In de huidige energietransitie zijn zonnepanelen een populaire keuze geworden voor velen die streven naar duurzaamheid en energieonafhankelijkheid. In dit blog verkennen we de belangrijkste aspecten van zonnepanelen, waaronder de kosten, opbrengsten en verwachte trends in 2024.

Kosten van een complete zonnepaneleninstallatie

De kosten van zonnepanelen variëren afhankelijk van het aantal panelen en de specifieke omstandigheden van je dak. Voor een set van 10 zonnepanelen variëren de kosten tussen € 4.629 en € 6.529. Deze prijzen zijn gebaseerd op de data van klanten van Zonneplan, een bedrijf met ervaring in het installeren van zonnepanelen op meer dan 125.000 daken.

Rendement van zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren zoals het aantal panelen en de locatie van je dak. Hieronder een overzicht van de verwachte opbrengst en kosten voor verschillende aantallen panelen:

  • 4 panelen: Opbrengst van 1443 kWh per jaar, kosten tussen € 2.749 – € 3.549.
  • 10 panelen: Opbrengst van 3608 kWh per jaar, kosten tussen € 4.629 – € 6.529.
  • 20 panelen: Opbrengst van 7216 kWh per jaar, kosten tussen € 7.959 – € 10.309.

Deze opbrengsten zijn gebaseerd op klantgegevens van Zonneplan en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke situatie.

Financiering en subsidies

Zelfs zonder direct beschikbaar budget zijn er verschillende financieringsopties beschikbaar, zoals de Duurzaamheidslening of Greenloans lening. Het is ook belangrijk om te overwegen hoeveel stroom je daadwerkelijk gebruikt, aangezien het niet altijd rendabel is om je gehele dak met zonnepanelen te bedekken.

De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren gedaald, mede dankzij technologische vooruitgang en toegenomen productiecapaciteit. In 2023 daalden de prijzen met een derde. Voor 2024 is de verwachting dat de prijzen verder kunnen dalen met ongeveer 10%, hoewel een lichte stijging niet uitgesloten is.

Rendement en terugverdientijd

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen lag eind 2023 op ongeveer 6 jaar. Deze terugverdientijd kan veranderen met de afbouw van de salderingsregeling vanaf 2025. Het rendement hangt ook af van het percentage van de opgewekte stroom die je zelf gebruikt.

Subsidies en financiële stimulansen

In 2024 biedt de Nederlandse overheid geen landelijke subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen door particulieren, maar er zijn wel lokale subsidiemogelijkheden en financieringsopties beschikbaar. Zakelijke gebruikers kunnen gebruikmaken van specifieke subsidies en fiscale aftrekposten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like
Recept: lekkerste tonijnsalade
Verder lezen

Recept: lekkerste tonijnsalade

Inhoudsopgave Hide IngrediëntenBereidingswijzeMisschien vind je deze artikelen ook interessant: Tonijnsalade is een klassieker die niet alleen heerlijk smaakt…