Vandaag een perfecte do it yourself voor iedereen die van milieuvriendelijke cosmetica houdt, stoffen met rare afkortingen niet wenst te gebruiken, of simpelweg een natuurlijk product zelf wil maken. En veel natuurlijker dat dit wordt het niet, geloof mij maar. Ik laat je zien hoe je met heel weinig middelen de perfecte diy droogshampoo kunt maken!
De droogshampoo is vooral aan te raden aan zwangere vrouwen, of moeders die nog borstvoeding geven, omdat er geen drijfgassen of enge ingrediënten in terug te vinden zijn die in je bloedsomloop terecht kunnen komen. Dit is iets waar ik zelf heel erg rekening mee hield en daarom ook mijn haar niet verfde toen ik zwanger en net bevallen was.

 

Goed, wat heb je nodig?
Een aantal basisingrediënten zoals een potje om het in te bewaren. Ik gebruikte deze lege potje kaneel, die ik waste en goed droogmaakte. Hier ga ik mijn droogshampoo in bewaren, om het makkelijk op mijn hoofd strooien.

Ook heb je een fijne poeder nodig, iets wat fijner is dan meel. Je kunt kiezen voor rijstebloem, maiszetmeel, of het meest gebruikte in droogshampoo’s: Tapioca. Dit is een hele fijne bloem dat van cassave gemaakt wordt en in de meeste Aziatische toko’s gekocht kan worden voor heel weinig geld.

Daarnaast heb je een kommetje nodig om het in te vermengen, wanneer je donker haar hebt heb je ook cacao nodig, omdat het je droogshampoo donkerder maakt, en makkelijker uit te kammen. Naast de basis: tapioca en cacao kun je ook wat baking soda (ook van de toko) toevoegen, wat druppels alcohol (ik heb deze uit mijn kraampakket) en eventueel een paar druppels geurolie, ik kocht die van mij in Holland&Barrett, maar ook zonder ruikt de droogshampo lekker, naar chocola! Wat betreft geurolie kun je kiezen voor kamille, rozemarijn, lavendel of Tea Tree omdat deze ook voor verfrissing en opname van oliën zorgen.

 

Wat doe je?

Begin met één eetlepel tapioca, doe er één eetlepel cacao bij en meng het goed door elkaar. Doe er een theelepeltje zuiveringszout bij, roer het weer goed en doe er een paar druppels geurolie bij. Tussen vijf en tien druppels, afhankelijk van hoe sterk je de geur wilt hebben. Doe er vervolgens al roerend één eetlepel alcohol bij en omdat het nu wat natter wordt moet je het even zeven. Dit zorgt er voor dat de droogshampoo niet een deeg wordt, maar een losse, frisse poeder blijft, dat makkelijk te strooien is. Probeer het losjes in je kruidenstrooier te krijgen, een trechtertje is zeer handig. Druk het vooral niet aan, anders gaat het aan elkaar plakken en wordt strooien onmogelijk. Deksel erop schroeven en je droogshampoo is klaar!

Ik maakte de droogshampoo omdat ik al een tijdje verslaafd ben aan droogshampoo’s en iets minder chemisch wilde uitproberen, maar nergens een “groene” droogshampoo kon vinden. Ik raakte geïnspireerd door de droogshampoo voor brunettes van Batiste, waar ook tapioca, cacao en alcohol in zitten. In deze van mij zitten alléén verder geen goedkope opvulmiddelen, terwijl het even goed, zo niet beter werkt dan de gekochte variant.

Na mijn haar een dag of drie niet te hebben gewassen en er geen tijd voor te hebben strooi ik wat zelfgemaakte droogshampoo op mijn haarwortels, werk het met mijn vingers uit en en borstel mijn haar. Het resultaat: Zacht, droog, fris en volumineus haar zonder enge ingrediënten op mijn hoofdhuid. Echt, de oliën worden zo goed opgenomen, en mijn haar ruikt zó lekker, het lijkt net gewassen!
Let er wel op dat de droogshampoo niet te gebruikten is op nat haar, als je bijvoorbeeld in de regen hebt gelopen, dat kan hij niet aan, en het resultaat zal koekjesdeeg in je haar zijn 😀 Verder is het een fijne droogshampoo voor iedereen, jong of oud, en is hij goedkoop te maken, milieuvriendelijk en lang houdbaar.

Je kunt de droogshampoo ook zonder alcohol, baking soda of geurolie maken, zelfs de cacao kun je laten staan als je licht haar hebt. Je hebt dan wel een heel basic product, de luxere variant werkt natuurlijk wel stukken beter.

Mijn vette haarwortels zijn hier het fabolous bewijs van, ik vind dit geweldig!

 

 

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like