Heb je je weleens afgevraagd waarom citroen een graag gezien ingrediënt van verschillende beautyproducten is? Het wordt zelfs zo vaak gebruikt dat ik het nodig vond om je eens haarfijn uit te leggen wat er precies zo goed aan citroenen is, waar het allemaal in gebruikt wordt en wat je zelf met een simpel citroentje kunt doen.
Hoe komen we aan citroenen?
Er wordt gedacht dat citroen van oorsprong uit Azië komen, terwijl er ook theorieën zijn dat de citroenboom juist uit het Midden-Oosten komt. Zeker kun je het nooit weten, maar we weten wel dat het al door Romeinen gekweekt werd, ruim 2500 jaar geleden. Zij gebruikten het toen al in salades, wat op zich heel leuk is, aangezien het nu nog steeds gedaan wordt. Daarnaast werd het ook voor medicinale doeleinden gebruikt, het zou voor verschillende kwalen verlichting en genezing brengen. Zelfs toen wisten de mensen dat het een ontgiftende werking had, alleen geloofden ze hier zo sterk in dat ze dachten dat citroen eten je immuun voor slangengif zou maken. Ik vraag me af hoe lang het duurde voor de doorhadden dat dit niet het geval is :/Toen het Romeinse Rijk uiteen viel staakte ook het kweken van citroenen en werden ze langzaam vergeten. Pas na de donkere middeleeuwen, namen de kruisvaarders een aantal citroenen en sinaasappels mee terug naar Engeland en jaren later, toen handel met Perzen en Egyptenaren op gang kwam, ontdekten de Britten dat citroenen bijzonder veelzijdig zijn. Ze werden op schepen dat kruiden verkochten meegenomen en gebruikt als smakelijke toevoegingen aan gerechten.

Daarna ontdekten zeelieden dat scheurbuik (wat op schepen vaak voorkomend was, omdat ze geen verse groenten aten) met citroenen te genezen was en werd het ook als medicijn gebruikt.

Sindsdien zijn citroenen nooit meer weggeweest uit Europa, al was het even moeilijk om er achter te komen dat citroenen het alleen goed doen in landen met milde zee klimaten, Zuid Europese kustgebieden dus. Vandaag de dag groeien hier nog steeds citroenbomen en is dit één van de weinige bomen dat constant vruchten afgeeft, 4 keer per jaar zelfs!  De vruchten die in de zomer groeien zijn groen. In de herfst en winter zijn de citroenen geel, zoals ze in de winkel zijn te vinden.Gebruik van citroenen
Nu je weet hoe we aan citroenen zijn gekomen, gaan we verder met gebruik van citroenen. En we gebruiken ze voor heel veel!
Naast het gebruik van citroensap in salades en limonades wordt het heel vaak gebruikt om smaak aan gebakjes en visgerechten te geven. Door de citroenzuur wordt het ook als conserveermiddel gebruikt, om bijvoorbeeld jam hele winter lang voor bederven te behouden. Verder wordt het ook in schoonmaakmiddelen gebruikt, en dit is niet alléén voor de frisse geur. De citroenzuur is namelijk ook een goede ontsmetter, ontvetter en vlekkenverwijderaar. Je kunt een door midden gesneden citroen gebruiken om een snijplank na gebruik in te smeren, of met een beetje water in de magnetron zetten om deze zonder chemicaliën te reinigen. Je kunt hem ook in de vaatwasser zetten of je wasbak mee inwrijven en afspoelen. Citroensap in combinatie met zuiveringszout (baking soda) werkt super als schoonmaakmiddel voor ramen, vloeren en zelfs toiletten. In en om je huis zijn citroenen dus superhandig!

 

Wat is er zo gezond aan citroenen?
Pfft, waar zal ik beginnen? Citroenen bevatten vitamine C, citroenzuur, flavonoïden, B-vitamines, kalk, koper, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en vezels. Citroenen bevatten 22 kankerwerende stoffen, waaronder limoneen, dat de groei van gezwellen remt, en flavonoïde glycosiden, die de celdeling stoppen in kankercellen. Daarnaast werken ze super ontgiftend en reinigen de lichaam bij inname van binnenuit. Ze smaken wel wat zuur, maar dat doet juist wonderen voor je hart, huid, nieren, darmen en zelfs hersenen! Het is natuurlijk niet voor niets dat citroenen tot superfood behoren!

 

Citroen als beauty-ingredient
Deze gele vitamine C bommetjes zijn ontzettend gezond om te eten, maar omdat je gezicht vitamines via de huid kan opnemen worden citroenen in maskers, crèmes, tonics, lotions en facewashes veelvoudig gebruikt. Ze reinigen, bestrijden onzuiverheden, en de zuur haalt ook dode huidcellen weg, met als gevolg: een stralende huid, schoon, fris en voorzien van een vitamineboost. Verder worden ze vaak in shampoo’s en douchegels gebruikt, juist vanwege de zuiverende werking, maar ook bodybutters en bodylotions, scrubs, en badproducten zijn regelmatig voorzien van frisse citroenen! Er zijn honderden handige DIY’s te bedenken om met een citroen aan de slag te gaan, maar het aller makkelijkste: snij een citroen door midden en smeer je gezicht er mee in, laat het even zitten en spoel je gezicht af. Instant boost!

 

 

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like