Toen wij ons huis kochten en inrichtten koos ik voor een luxe bed, met nog luxere, witte  beddengoed. Wat was ik hier blij mee! Chique, elegante hoteluitstraling, ik was vrijwel meteen fan van wit. Daarna kwam Elena, en daarmee nog meer witte was, en nu ik drie jaar verder ben irriteer ik me ontzettend aan mijn vergeelde was. Vooral mijn beddengoed heeft een flinke kleurverandering meegemaakt, en nadat ik mijn goede vriend Google had geraadpleegd bleek dit vaker voor te komen, en met name aan de kant waar de man slaapt. Ok, vies. Maar wat doe je er tegen? Ik ging op onderzoek uit.

Laat ik beginnen met chloor. Dit zou misschien wel werken, maar is bijzonder slecht voor je wasmachine, en verpest ook de vezels van je was, waardoor ik het afraad. Ik probeerde het vroeger wel, maar het werkte bij mijn grauwe was niet, en de geur kreeg ik er ook nooit meer uit. Voor mijn vergeelde beddengoed ga ik het dan ook niet proberen.

Wat werkt wel?

Warm wassen. Er wordt ons tegenwoordig in heel veel reclames verteld dat het wassen op lage temperaturen goed voor het milieu is, maar ééns in de zoveel tijd is het wassen op 90 graden erg fijn voor zowel je was als je wasmachine.

Soda. Naast een capsule wasmiddel dat direct in de trommel gaat doe ik ook een schep soda bij de was. Je kunt ook soda met water mengen tot een papje en hiermee vlekken op witte kleding insmeren, uurtje laten staan en daarna in de wasmachine gooien.Borax werd in Victoriaanse tijd als wasmiddel gebruikt omdat het vlekken en geuren verwijdert, vet oplost en luchtjes absorbeert. Ook hier doe ik een schepje van in de was, maar gebruik het ook om katoenen stukken te weken. Let er wel op dat Borax echt krachtig is, en ondanks dat het er net als soda uitziet een stuk gevaarlijker kan zijn als je er niet mee oppast. Ik gebruik Borax ook in mijn zelfgemaakte wasmiddel, en heb het bij Bol.com gekocht. Ik gebruik het niet voor wol en satijn!

Zeep Wanner je fijne kledingstukken hebt, of baby en kinder was gaat wassen wil je geen chemische producten gebruiken, omdat deze fijne kledingstukken beschadigen en indirect in contact komen met je baby. Kies dan voor natuurlijke groene zeep, of voor ossengalzeep. Ook hier kun je een kledingstuk natmaken, met zeep voorbehandelen, laten staan en daarna in de was gooien. Let er wel op dat het met vlekken op babykleding lastiger kan zijn, check anders even hier hoe je vlekken uit babykleding krijgt.

Azijn werk ook prima tegen vlekken, met name oliespetters!

Citroensap bleekt door zijn zuurte ook lichtjes en laat een frisse geur na, terwijl het nog natuurlijker is dan groene zeep, dus ook prima bij baby en kinderwas kan.

Vaatwassertabletten, glansspoelmiddel, afwasmiddel. Ik hoorde al jaren geleen dat wat Dreft bij de was goed is tegen verkleuringen en vlekken, schijnbaar zijn vaatwasser tabletten nog beter. Wie had dat gedacht? Ook glansspoelmiddel kan vlekken bij voorbehandelen goed aanpakken, en als ze niet helemaal verdwijnen zijn ze na nog een rondje in de wasmachine wel weg.

Bruistabletten voor kunstgebit werken als een goedkope Vanish, omdat ze ook gaan oxideren (bruisen) maar dit is wel voor verse vlekken en niet vergeelde was.

Waspoeder uit Lidl is lekker goedkoop, maar net te agressief voor mijn smaak, dus ik gebruik het alléén wanneer ik vergeelde stukken was, ééns in de zoveel tijd.

Zon werkt, net als bij oranje vlekken ook erg goed tegen vergeelde was. Het is inmiddels ouderwets om onze was buiten aan een lijn te hangen, maar wil je je vergeelde was echt spierwit krijgen, maak een combinatie van het bovengenoemde af met je was buiten, in de zon te laten drogen, en stop het vooral niet in de droger!

 

 

 

 

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like