Er is de afgelopen tijd het één en ander over onze favoriete chocoladepasta geschreven. Nieuwsberichten over Nutella die het milieu belast, wel of niet gekocht moet worden, en dan heb je natuurlijk nog de verhalen die vragen stellen bij de ingrediënten van dit hemelse spread. Hoogste tijd dus voor een zelfgemaakte chocoladepasta recept!

Zelfgemaakte “Nutella”
Toen Elena nog heel klein was ontdekte ze dat chocola erg lekker is. Mijn lieve vriendin Adana, zelf inmiddels ook moeder én pro clean eating foodblogger maakte speciaal voor ons een gezonde variant die ik vandaag met jullie deel. Kijk mee naar onze homemade hazelnut spread:


Wat heb je nodig?

40 gram amandelmeel
160 gram hazelnoten
400 milliliter volle melk
60 gram melkpoeder
210 gram pure chocolade
40 gram milde honing
klein beetje zout

Zoals je ziet zijn de ingrediënten meer dan ok. Er zitten geen rare toevoegingen in, zelfs suiker is niet nodig, maar omdat er honing in terug te vinden is, kun je deze zelfgemaakte hazelnoot-cocolade pasta aan kinderen vanaf 1 jaar aanbieden.

Wat doe je?
Begin met het roosteren van hazelnoten in de oven. Dit is niet moeilijk: Doe je hazelnoten op wat bakpapier en gooi ze zo’n kwartiertje op 180 graden in de oven. Let er op dat ze niet verbranden, dat is niet lekker. Doe de heerlijke hazelnoten vervolgen in en schone theedoek en ga naar de tuin of balkon, waar je de velletjes goed van de hazelnoot los gaat wrijven. Ik doe dit altijd buiten zodat de losvliegende velletjes binnen geen rommel maken. De hazelnoten hoeven niet helemaal “schoon” te worden, de geroosterde velletjes geven juist extra smaak, dus je hoeft dit niet zo grondig aan te pakken.

Daarna doe je een pannetje op het vuur, verwarmt melk tot het gaat koken en haalt het vervolgens meteen van vuur af, waarna je er melkpoeder doorheen roert en langzaam ook honing toevoegt.

Daarna gooi je de geroosterde hazelnoten in een blender en maalt deze fijn. Doe er ook de amandelmeel bij en blijf het malen tot het een poedervorm heeft bereikt.

In een aparte pan of kom smelt je de chocolade, tot je een gladde pasta hebt gemaakt. Dit doe je in de blender, bij je hazelnoot/amandelmeel en zet de blender weer even aan, zodat het allemaal goed met elkaar wordt vermengd. Zet de blender heel zacht aan, of doe het eventueel met de hand, maar giet er heel langzaam de warme melk bij, tot je de gewenste dikte hebt bereikt, en je chocolade-hazelnoot-pasta klaar is. Proef het, misschien wil je er wat zout of juist honing aan toevoegen, en maakt je geen zorgen als het te stroperig is – na een paar uur in de koelkast te hebben gestaan heb je toch echt de meest gezonde vorm van Nutella zelf op tafel getoverd. Het is heerlijk met zelfgemaakt brood, en een glas melk, maar het belangrijkste – het is zo gezond dat je het zonder schuldgevoel aan je kindje kunt geven, en ook zelf guilt free naar binnen kunt werken.

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like