Dit is leuk! Heb jij slimme kinderen? Dat hebben ze aan jou te danken mama! Psychology Spot publiceerde onlangs een stuk waarin wordt aangetoond dat tussen 40 en 60% intelligentie erfelijk is en direct uit de genen van de moeder afkomstig is. Overige percentage is afhankelijk van omgeving, opvoeding en karakter, maar die knappe kop, die hebben ze toch wel van mama.

bron

Tot een paar jaar geleden werd gedacht dat zowel papa’s als mama’s genen voor slimme kinderen zorgen, inmiddels zijn onderzoekers er achter dat de genen die voor intelligentie zorgen enkel in chromosoom X overleven. En aangezien moeders XX zijn, is de kans dat zij intelligentie doorgeven dubbel zo groot. Het is natuurlijk niet zo dat vaders minder bijdragen, want kinderen bestaan voor de helft uit hun vaders genen. Omdat papa’s XY zijn kunnen zij ook de genen die intelligentie doorgeven, maar de genen die van de moeder afkomstig zijn deactiveren deze en nemen hun plek in. Ook is het zo dat de genen van de vader in actie komen bij het vormen van het limbisch systeem, een van de eerste ontwikkelingen binnen de hersenen, die voor emotie en herinneringen zorgen, maar het probleemoplossend denken, één van de grootste meestaven voor intelligentie – die komt toch echt van mama vandaan.

Het bijzondere, wat ook weergeeft hoe complex onze hersenen werken is dat je voor het oplossen van makkelijk problemen, zoals rekensommetjes, niet enkel je intelligentie gebruikt (moeders kant) maar bijvoorbeeld ook herinneringen of intuïtie gebruikt (vaders kant). Het komt er op neer dat iemand die sterk intuïtief en emotioneel reageert dat van zijn/haar vader heeft, terwijl iemand die logisch en probleemoplossend nadenkt dit van mama heeft geërfd.

bron

Omdat omgeving en opvoeding voor de overige percentage van intelligentie zorgen is er zelfs aangetoond dat kinderen die een goede band met hun moeders hebben nog slimmer zijn, omdat ze zich geliefd, beschermd en gesteund voelen, waardoor ze zelfverzekerd zijn, problemen durven aan te pakken en steviger in hun schoenen staan. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat kinderen die goed met mama zijn verbonden complexe puzzels kunnen oplossen, doorzetters zijn en minder snel gefrustreerd raken. Mama maakt dus niet alleen slimme kinderen, door ze liefdevol op te voeden zorgt ze er zelfs voor dat ze nog slimmer worden!

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like
Verder lezen

Gezonde Sint Maarten traktaties om te maken

Inhoudsopgave Hide Mandarijn pompoenenGezonde griezelige druivenBananen spookjesPittige popcornmixMisschien vind je deze artikelen ook interessant: Sint Maarten is een…