Hoewel ze er ontzettend schattig en lief uitzien, moeten moeders zich niet vergissen – kleuters kunnen je behoorlijk voor schut zetten. Misschien proberen we het als onschuldig te beschouwen, maar ik ben er vrij zeker van dat ze precies weten wat ze doen, en het met opzet doen! Ik heb verschillende fasen van schaamte doorgemaakt, beginnend met het proberen te rechtvaardigen van hun gedrag tot aan pogingen om het te corrigeren. Op dit moment heb ik de fase bereikt waarin ik hun gedrag negeer en net doe alsof ik het niet heb gehoord, hopend dat het vanzelf overgaat. Maar als moeders horen we natuurlijk alles, en vandaag deel ik vijf van de meest gedenkwaardige momenten waarop mijn kleintje me behoorlijk in verlegenheid heeft gebracht!

Openbare driftbuien


Deze lijken altijd perfect getimed, zoals tijdens een bezoek aan het Witte Huis. De foto’s gingen viraal omdat iedereen het zo ontzettend herkenbaar vond, en andere moeders stiekem opgelucht waren dat ze nu eindelijk bewijs hadden dat het altijd erger kan. Zo lijkt dat ene driftbuitje in de supermarkt meteen een stuk minder erg.

  Mama uitkleden

  Dit begint wanneer ze nog heel klein zijn, met hun handjes in je shirt stoppen, maar het houdt niet op als ze kleuters worden. Ze kennen geen schaamte met hun eigen lichaam en vinden het prima om je shirt naar beneden (tietuuh!) of omhoog (buddha-buik!) te trekken. Het resultaat: vuurrode wangen bij mama en zenuwachtig gelach. Vaak vinden ze het ook nog hilarisch en proberen ze het nog 400 keer te herhalen, totdat je echt boos wordt. Het gebeurde hier laatst nog toen ik met mijn kleintje op de fiets zat… Heel fijn.

   Mama nadoen

   Het is leuk als ze je schoenen aantrekken en met je sjaal en hoed rondlopen. Maar mama nadoen stopt daar natuurlijk niet. Ze imiteren je zo goed dat het lijkt alsof je in een minispiegel kijkt. En dan is het opeens niet meer zo leuk, want je hoort gesprekken die je hebt gevoerd of nog erger – dingen die je tegen jezelf zei, toen je dacht dat er niemand luisterde. Oeps. Vooral de dingen die je uit frustratie zachtjes tegen je partner zei.

    Geheimpjes verklappen

     Mama nadoen is minder erg dan de geheimen van mama verraden. Hoeveel wijn je hebt gedronken, de foute tv-programma’s waar je graag naar kijkt, wat je over je schoonmoeder hebt gezegd, niets is veilig. Hier is de vraag “heb je gepoept of geplast?” erg populair, wat thuis niet zo erg is maar buitenshuis tot vreemde blikken kan leiden. Vooral omdat je niet kunt doen alsof je het niet hebt gehoord, want dan wordt het nog eens 400 keer gevraagd, steeds harder…

     Mensen beledigen

     Van alle creatieve manieren die ze bedenken om je voor schut te zetten, is het moment waarop ze een vreemdeling beledigen wel het ergst. En geloof me, je ontkomt er niet aan, of het nu in de bus, in het park of in de supermarkt is, je bent nergens veilig en je zult ermee moeten dealen. Vragen over waarom een persoon er vreemd uitziet, vreemd ruikt, een grote moedervlek heeft, niets kan ze schelen, ze vragen het gewoon. En natuurlijk hard genoeg zodat de betreffende persoon het hoort. Het liefst gevolgd door een luide “waarom moet ik stil zijn?” en als het echt een goede dag is, eindigt het met een flinke driftbui – zie punt 1. En wat kun je dan doen? Zeg je sorry tegen de persoon, probeer je het te corrigeren, doe je alsof er niets aan de hand is, ren je weg? Wat moet je doen?!

      Geef een reactie

      Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

      You May Also Like