Het blijft een lastig dilemma: hoeveel geld besteed je aan een kraam cadeau? Moet het duur zijn of juist bescheiden? Hoe pak je het aan? In principe zijn er enkele richtlijnen, hoewel dit natuurlijk afhangt van de persoon en de situatie. Als je niet kunt of wilt voldoen aan deze richtlijnen, is dat helemaal prima. Hier zijn de algemene aanbevelingen:
Wat besteed je aan een kraam cadeau
Als je kraamcadeaus koopt voor collega’s of kennissen, hoef je niet meer dan 15 of 20 euro uit te geven. Een schattig kledingstuk of speeltje voor de baby is genoeg om met een gerust hart te geven, vooral als je maar kort op bezoek gaat en niet vaak langskomt.
Voor vrienden reserveer je ongeveer 50 euro en breng je enthousiast een bezoek. Je koopt een bos bloemen voor de moeder, iets leuks (misschien zelfs iets wat eigenlijk te duur is) voor de baby en je verheugt je erop het kleintje te ontmoeten. Je blijft niet lang, maar je weet dat je de baby vaker zult zien, dus 50 euro is redelijk.
Voor je beste vriendin en directe familieleden, de mensen van wie je het meest houdt en waarvan je weet dat je een belangrijke rol zult spelen in het leven van de baby, is het een ander verhaal. Je reserveert 100 euro en koopt iets wat de moeder goed kan gebruiken. Misschien heb je het haar al gevraagd of ken je haar zo goed dat je precies weet wat ze nodig heeft, en dat koop je graag. Je kunt ook creatief zijn en bijvoorbeeld samen met andere vrienden of familieleden een groot cadeau kopen, of op koopjesjacht gaan. Vooral handig als de baby in januari of juni wordt geboren, wanneer bijna alles veel goedkoper is. Je kunt natuurlijk ook ruim van tevoren een cadeau kopen. Het is ook altijd leuk als je iets persoonlijks kunt maken, zoals een zelf gehaakt item of een handig verzorgingsproduct voor de baby. Op die manier geef je met weinig middelen maar veel liefde een cadeau dat lang zal blijven herinnerd. Want uiteindelijk draait het daar natuurlijk om, niet om de prijs van het cadeau, maar om de liefde en zorg waarmee je het geeft.