In dit artikel wil ik je graag vertellen wat het inhoudt om een huisdier te hebben. Deze keer richt ik me op het hebben van een hond. Er zijn vele hondenbezitters in Nederland, ongeveer 20% van de inwoners van Nederland hebben een hond. Hartstikke leuk hoor, een hond, maar kijk eens in het asiel. Daar zitten een heleboel honden die op zoek zijn naar een baasje. Hoe ze daar zijn gekomen?

Vaak omdat honden afgestaan worden of afgedankt. Verschrikkelijk voor deze dieren natuurlijk, het zijn echt de vreselijkste achtergronden die de honden hebben, vaak gedumpt, omdat men toch wel erg veel werk had met de hond en er niet meer voor wilde of kon zorgen.

Wij hebben een keer een hondje uit het asiel gehad. Ze was aan komen lopen als zwervertje, was slecht verzorgt qua vacht, had bijna geen goede tand meer in haar bekje en was sterk vermagerd. Geen idee wat haar verhaal was, maar wij hebben haar in huis genomen en ze bloeide helemaal op. Het had wel enig geduld en tijd nodig om te wennen, maar ik weet zeker dat zij het bij ons goed had.

Ik hoop dat er minder mensen kiezen voor een hond, behalve als ze echt weten wat het hebben van een hond inhoudt, dat je er het hele leven voor moet zorgen en dat je daar dus goed over na moet denken. 

De kosten

De aanschaf van een hond hoeft niet duur te zijn, je kunt een hond kiezen uit het asiel. De kosten hiervan zijn ongeveer 80,00. De hond is ingeënt en gechipt, daar hoef je dus niet naar te kijken. Een echte rashond aanschaffen kan duurder zijn, vooral als je kiest voor een hond met stamboom. Wel weet je dan meer over de hond en de achtergrond. Ook kun je natuurlijk een leuk hondje kiezen wat bij iemand thuis is geboren, wie weet wel een leuke kruising.

De kosten zijn niet alleen de aanschaf van de hond zelf, denk ook aan:

 • eet en- drinkbak
 • slaapplek
 • eventueel een bench
 • hondenriem en halsband
 • speelgoed
 • voer
 • borstel of kam voor vachtverzorging

Dan zijn er natuurlijk terugkomende kosten zoals:

 • voer
 • beloningen, zoals hondenkoekjes
 • vlooien en teken bestrijding
 • wormenkuur
 • andere dierenartskosten (kunnen ook onverwacht voorkomen)

Tijd

Een hond hebben kost tijd. Een hond moet uitgelaten worden. Onze hond heeft veel beweging nodig en wordt 4 à 5 keer per dag uitgelaten. Er zijn ook honden die 3 keer per dag voldoende vinden. Dat ligt aan het soort hond wat je kiest.

Een hond heeft ook aandacht nodig, ben je dus elke dag de hele dag van huis, dan zal dit niet prettig zijn voor je hond. Kun je iemand regelen die jouw hond gezelschap houdt of uitlaat, dan zou dat heel fijn zijn voor je hond.

Een uitlaatservice is ook mogelijk. De hond mag mee voor een afgesproken tijd, houdt rekening met zeker 10,00 tot 12,50 per wandeling.

Vakantie

Hier gaat het vaak fout. Heb je bedacht waar je hond blijft in de vakantie? In de vakantieperiode worden de meeste hond gedumpt door hun baasjes. Bah, echt erg.

Je hond kun je meenemen op vakantie of naar een familielid laten gaan of naar een pension. De hond van mijn ouders ging naar een pension, die vond het daar altijd fijn, tenminste: hij was altijd erg blij als we daar aankwamen.

Als je met al deze dingen rekening houdt en je hebt het ervoor over om je hond echt op te nemen in je gezin, dan kun je met gerust hart een hond aanschaffen. Een hond is je beste vriend, ze zijn trouw en lief. Behandel ze dan ook goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like