Onderkleding van bamboe is een effectief alternatief nu bij de torenhoge energieprijzen andere vormen van thermisch ondergoed schaars beginnen te worden. Dat zegt Michiel Stapper, oprichter van Bamboo Basics, een duurzaam merk van bamboe producten.

“Voor wie de komende winter in huis niet te veel wil stoken vanwege de energierekening, is het dragen van bamboe sokken en hemden een goede optie. Daarmee kan je de verwarming echt een graadje lager zetten”, verzekert Stapper.

Meerdere grote verkoopinstellingen in de detailhandel meldden vorige week in de media dat de huidige energiecrisis de vraag naar warme onderkleding heeft doen exploderen. De bestaande voorraden van synthetisch en wollen thermisch ondergoed kunnen daarin maar moeilijk voorzien. De textielverkopers hadden die namelijk ruim een jaar geleden besteld, toen de energieprijzen veel lager waren dan nu. Onderkleding van bamboe is echter nog volop voorradig.

Lichaamswarmte

Bamboo Basics heeft zijn bamboe T-shirts nog onlangs in een laboratorium op isolatiewaarden (Rct-waarden) laten doormeten, vertelt Stapper. “Daaruit kwam naar voren dat bamboe evident een thermische werking heeft.” Die thermische werking is een gevolg van de unieke holle structuur van bamboevezels. In die holte houden de vezels lichaamswarmte vast en creëren zo een barrière tussen het lichaam en de koude buitenlucht.

Daarnaast heeft textiel van bamboe een goede ademende werking. Efficiënt vochtregulerend vermogen is een vereiste voor thermische kleding vanwege transpiratie. Bamboevezel blijkt zweet sneller af te voeren dan katoenvezel.

“Wat ook niet onplezierig is”, zo voegt Stapper toe, “is dat bamboe van nature antibacterieel en geurbestendig is.” Stapper adviseert wel het comfortabele bamboe vooral als een basislaag te dragen. “Het dragen van meerdere lagen kleding is natuurlijk altijd aan te raden. Dat versterkt het isolerend effect.”

Duurzaamheid

Bamboo Basics is een Nederlands merk gespecialiseerd in bamboe ondergoed voor heren en dames. Het streeft ernaar zijn producten op een duurzame en sociaal verantwoorde manier op de markt te brengen. Bamboo Basics richt zich daarbij op schoon en efficiënt gebruik van grond en het minimaliseren van watergebruik en CO2-uitstoot.

Recent heeft Bamboo Basics wetenschappelijk onderzoek gedaan. Stapper zegt hierover: “We hebben de uitstoot van onze producten berekend en vergeleken met een katoenen product volgens de industriestandaard. Een Bamboo Basics product bespaart, in vergelijking met katoenen ondergoed, 63% op de CO2 voetafdruk, 64% op waterverbruik en 30% op landgebruik. Constant zijn wij bezig met nieuwe innovaties om deze percentages nog hoger te krijgen”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like
De nieuwste damesmode trends 
Verder lezen

De nieuwste damesmode trends 

Inhoudsopgave Hide Pastelkleuren zijn helemaal in!Pop colors voor de outfitLeuke prints zijn helemaal in!Misschien vind je deze artikelen…