Nu we met z’n allen het nieuwe jaar in zijn geknald is het wel even bijkomen. Niet alleen moeten de meeste van ons werken, maar hebben het koude weer en weinig slapen voor een brakke Nederlandse bevolking gezorgd, dus is er geen betere tijd om soep te maken dan nu!
Ik heb een recept uit de homelands weer, die door mijn oma en moeder gemaakt werden, maar dan wel enigszins aangepast naar mijn “vernederlandste” smaak, waarbij het ook nog steeds gewoon lekker is!
Het gaat hier namelijk om een uber-gezonde kippensoep, en wel eentje waar geen noedels, maar KNOEDELS in zitten.
Deze knoedels worden gemaakt van griesmeel en zijn door groot en klein te eten, maar worden door de leuke vorm ook door de kieskeurigste kleintjes onder ons op prijs gesteld.
Goed, laten we koken!
Wat heb je nodig?
- (Biologische) kippenvlees, geen kipfilet, maar bijvoorbeeld een boutje.
- griesmeel
- een ei
- zonnebloemolie
- zout en peper
- naar keus een soeppakket, of wat losse groente en verse kruiden (peterselie en selderij)
Wat doe je?
Eerst zet je een soeppan met water aan de kook. Hier doe je het gewassen kippenvlees bij en laat je het een uurtje op een zacht vuurtje doorkoken. Je kunt er al naar wens zout en peper bij doen, of een bouillon blokje, maar deze raad ik niet aan, vooral wanneer je ook voor kleine kinderen kookt.
Ondertussen doe je in een kommetje wat griesmeel, een ei, zout en een flinke scheur olie en roer je alles. Wanneer je een gladde massa hebt laat je deze even staan, zodat het griesmeel niet meer harde korrels zijn, maar wat opgezwollen is.
Er zijn geen exacte hoeveelheden, soep maken is geen wetenschap, je moet het op gevoel doen. Zorg wel dat je massa niet te nat of papperig is, aangezien je er straks wel bolletjes van gaat maken.
Na ongeveer en half uur wachten kun je aan de slag met je knoedels. Deze kun je met twee lepeltjes een ovale vorm geven, of met je handen balletjes maken. Het is maar wat jij leuk vindt. Leg je knoedels op een bord en zet deze 30 seconden in de magnetron, op ongeveer 700 watt. Ook dit is niet bepaald een wiskunde sommetje, het zorgt er alleen een beetje voor dat je knoedels niet uit elkaar gaan vallen in heet water. Wanneer je hier handiger mee bent (zoals ik inmiddels, ha) kun je de knoedels terwijl je ze maakt direct in de hete soep gooien, maar ik zou het de eerste keer niet aanraden. Kans is namelijk groot dat ze uit elkaar vallen en ze zwellen in water ook nog eens op, dus vallen ze gauw veel groter uit dan je verwacht. Oefen dus eerst op een bordje en zet ze even in de magnetron.
Wanneer de knoedels uit de magnetron zijn kun je het vlees uit de pan halen en de knoedels een kwartiertje koken. Heb je kleine kinderen die nog niet kunnen kauwen kun je het vlees bijvoorbeeld in de oven met wat aardappels bakken om een hoofdgerecht te hebben, of je doet wat ik doe: ik scheur en snij het vlees in kleine stukjes, bijna draadjes, die ik daarna weer bij de soep doe. Bot, vet en vel gooi ik natuurlijk weg.
Je hebt nu dus soep met knoedels en vlees, je kunt er ook groente bij doen, of alleen verse kruiden, wat jij lekker vindt.
In principe is je soep nou klaar, je vlees is lekker zacht en makkelijk door kleintjes te eten en de knoedels zijn helemaal leuk om mee te spelen. Ook smaken ze zacht, toch vullend en is alles heel erg gezond. Geen kant en klare bouillons, chemische toevoegingen en bliksoep, alles is vers, lekker en leuk voor de kleintjes.
Bovendien doet het wonderen voor katers 😉
Comments
comments