In een keuken horen zoveel spullen; een oven, de koelkast, allerlei potten en pannen, schoonmaakmiddelen, etenswaren, servies en kookgerei. In een kleine keuken kan dit voor problemen zorgen en maakt dat het aankleden van een kleinere keuken nauwelijks gaat zonder dat het er rommelig uitziet. Wij geven je graag een aantal tips waarmee jij je kleine keuken efficiënt kunt inrichten.
Stapelen
In plaats van horizontaal kun je in een kleine keuken het beste verticaal werken. Er zijn speciale verticale opbergkasten die je eventueel kunt inbouwen in de keuken. Een kleine keuken heeft vaak horizontaal gezien weinig ruimte, maar in de hoogte wordt amper ruimte gebruikt. Hier kun je dus gebruik van maken door verticale kasten en lades te nemen. Hier stapel je bijvoorbeeld je kruiden en voorraden op. Ook kun je bijvoorbeeld werken met dubbele lades, zoals een besteklade. Een bestekbak is praktisch wel heel fijn en ziet er netjes uit, maar het neemt te veel ruimte in beslag. Wanneer je kiest voor een lade met meerdere verdiepingen, kun je veel meer kwijt. Bestek is bijvoorbeeld maar plat en kun je gemakkelijk stapelen in twee lades boven elkaar.
De muren
De muren worden vaak vergeten, maar deze kun je goed gebruiken om extra ruimte te creëren. Let er wel op dat je niet alles vol gaat hangen, want dit kan weer rommelig ogen. In het geval dat je wat extra ruimte aan de muur over hebt, kun je er wat houten planken bevestigen. Hierop kun je dan voorraadpotten opzetten of je keukenmachines op kwijt. In plaats van honderden pakjes rijst en pasta in de kast te hebben staan, kun je deze in glazen voorraadpotten stoppen. Dit kun je ook doen met bijvoorbeeld suiker of koffie. Dit scheelt weer ruimte in de kast en ziet er ook nog eens heel leuk uit! Op de plankjes kun je ook je grote apparaten kwijt, zoals een blender of mixer. Deze nemen al gauw veel ruimte in beslag en op de plank staan ze niet in de weg. Je kunt er ook decoratie op kwijt als gezellige kruidenplantjes of kaarsjes, zo ziet het er extra gezellig uit in de keuken. Aan de muren kun je ook je keukengerei, messenset of snijplanken kwijt. Dit is ook weer ruimtebesparend. Met een simpel rekje kun je je pollepels of messen aan de muur kwijt, dat scheelt weer in de la.
De pannen
Pannen kunnen lastige dingen zijn om op te bergen. Ze hebben allerlei handvaten en uitsteeksels die in de weg kunnen zitten en onnodige ruimte in beslag nemen. Een oplossing hiervoor is om een draaiplateau te installeren in de kasten. Zeker in de hoekkastjes is dit een ideale oplossing, want hiermee kom je helemaal tot in de achterste hoeken. Een pannenset kopen uit dezelfde lijn of van dezelfde serie kan ook al helpen, omdat deze pannen op elkaar aansluiten waardoor je ze goed en makkelijk op elkaar kunt stapelen. Draai dan de deksel om zodat je een plat oppervlak hebt waar je de andere pan op kunt zetten.
Extra laderuimte
Onderaan de keuken zit meestal een strip die helemaal leeg is. Dit is het stuk tussen de vloer en de onderste rand van de keukenkastjes. Het is natuurlijk hartstikke zonde om deze loze ruimte niet te benutten en dus kun je ervoor kiezen om hier extra lades in te plaatsen. Deze lades kunnen vrij diep zijn, maar zijn vaak wel laag. Ideaal voor handdoeken, theedoeken, onderzetters en onderzetters. Maar ook handig voor spullen als rollen bakpapier, bakvormen, aluminiumfolie, huishoudfolie of vuilniszakken.
Het gootsteenkastje
In het gootsteenkastje staan vaak alle schoonmaakmiddelen, sponzen en doekjes opbergt. Een klein kastje waar honderd spullen in staan kan voor veel rommel zorgen. Dit werkt niet fijn en is onpraktisch. Om dit op te lossen kun je een balk bevestigen aan de binnenkant van het kastje. Hieraan kun je bijvoorbeeld alle sprayflessen hangen. Dan heb je nog ruimte over onder de flessen om doekjes te bewaren. Een andere manier is om kleine spullen, zoals doeken en sponzen, op te bergen in bakjes en deze op te stapelen. Zo heb je in een oogopslag gezien wat je nodig hebt en hoeveel voorraad je nog hebt.