De groenlipmossel is rijk aan omega-3 vetzuren, vitaminen, mineralen en ontstekingsremmende voedingsstoffen, waardoor ze feitelijk goed zijn voor je gezondheid. In dit artikel duiken we dieper in op de werking en de overwegingen waarom mensen soms groenlipmossel kopen als voedingssupplement. 

Wat is een groenlipmossel?

De groenlipmossel is een mossel die oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland komt. Vandaag de dag is de groenlipmossel populair als voedingssupplement en verkrijgbaar in gevriesdroogde, gemalen en capsulevorm. Men denkt dat het helpt bij de behandeling van verschillende ontstekingsaandoeningen, hoewel veel gezondheidsclaims niet worden ondersteund door voldoende wetenschappelijk onderzoek.

Wat is het voedingsprofiel van groene mosselen?

Mosselen hebben een hoge voedingswaarde. Voedingsstoffen in een portie gestoomde mosselen van 85 gram zijn onder andere:

  • Calorieën: 146
  • Eiwit: 20 gram
  • Vet: 4 gram
  • Koolhydraten: 6 gram
  • Vezels: 0 gram
  • Suiker: 0 gram
  • Mosselen bevatten veel vitaminen en mineralen zoals:
  • IJzer
  • Calcium
  • Zink
  • Mangaan
  • Vitamine C
  • Vitamine A
  • Vitamine B12

1. Groenlipmossel kan mogelijk helpen bij astma

Groene mosselen hebben ontstekingsremmende eigenschappen die zijn onderzocht op hun effect op aandoeningen zoals astma. In één onderzoek hadden mensen met astma die groenlipmosselen aten een significante vermindering in ontsteking van de luchtwegen en piepen overdag. Meer onderzoek naar de effecten op astma is echter nodig. 

2. Kan artritissymptomen verlichten

De ontstekingsremmende eigenschappen van groene mosselen kunnen ook helpen bij het verminderen van gewrichtsontstekingen die gepaard gaan met artrose en reumatoïde artritis. Studies hebben aangetoond dat mensen van de Nieuw-Zeelandse Maori-kust die veel groenlipmosselen eten minder last hebben van artritis.

3. Groenlipmossel is rijk aan proteïne

Eiwit is verantwoordelijk voor veel cellulaire functies in je lichaam, waaronder structurele ondersteuning, cellulaire communicatie en algehele gezondheid. Door het eten van eiwitrijk voedsel kan het lichaam aminozuren opnemen, de voedingsbouwstenen van eiwitten. Eén kopje mosselen bevat bijna 18 gram eiwit, wat ongeveer 30% is van de dagelijkse behoefte van de gemiddelde persoon.

4. Verbetert de gezondheid van de hersenen

Mosselen zijn een geweldige bron van omega-3 vetzuren, die goed zijn voor de hersenen. Ze zijn rijk aan docosahexaeenzuur (DHA) en vitamine B12, twee essentiële voedingsstoffen die de cognitieve functie en het geheugen beschermen als je ouder wordt. 

Volgens onderzoeken vertraagt DHA de leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang aanzienlijk. Een portie groene mosselen van 3 ons bevat ook 340% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine B12, die cruciaal is voor de gezondheid van de hersenen en zenuwen.

5. Bevordert de bloedsomloop

Omega-3 vetzuren in groene mosselen spelen ook een rol bij het verbeteren van de bloedstroom en de sterkte van de slagaderlijke wand, waardoor een gezonde circulatie naar belangrijke organen en spieren mogelijk is.

6. Beschermt de gezondheid van het hart

Volgens onderzoeken is de hoge concentratie omega-3 vetzuren in mosselen gunstig voor de bescherming van de gezondheid van het hart. Deze onverzadigde vetten hebben eigenschappen die het risico op een hoog cholesterolgehalte, onregelmatige hartslagen, een hartaanval en andere hartproblemen verminderen.

7. Helpt bloedarmoede voorkomen

Mosselen zijn een uitstekende bron van ijzer. Een portie van 100 gram gekookte mosselen bevat zelfs meer dan 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid voor volwassenen ouder dan 50 jaar. IJzer speelt een belangrijke rol bij de productie van zuurstofdragende eiwitten hemoglobine en myoglobine.

8. Versterkt weefsels

Een portie mosselen van 150 gram bevat 30% van de dagelijks benodigde hoeveelheid vitamine C, die essentieel is voor de ontwikkeling van sterke weefsels, zoals pezen en ligamenten. Vitamine C helpt ook de gezondheid van je tanden en tandvlees te behouden.

9. Anti-verouderingseigenschappen

Groene mosselen bevatten mucopolysacchariden, die de neiging hebben af te nemen naarmate je ouder wordt en die verantwoordelijk zijn voor het behoud van een gladde, soepele huid.

Wat zijn de mogelijke risico’s van groenlipmosselen?

Sommige mensen vermijden het eten van schelpdieren omdat ze zich zorgen maken over het kwikgehalte. Hoewel de meeste vis en schaaldieren kwik bevatten, zou het eten van maximaal 300 gram per week niet schadelijk moeten zijn voor je gezondheid, tenzij je zwanger bent, in welk geval je groene mosselen of groenlipmossel supplementen moet vermijden.

Allergische reacties op schelpdieren komen vaak voor en kunnen heel soms levensbedreigend zijn. Als je allergisch bent voor schelpdieren, moet je groenlipmosselen simpelweg vermijden, het is niet anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like