Het is al jaren zo dat de keuken een steeds centralere plek in onze huizen is gaan innemen. Veel mensen dromen van een woonkeuken, maar ook als dat nog toekomstmuziek is, blijft de keuken heel belangrijk. De keuze voor een eettafel, of die nu in je keuken staat of niet, met bijbehorende eetkamerstoelen is dus ook essentieel voor de uitstraling van je inrichting.

Omdat het aanbod van eetkamerstoelen overweldigend groot is, biedt deze blog je een paar handvatten om je keuze op te baseren. Zoals bij elke aankoop is het goed om ook stil te staan bij de duurzaamheid ervan. Overweeg dus of je tweedehands kunt slagen en als je voor nieuw gaat, kies dan voor een bedrijf dat mens en milieu respecteert in het productieproces. Eetkamerstoelen van UrbanSofa worden op die manier gemaakt en doordat ze rechtstreeks vanuit de fabriek leveren, zijn deze eerlijke meubels toch heel betaalbaar.

Wat doe je allemaal aan de eetkamertafel?

Voordat je beslist wat voor eetkamerstoelen je zoekt, is het goed om je te realiseren wat je allemaal aan de eetkamertafel doet. Sommige mensen schuiven daar alleen aan om te tafelen, maar voor anderen fungeert hij ook als werkplek of hobbyplek. Hoe meer tijd je in de eethoek doorbrengt, hoe comfortabeler je eetkamerstoelen moeten zijn.

Klassieke, houten exemplaren kunnen heel mooi zijn, maar als je er een paar uur achter elkaar op zit, krijg je wel een houten achterwerk. Een eetkamerfauteuil met een zachtere zitting en eventueel op wieltjes zodat je makkelijk op en neer kunt schuiven (eigenlijk vergelijkbaar met een bureaustoel dus) kan dan wel eens de betere keuze zijn. Zeker als je vanuit je eetkamerstoel werkt, kunnen armleuningen ook prettig zijn.

Heb je al een eetkamertafel?

Dit klinkt misschien als een open deur, maar je kunt pas geschikte eetkamerstoelen uitkiezen als je weet welke eetkamertafel er komt. Je moet weten hoeveel ruimte de tafel inneemt en hoeveel plek er dan overblijft voor de stoelen. Realiseer je dat je de stoelen nog gemakkelijk achteruit moet kunnen schuiven en sta ook stil bij hoeveel stoelen je nodig hebt en hoeveel er rond de eetkamertafel passen. Als je bijvoorbeeld voor eetkamerfauteuils met armleuningen kiest, passen er minder dan wanneer je voor smallere stoelen kiest.

Welk materiaal past bij je interieur en omstandigheden?

Sommige mensen hebben een heel eenduidige stijl in hun woning, die ze in elke ruimte doorvoeren. Mocht dat bij jou het geval zijn, dan zul je geen moeite hebben met het uitkiezen van je eetkamerstoelen. Heb je een moderne inrichting dan passen daar waarschijnlijk strakke, leren eetkamerstoelen bij in een koele tint. En ben je meer van een landelijke stijl dan ga jij misschien wel voor stoffen eetkamerfauteuils met een lieflijk printje.

Als je twijfelt over welk materiaal voor jouw huis geschikt is, vraag je dan af hoe praktisch de eetkamerstoelen moeten zijn. Met jonge kinderen in huis of over de vloer zijn kunststof, houten of (kunst)leren exemplaren verreweg het makkelijkst om schoon te houden. Heb je echter doorgaans met welopgevoede volwassenen te maken, dan kun je je bij de keuze voor het materiaal laten leiden door wat je het mooist vindt.

In een industriële inrichting kunnen metalen stoelen erg mooi staan. Houten stoelen – met of zonder kussens – kunnen eigenlijk in elk interieur. En gestoffeerde stoelen kun je qua textuur en kleur helemaal afstemmen op de gewenste sfeer. Bij een klassiek interieur kunnen leren eetkamerstoelen met een gecapitonneerde rug een extra chique touch aan je eethoek geven.

Stijl(loos)?

Het leuke van deze tijd is dat er weinig vaststaande ideeën meer zijn over hoe je je huis – en dus ook je eetkamer – zou moeten inrichten. Je bent dus helemaal vrij om je eigen smaak te volgen. Zo kun je er ook voor kiezen om allemaal verschillende eetkamerstoelen te nemen. Je ziet dat soort ‘mixing & matching’ in de mode of bij servies en het kan dus ook prima aan je eetkamertafel. Die stijl kun je met een mooi woord eclectisch noemen.

Eclectisch betekent ook dat je tweedehands eetkamerstoelen kunt combineren met nieuwe. En dat je zowel twee heel comfortabele eetkamerfauteuils kiest om ook in te kunnen werken, als een viertal minder volumineuze stoelen. Als je qua kleur bijvoorbeeld wel in dezelfde kleurfamilie blijft, kun je toch een soort geheel maken van zes verschillende stoelen.

Als je wel van wat variatie houdt, maar eclectisch voor jou toch te bont is, kun je ook overwegen om zes dezelfde eetkamerstoelen te nemen, maar in twee of drie verschillende kleuren. Dan houd je eenheid qua vormgeving en variatie in kleur. Een andere optie is bijvoorbeeld om houten stoelen met zwarte stalen stoelen te combineren, wat een speels effect geeft zonder dat het te druk wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like