Schoonmaken is onlosmakelijk verbonden met het hebben van huisdieren. Ieder dier produceert namelijk uitwerpselen en ander afval. Om de hygiëne op orde te houden, dien je de leefomgeving van je huisdier dan ook regelmatig schoon te maken. Dit is natuurlijk niet altijd het leukste klusje om te doen. Om het schoonmaken van bijvoorbeeld een kippenhok een stuk leuker te maken, is het aan te raden om je kinderen erbij te betrekken. In dit artikel ontdek je drie tips hiervoor.

Maak het belang duidelijk

De eerste tip om je kinderen te betrekken bij het schoonmaken van het dierenhok, is duidelijk maken wat het belang is van de schoonmaak. Zo kun je je kinderen uitleggen dat een onhygiënisch dierenhok niet alleen de nodige stank met zich meebrengt, maar ook tot ziektes voor het dier kan leiden. Door het dierenhok minstens één keer per week een goede schoonmaakbeurt te geven, voorkom je dit. Wanneer je kinderen begrijpen waarom dit zo belangrijk is, zullen ze veel eerder geneigd zijn om mee te helpen met de schoonmaak.

Maak het leuk

Daarnaast is het aan te raden om het schoonmaken zo leuk mogelijk te maken. Je kunt er bijvoorbeeld een spelletje van maken wie het snelste is met schoonmaken of wie het het beste doet. Wanneer de winnaar een mooie beloning krijgt, zal er genoeg motivatie zijn bij je kinderen.

Geef verantwoordelijkheden

Helpt het ook om je kinderen verantwoordelijkheden te geven tijdens de schoonmaak. Vaak zijn ze dan geneigd om extra hun best te doen om het te laten slagen. Je kunt je kind van 12 jaar of ouder bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid geven over de hogedrukreiniger. Dit apparaat vergt een gecontroleerd gebruik. Door je kind hier de verantwoordelijk over te geven, zal hij of zij niet alleen veel leren, maar ook zijn of haar best doen om er goed mee om te gaan.

Het belang van het schoonmaken van het dierenhok is groot. Een onhygiënisch dierenhok kan namelijk leiden tot stank en ziektes. Door dit belang aan je kinderen duidelijk te maken, zullen ze eerder geneigd zijn om je te helpen met de schoonmaak. Daarnaast kun je je kinderen ook betrekken door het toevoegen van een spelelement met beloning. Dit maakt het werk voor iedereen een stuk leuker. Tot slot kan ook het geven van verantwoordelijkheden bijdragen aan betrokken kinderen. Wanneer je ze een verantwoordelijkheid geeft, zullen ze veel leren en meer hun best doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like