkamer en nemen niet te veel ruimte in. Wij vinden het bovendien een fijn gevoel dat je huis een stuk brandveiliger wordt wanneer je geen schoorsteen hebt die verstopt kan raken of de warmte niet goed kwijt kan.

Andere mogelijkheden

Mocht je toch nog even willen wachten met de aanschaf van de bio ethanol haard of past bij jouw (vakantie)huis toch beter een haard met een meer klassieke look? Dan is er een breed scala aan andere varianten, zoals elektrische en hybride haarden, die waterdamp verbranden. Dit is een andere milieuvriendelijk alternatief dat niet veel mensen kennen. Bovendien zijn ook deze haarden voor zowel buiten als binnen te gebruiken. Je kunt natuurlijk ook altijd nog terugvallen op de klassieke haard, maar gelet op strenger wordende regelgeving omtrent het verbranden van hout, de gezondheidsrisico’s en de stijgende houtprijzen, is nu een geschikt moment om over te stappen op een duurzamer alternatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like