Al heel erg lang is Elizabth Arden Eight hour skin protectant een van de beste zalfjes die een vrouw maar kan wensen. Het is een crème  uit grootmoederstijd, die 80 jaar later nog steeds bekend staat om zijn werking. Kun je nagaan, dit is een crème dat in 1930 gemaakt is en de naam “eight hour” draagt als verwijzing naar een geschaafde knie die 8 uur na het aanbrengen genezen was.
De crème is gemaakt als een all-purpose crème en werd in luxe salons al vanaf begin jaren ’40 verkocht in America, waarna het ook naar Europa is overgewaaid. Nog steeds is dit een crème dat bij grote visagisten altijd in hun make-up tas zit en voor zo’n beetje alles gebruikt kan worden.

 

Je kunt het op je gezicht en lichaam smeren, je wenkbrauwen mee in bedwang houden je handen en nagelriemen verzorgen, daarnaast kun je het gewoon als highlighter op je wangen gebruiken en zelfs als lippenbalsem. Je kunt het eigelijk overal voor gebruiken, dus wilde ik dat eens testen!

 

Deze week is de  Elizabeth Arden Eight hour skin protectant bij Etos in de aanbieding en heb ik hem voor een tientje gescoord. Niet slecht, aangezien hij normaal zo’n 30 euro kost.

 

Eenmaal thuis heb ik hem gelijk op mijn handen gebruikt en ben ik erg nogal verbaasd over: het is helemaal geen crème, maar echt een zalfje! Extreem vet en sterk geurend zalf.

Voordat ik overga naar de werking van deze crème of zalf, moet ik het echt even over de geur hebben. Al jaren zijn vrouwen het maar niet over eens: ruikt hij nou lekker of stinkt hij? De geur is wel lastig te omschrijven, allereerst ruik je een sterke citrusgeur, waarna het kruidige naar boven komt, naar mijn idee ruik ik dan voornamelijk rozemarijn en basilicum en uiteindelijk komt er iets van een ziekenhuis geur uit de tube. Ken je de geur? Dat medicinale, als in een behandelkamer bij de eerste hulp zit? Ik moet zeggen dat deze geur eigelijk wel passend is bij wat de crème belooft: genezing van je huid. Juist daarom vind ik het ook geen crème, maar een zalf. Mijn vriend vindt het wel aangenaam ruiken, omdat het niet zo zoet is als mijn meeste smeersels.

 

Verder doet de geur me heel erg denken aan mijn overgrootmoeder, dus de moeder van mij opa. Zij was een hele nette dame in de jaren ’40, dus gebruikte ze zulke zalfjes dagelijks. Heel apart, hoe zo’n geur me haar doet herinneren.

Een vintage Elizabeth Arden reclame

 

Goed, nu de zalf zelf.

 

Hij is een hele mooie tint van oranje, beetje abrikooskleurig en zit in een klassieke tube van 50 gram. Heel handig, want je kunt precies genoeg uitknijpen en is lekker hygiënisch. Verder heb je maar weinig nodig, omdat de crème zo ontzettend vet is en lekker uitsmeert, waardoor hij lang meegaat.

 

Ik heb de Elizabeth Arden – Eight hour skin protectant zondag gekocht en nu 3 dagen getest. Ladies, ik ben verkocht: Op mijn schrale lippen, die al aan het bloeden waren zit deze zalf beter dan bijvoorbeeld een Blistex of een Vaseline. Mijn lippen zijn gelijk boterzacht en doen geen pijn meer! Zelfs het bloeden is gestopt.

Mijn nagelriemen waren inmiddels ook een ramp, omdat ik na een lange bad zonder crème op mijn handen de kou inging: Ze waren droog en gebarsten, ingescheurde velletjes en bloedingen, waardoor ik ze steeds afbeet en het nog erger maakte. Ik smeerde mijn nagelriemen en vingers in en ging slapen: de volgende ochtend waren ze er iets beter aan toe, maar rook mijn kussen voornamelijk naar Elizabeth Arden. (ik omhels mijn kussen in m’n slaap)
Gisteren pakte ik het anders aan en deed ik na het insmeren latex handschoenen aan en ging zo slapen. Het is nu de volgende ochtend en mijn nagelriemen zijn weer helemaal hersteld. Ik heb geen losse velletjes, bloedingen of roodheid. Ze zijn gewoon helemaal genezen en ik sta er nog steeds van te kijken. Ongelooflijk.

Verder heeft mijn vriend hele droge ellebogen en heb ik het zelfs op hem getest, en zag ik ook daar verbetering. Helaas houdt hij niet zo van al dat gesmeer en gebruikt het niet meer, dus daar geen succesverhaal 🙂

 

Maar om deze crème nou op mijn gezicht te smeren? Nee. Het zou heel goed kunnen, bijvoorbeeld bij mensen met droge plekken of gewoon een droge huid, maar mijn huid is al vet, dus een hele vette crème doet mij persoonlijk geen goed. Wel heb ik het geprobeerd, mijn huid wordt er wel super zacht van, maar blijft toch wel plakkeriger dat mij lief is. Mijn huid heeft toch gel crèmes nodig.

 

Ben je de type die geen make-up draagt kun je deze crème wel wat dikker op wangen aanbrengen waardoor het lijkt alsof je van jezelf uit straalt!

Nadelen?
Nou, behalve dat het vet is, wat eigelijk weer juist goed is, maar soms een beetje onhandig; is een van de hoofd ingrediënten van de crème petrolatum. Feitelijk is dit gewoon vaseline, maar voor mij, als liefhebber van natuurlijk cosmetica, een ingrediënt die ik juist niet graag gebruik. Waarom? Omdat vaseline afkomstig is van aardolie, dit is waarom het zo vet is. Het is een erg omstreden ingrediënt, die de natuur liefhebbende consument niet snel zal gebruiken, terwijl het wel in ruim 90% van de cosmetica zit. Het is een bijproduct van verwerking van aardolie tot benzine, niks natuurlijks aan dus. Aan jou dus de keus of je er voor of tegen bent, ik zal hem wel blijven gebruiken, maar niet dagelijks. Zo kan mijn huid er ook niet verslaafd aan raken.

 

xoxo,
Andrea

 

 

 

 

 

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like