Tot een paar jaar geleden was het gebruikelijk om pasgeboren baby’s af en toe wat water te geven. Tegenwoordig wordt dit echter sterk afgeraden. Baby’s halen alles wat ze nodig hebben uit melk. In feite is er geen ander zoogdier dat naast melk ook water drinkt. Het geven van water aan baby’s wordt pas aanbevolen wanneer vast voedsel wordt geïntroduceerd, en zelfs dan is voorzichtigheid geboden.

Water geven aan baby’s jonger dan zes maanden kan ernstige gevolgen hebben. Ze zijn gevoelig voor waterintoxicatie omdat hun nieren nog niet volledig ontwikkeld zijn om water goed te verwerken. Waterintoxicatie kan leiden tot symptomen zoals misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, en in ernstige gevallen zelfs tot coma en dood. Het probleem is dat waterintoxicatie vaak niet op tijd wordt ontdekt, omdat de symptomen zoals slaperigheid en humeurigheid normaal zijn bij kleine kinderen. Pas wanneer er ernstige symptomen optreden, zoals zwellingen in het gezicht of epileptische aanvallen, wordt de link naar waterintoxicatie gelegd.

Geef een baby nooit water

Het is dus essentieel om baby’s nooit water te geven. Als het warm is, kan vaker aanleggen of vaker een flesje geven een goede oplossing zijn, maar verdun de voeding nooit met water. Als je baby ziek is, last heeft van verstopping, diarree, koorts of veel zweet, bied dan geen water aan. In plaats daarvan kun je vaker voeden of wat extra melkvoeding geven. Als je je zorgen maakt, neem dan altijd contact op met de huisarts of kinderarts.

Extra flesvoeding tussendoor

En nog een belangrijke opmerking over water en flesvoeding: bereid nooit een flesje voor met warm kraanwater, omdat dit water bacteriën kan bevatten. Gekookt water is prima, en zelfs koud kraanwater dat vers is, is gezonder dan fleswater!

Oh, en nu we het toch over water en flesvoeding hebben, een flesje voorbereiden met warm kraanwater is nooit een goed idee. Echt gewoon niet. Omdat dit verwarmd water is dat in de CV ketel stilzit, waar het allerlei bacteriën kweekt. Gekookt water is natuurlijk prima, en zelfs koude kraanwater dat goed vers is (even kraan door laten lopen) is prima, en zelfs gezonder dan fleswater!

Water vanaf 6 maanden

Voor baby’s ouder dan zes maanden die al vast voedsel eten, kan af en toe een slokje water worden aangeboden. Het is echter belangrijk om grote hoeveelheden te vermijden, zoals bijvoorbeeld een hele flesvoeding. Het is altijd verstandig om de gezondheid van je baby te bespreken met een arts voordat je besluit water aan te bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like