Was het tot een aantal jaar geleden de normaalste zaak van de wereld om pasgeboren baby’s af en toe een slokje water te geven wordt het tegenwoordig afgeraden. Ze halen alles wat ze nodig hebben uit melk, en als je er over nadenkt – er is geen andere zoogdier dat naast melk ook water drinkt. Water wordt pas gegeven wanneer er vast voedsel wordt geïntroduceerd en zuigelingen hebben het niet nodig. Sterker nog, water geven aan een baby jonger dan zes maanden doet eerder kwaad dan goed.Zo kunnen zuigelingen waterintoxicatie, of watervergiftiging krijgen wat verschrikkelijke gevolgen kan hebben, beginnend met misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en desoriëntatie, en eindigend in extreme zwelling van de hersenen, verstoring van de doorbloeding en druk op het cerebellum, epileptische aanvallen, coma en dood. Ook in de rest van het lichaam kunnen diverse orgaanproblemen ontstaan. Baby’s jonger dan zes maanden zijn hier erg gevoelig voor omdat hun nieren nog niet rijp genoeg zijn om water goed te kunnen verwerken. Belangrijk om te vermelden is dat het hier om grotere hoeveelheden water gaat, een paar slokjes zou zulke extreme reacties niet moeten veroorzaken.
Een bijkomend probleem is dat watervergiftiging nauwelijks op tijd ontdekt wordt omdat de symptomen van slaperigheid en driftbuien simpelweg bij kleine kinderen horen en je niet meteen verwacht dat er iets ernstigs aan de hand zou kunnen zijn. Pas wanneer er zwellingen in het gezicht, lage lichaamstemperatuur of insult vastgesteld zijn wordt er een link naar waterintoxiteit gelegd. Op tijd behandelen zorgt er voor dat er geen permanente schade achterblijft maar eng is het wel.
Geef een baby nooit water
Geef de baby daarom nooit water. Als het warm is kun je vaker aan de borst aanleggen of vaker een flesje maken, maar er op alle tijden voor zorgen dat je de gebruiksaanwijzing voor het klaarmaken van een fles volgt. Een voeding verdunnen met water is net zo gevaarlijk als water geven en wordt daarom altijd afgeraden.
Extra flesvoeding tussendoor
Is de baby aan het zweten, is hij ziek, heeft hij last van verstopping, diarree of koorts, geef dan niet zomaar water. Vaker aanleggen voor wat extra slokjes, een paar cc extra flesvoeding tussendoor, allemaal beter dan water. Maak je je toch zorgen neem dan altijd contact op met de huisarts en/of kinderarts.
Oh, en nu we het toch over water en flesvoeding hebben, een flesje voorbereiden met warm kraanwater is nooit een goed idee. Echt gewoon niet. Omdat dit verwarmd water is dat in de CV ketel stilzit, waar het allerlei bacteriën kweekt. Gekookt water is natuurlijk prima, en zelfs koude kraanwater dat goed vers is (even kraan door laten lopen) is prima, en zelfs gezonder dan fleswater!
Water vanaf 6 maanden
Is je baby aankomende zomer nog jonger dan zes maanden, krijgt het nog geen andere voeding en is het volledig van melk afhankelijk? Maak je dan geen zorgen, je hoeft geen water aan te bieden! Zodra je met hapjes bent begonnen of je kindje iets uit het vuistje eet – dan is regelmatig een slokje water juist wel aan te raden, maar nooit in hoeveelheden van bijvoorbeeld een hele (fles)voeding.