Afval scheiden, best wel irritant om te doen, maar noodzakelijk voor ons milieu. Hier hebben wij 2 duobakken. Eentje voor restafval en groen/tuinafval en eentje voor papier en plastic. Het is een goede zaak dat het moet. Er wordt ook op gecontroleerd. Je krijgt een  waarschuwing als je niet sorteert en daarna kun je ook een boete krijgen als ze het weer ontdekken. Mijn eerste reactie hierop was: belachelijk! Er gingen verhalen rond dat men al gauw een boete kreeg van 90,00 euro, zelfs als er één ding verkeerd lag. Stel nu dat iemand anders iets in jouw container gooit in het verkeerde vak… Gelukkig is het in werkelijkheid allemaal niet zo erg. Als je een ding in het verkeerde vak hebt zal je echt niet meteen beboet worden.

Irritant vind ik het omdat je niet meer gewoon alles zo je prullenbak in kunt gooien, maar bij ieder ding na moet denken waar het in moet.

Afval verzamelen

Om ons afval op de goede manier te scheiden, heb ik een aantal dingen gedaan:

1. Nu het winter is en we toch niet in de tuin zitten staan de duobakken heel vlakbij de achterdeur, zo hoef ik niet ver te lopen om iets weg te gooien (zomers staan ze in de schuur vanwege het minder fraaie uitzicht)

2. In mijn bijkeuken hangt een zak voor het plastic afval, die ik een keer per dag vervang.

3. In mijn bijkeuken heb ik ook een kartonnen doos staan voor papier die ik regelmatig leeg.

4. Voor de etensresten heb ik nog niks, die gooi ik het liefste meteen weg, vanwege de geur. (soms doe ik weleens alles in een kleine pedaalemmerzak, zodat ik niet heel vaak naar buiten hoef als het regent bijvoorbeeld.

Goed voor het milieu.

Waarom is afval scheiden eigenlijk goed voor het milieu? Alles wat gescheiden wordt, papier en plastic bijvoorbeeld, kan worden hergebruikt. Beter dat het wordt hergebruikt dan verbrand. Dat gebeurd met restafval. Dit is slecht voor het milieu omdat er grondstoffen voor nodig zijn om het afval te verbranden. Daarbij komen stoffen vrij die onze  lucht vervuilen. Het kost dus grondstof, energie en geld.

Wat kun je doen om je eigen afval te verminderen?

Lees je de reclamefolders niet of nauwelijks? Haal een nee/nee sticker of nee/ja sticker bij de gemeente. Dit scheelt een heleboel papier.

Gebruik je boodschappentas vaker en koop niet elke keer een nieuwe.

Gebruik je waterflesje vaker.

Neem statiegeldflessen mee en geen wegwerpflessen bij de boodschappen.

Koop goede afsluitbare bakjes voor eten wat je over hebt en vries het in, voor een dagje gemak.

Gebruik je bepaalde spullen niet meer, maar werkt het nog goed? Breng het naar de kringloopwinkel. Ze maken er vast iemand nog blij mee.

Gebruik oplaadbare batterijen.

Laat kapotte kleding maken of gooi het in de speciale inzamelingsbakken voor kleding.

Bekijk de afvalwijzer hoe je precies afval scheid of vraag deze aan bij je gemeente.

Goed scheiden, minder restafval.

Sinds dat wij ons afval scheiden merk ik wel dat ik veel minder restafval heb. Plastic heb ik het meeste. Dit hadden ze veel eerder moeten aanpakken, We hebben al die jaren plastic bij het restafval gedaan en dat vind ik wel heel erg zonde. Ik ben dus wel blij met het scheiden van afval. Ik deed al wel mijn best om papier en gft te scheiden, maar nu het echt moet let ik extra op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like