In Nederland is het verplicht om binnen drie dagen na de Bevalling, exclusief de dag van geboorte, het geboren kindje aan te geven. Dit kan een lastig pakket zijn voor de kersverse ouder. Daarom staan er in dit artikel een aantal punten beschreven die nodig zijn voor de aangifte van het kindje en hoe je dit doet. 

Waarom moet je je kind aangeven

Wanneer de baby ter wereld is gekomen betekent dit dat het een volwaardig mens is en een bewoner van het land van geboorte of het land van de ambassade waar het kind is aangegeven. Daarom is het verplicht jouw kindje bekend te maken bij de staat. Vanuit deze registratie krijgt hij/zij een paspoort met gegevens en is jouw kind een burger van het land. Dit is verplicht omdat de staat moet weten wie zijn inwoners zijn maar dit heeft ook te maken met het feit dat een kind leerplicht zal krijgen vanaf zijn vijfde jaar tot zijn zestiende jaar. 

In het leven van jouw kind is het belangrijk dat hij/zij is aangegeven om duidelijkheid te hebben over wie de verantwoordelijkheid heeft over het kind. Dit is ook van belang als het kind ouder wordt en bijvoorbeeld belastingen moet gaan betalen.

Dit laatste is natuurlijk pas voor wanneer het kind zelfstandig en volwassen is geworden.

Wat moet je meenemen als ouder bij de aangifte

Om aangifte te kunnen doen van de baby zijn er een aantal papieren belangrijk om de registratie compleet te maken. Het gaat om

gegevens zoals de namen van beide ouders en hun adressen.

In het geval dat de vader en moeder niet bij elkaar zijn zullen zij beiden een akte van erkenning moeten tekenen. 

Door middel van registratie wordt de verantwoordelijkheid over het kind geregeld. 

Naast de gegevens van de ouders zijn er ook gegevens van het kind nodig om deze in de BRP op te nemen.

Zo is het natuurlijk belangrijk om de naam/namen van het kindje correct op het paspoort te laten drukken en daarbij ook de correcte achternaam/achternamen.

Daarnaast is ook het geslacht, geboorteplaats en tijdstip van de geboorte noodzakelijk om de registratie af te ronden. 

Zo werkt het aangeven van een geboren kindje

Aangifte doen van een geboorte in het buitenland

Of dit nu gepland of ongepland is, het kan voorkomen dat je in het buitenland, dus niet in het land van woning, bent bevallen. In dat geval kun je aangifte doen in het land van geboorte of bij een ambassade van de Nederlandse overheid. Hiervoor heb je uiteraard dezelfde documenten en gegevens nodig om te registreren voor de geboorteaangifte.

Overleden kindje aangeven

Hoe triest het ook is, ook een doodgeboren kindje dient aangegeven te worden. Het is een zware taak voor een ouder dus kun je ook bij het aangeven van jouw kindje hulp krijgen van rouwbegeleider, bijvoorbeeld een psycholoog. Het aangeven van een doodgeboorte is niet verplicht maar wordt gedaan als de ouder dat wenst. Wel is een ambtenaar van de burgerlijke stand verplicht een akte van een levenloos geboren kind af te geven, enkel dus op verzoek van ouder(s). Hierbij wordt het kindje gelijk als overleden geregistreerd. Een baby die kort na de geboorte komt te overlijden zal eerst een geboorteakte krijgen en later zal deze over worden gezet in een overlijdensakte.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like