Wanneer je op vakantie gaat, of gaat reizen, is dat natuurlijk leuk. Maar voor je kinderen is het wel een hele verandering ten opzichte van normaal. Zeker het slapen is daarbij vaak een probleem. Je kijkt helemaal uit naar je vakantie en wil lekker tot rust kunnen komen, maar je kinderen hebben moeite met het tot rust komen, aangezien zij allemaal nieuwe indrukken opdoen. Naast dat ze nieuwe indrukken opdoen is het waarschijnlijk buiten ook een stuk warmer en zijn de kinderen dan ook ook meer in de buitenlucht. Dit kan helaas grote invloed hebben op de slaapkwaliteit van je kind. Onderstaande tips en trucs kunnen je hierbij helpen om het kind toch nog zo goed mogelijk te laten slapen.

Voor de baby

Een baby heeft een vertrouwde omgeving nodig om goed te kunnen slapen. Dit is zeer waarschijnlijk jouw huis, en die heb je op vakantie niet bij je. Daarom kun je bijvoorbeeld vertrouwde spullen meenemen zoals een knuffel of een doekje of iets anders wat de baby fijn vindt om bij zich te hebben. Hierdoor zal het slapen makkelijker worden. Ook kun je thuis alvast het campingbedje opzetten en daar je baby in laten slapen om alvast te oefenen voor de vakantie. Als dit allemaal niet helpt, kun je ervoor kiezen om de baby bij jou te laten slapen of om een rondje met de auto te rijden of een stukje met de buggy te lopen. 

Voor de peuter

Wanneer een peuter niet in zijn eigen huis is, zijn er heel veel nieuwe prikkels voor de peuter. Wanneer je dan ook nog op vakantie bent, zal dit natuurlijk significant vermeerderen. Om ervoor te zorgen dat je peuter toch genoeg slaap krijgt, is het belangrijk dat hij een middagdutje zal doen. Wanneer hij namelijk oververmoeid raakt, zal het slapen nog lastiger worden. Ook is het afhankelijk van hoe lang je op vakantie gaat. Bij een lange vakantie is het belangrijk hetzelfde ritme als thuis aan te houden, dit zal hem namelijk meer vertrouwd laten voelen voor de langere tijd. Bij een korte vakantie is het niet noodzakelijk om veel druk te leggen op het slapen. Bijvoorbeeld als het heel warm is, is het fijner voor je peuter om wat later naar bed te gaan wanneer het allemaal weer een beetje is afgekoeld.

Voor de kleuter

Wanneer je een kleuter hebt, is deze zich natuurlijk al heel wat meer bewust van zijn omgeving dan een baby of een peuter. Hij zal het dan ook veel spannender en leuker vinden om op vakantie te gaan. Het belangrijkste bij kleuters is dat je jezelf flexibel opstelt met het slapen gaan. Vaak geven kleuters namelijk zelf al aan na een lange dag dat ze moe zijn en graag willen slapen. Wanneer jouw kind dit niet doet kun je natuurlijk ook zelf kijken naar het gedrag van je kind. Wanneer hij het echt niet meer lijkt te trekken, is bijvoorbeeld een middagdutje de perfecte uitkomst, of zal je hem wat eerder naar bed moeten laten gaan. 

Over het algemeen is op vakantie gaan natuurlijk ook een vakantie voor kinderen, en mag er dan ook flexibel met de slaaptijden omgegaan worden. Dit hangt natuurlijk ook af van de leeftijd. Zorg er alleen altijd voor dat er iets vertrouwds is waar het kind zich aan kan vasthouden zodat hij minder snel heimwee heeft. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like