Het kiezen van het juiste wijnglas kan je smaakpapillen gelukkig maken. Wijnglazen zijn er in veel verschillende vormen en maten, alle met hun eigen unieke kenmerken die zowel de smaak van je drankje kunnen veranderen als hoe het er op tafel uitziet. De vorm van een wijnglas is bepalend voor de functie ervan; sommige zijn bijvoorbeeld speciaal ontworpen om witte wijnen goed te beluchten of te voorkomen dat rode wijnen te snel bederven. Of je nu thuis gasten serveert of geniet van een avondje uit met vrienden, het vinden van het perfecte glas tilt elke gebeurtenis een treetje hoger.

Welke wijnglazen zijn er allemaal? 

Er zijn veel verschillende soorten wijnglazen op de markt. Enkele van de meest populaire vormen zijn:

  • Het cabernetglas: dit glas is hoog en smal, met een grote kom die perfect is voor het swirlen van je wijn. Het glas brengt de kleur en de aroma’s van de wijnen goed naar voren en is daardoor een fantastische optie voor het drinken van wijn. 
  • Het bordeauxglas: dit glas is breder aan de bovenkant dan de Cabernet, waardoor het perfect is voor het serveren van bourgognewijnen en andere volle rode wijnen. Het bordeauxglas heeft een kleinere kom die de aroma’s concentreert, waardoor het perfect is om aan je drankje te ruiken.
  • Het champagneglas: Dit fluitvormige glas is ontworpen voor het serveren van mousserende wijnen. Het bekendste champagneglas is de “Riedel Ouverture”, met een tulpvormige kom en dunne, lange steeltjes. Dit ontwerp helpt de bruisende kracht van je favoriete bruisende drank te bewaren.

Wat zijn enkele factoren die de smaak beïnvloeden? 

De vorm en grootte van wijnglazen kunnen van invloed zijn op zowel het uiterlijk als de smaak van je drankje. Zo doen rondere bekers witte wijnen donkerder lijken dan ze in werkelijkheid zijn, omdat er meer licht weerkaatst wordt door hun oppervlak in vergelijking met plattere vormen zoals Bordeaux- of Bourgogneglazen met rechte randen. Hogere kelken zorgen voor een betere beluchting van rode wijnen door ze bloot te stellen aan meer zuurstof wanneer je ze ronddraait en de aroma’s versterken terwijl je drinkt.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een wijnglas? 

Bij het kiezen van het juiste glas, moet je nadenken over hoe het zal worden gebruikt en wat je persoonlijke voorkeuren zijn. Als je thuis net begint te experimenteren met verschillende wijnen of als u een informeel etentje organiseert, kun je overwegen een Cabernet-glas voor alle doeleinden te kopen. Voor uitstapjes in de stad waar het uiterlijk van belang is, zijn champagneglazen een goede optie omdat ze altijd eleganter lijken dan rode of witte wijnglazen. Met zoveel soorten wijnglazen die zijn ontworpen om bepaalde smaken en kenmerken in elk type drank naar voren te brengen, kan iedereen iets passends vinden voor elke gelegenheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like