Eén van mijn favoriete keukens: de Surinaamse! Ik denk dat ik in mijn vorige leven in Suriname moet hebben geleefd, want ik ben er zó dol op. Helaas is er in Tilburg één goede Surinaamse eettent, en moest ik mijn liefde voor pasteitjes maar anders zien op te lossen. Ik besloot heft maar zelf in handen te nemen, en te leren hoe ik verschillende Surinaamse specialiteiten moet maken, waaronder pastei met vlees. Inmiddels heb ik een eigen manier ontwikkeld die ik vandaag met jullie deel!
Wat heb je nodig?
300 gram gehakt
1 ui
2 teentjes knoflook
2 maggiblokjes
zout/peper
halve theelepel pimet
bosje selderij/halve selderijstengel
4 augurken
handvol voorgekookte worteltjes
handvol voorgekookte doperwten
10 zilveruitjes
1 theelepel kappertjes
1 theelepel tomatenpuree
En mijn geheime wapen – Koopmans hartige taartdeeg.
Dit scheelt zoveel werk, het is een cheat, maar het is zo handig!
Wat doe je?
1. Je begint met het fijnsnipperen van een uitje, die je in wat zonnebloemolie aanbakt tot het glanzend wordt. Dan doe je er fijngesneden knoflook bij
2. Vrijwel meteen doe je ook het vlees erbij, zodat de knoflook niet aanbrandt.
3. Verkruimel Maggiblokjes en voeg ze toe.
4. Doe er ook wat peper bij, blijf alles roeren, zodat het vlees gelijkmatig bruin wordt.
5. Voeg het piment toe.
6. Tijd voor zilveruitjes en augurken, ik kocht hiervoor nooit zilveruitjes, nu heb ik ze altijd in huis 🙂
7. Snijd deze klein en voeg ze aan het gehakt toe.
8. Snijd ook een selderijstengel klein en voeg het toe, ik gebruikte hier toevallig blaadjes.
9. Doe er ook een theelepel tomatenpuree bij om het wat vochtiger te maken.
10. Roer de kappertjes er ook even doorheen.
11. De doperwtjes en worteltjes kunnen gewoon uit blik/pot komen, en worteltjes hoef je niet echt te snijden, aangezien ze toch uit elkaar gaan vallen.
12. Wanneer alles goed doorbakken is, is de vulling klaar. Je kunt de pasteitjes gaan vullen.Grote voordeel is dus dat je geen deeg hoeft te maken, en deze gewoon in de diepvries van de supermarkt kunt vinden. Ik haal ze altijd uit de verpakking en leg ze gespreid op mijn aanrecht, zodat ze snel ontdooien. Daarna vul ik een plakje deeg met een eetlepel vulling, vouw ik het dubbel en druk ik de buitenrandjes aan, zodat de vulling er in de oven niet uit kan lekken. Daarna ga ik ze op z’n Surinaams maken door de typische “knoop” er in te maken. Ik begin in een hoekje, die ik naar binnen vouw en lichtjes aandruk, en blijf dat herhalen tot ik helemaal rond ben gegaan. Mocht het niet lukken kun je het deeg ook gewoon in een muffinvorm doen, vulling proppen en goed dichtmaken, zodat je vleesmuffins hebt, maar ik hou erg van de typische pastei vorm, en neem even de tijd om het goed dicht te vouwen. Nog een half uurtje op 180 graden, of tot je deeg mooi goudbruin is – en je kunt gaan smullen!
Oh, ik kan ze bijna ruiken! Zo lekker dit! Je kunt het trouwens ook met kip, vis, ei of aardappel vullen, wat jij maar lekker vindt. Nyan switi, eet smakelijk!
Comments
comments