Vandaag laat ik je één van de coolste recepten voor mama’s die borstvoeding geven zien. Dit is niet alléén geweldig om zelf te maken en te eten tijdens het voeden van je kindje, maar het is ook één van de leukere kraamcadeau’s voor een jonge mama. Nou zie ik je al denken, “lactatie koekjes, wat?” Simpelweg zijn het speciaal samengestelde koekjes, bedoeld om melkproductie een boost te geven. Fijn als je pas bent bevallen en het allemaal nog op gang moet komen, of als je na een flinke maaltijd van de baby gauw weer een nieuwe dosis melk klaar wilt hebben.

Heb je weleens het verhaal over bier en melkproductie gehoord? Bier drinken zou er voor zorgen dat je extra snel en veel melk produceert, maar aangezien alcohol drinken niet bepaald aan te raden is wanneer je een baby hebt, kun je hetzelfde effect met een speciale koekje bereiken. Het gaat namelijk niet om het bier, maar bierGIST, en laat deze nou net in pil/poeder vorm terug te vinden zijn!

Biergist is een levend organisme, dat geweldig is als voedingsupplement. Het wordt als pil vaak voor iedere maaltijd gedronken, of als poeder in een glas water opgelost, of over de havermout/in een gezonde smoothie gestrooid. Het doet wonderen bij diabetes, huidziekten, puistjes, constipatie en stress, maar wordt ook vaak voor mooie huid/haar/nagels geslikt. Biergist zit vol vitaminen, mineralen, proteïnen en aminozuren, en zorgt er voor dat je lichaam andere voedingsstoffen goed opneemt en behoudt. Er zijn geen studies naar de werking van biergist tijdens zwangerschap en borstvoeding periode, dus zijn we er in Nederland erg voorzichtig mee, en wordt het altijd aangeraden om het eerst even met de huisarts te bespreken voordat je biergist gaat slikken. Soms adviseren de huisartsen het bij vrouwen die moeite hebben met genoeg melk aanmaken!

Door biergist in kleine hoeveelheden aan de koekjes toe te voegen kan het echter geen kwaad, en mag je het in een koekje met een gerust hart eten. Het is vooral erg lekker, en zorgt samen met de andere ingrediënten voor energie, geweldige melkproductie en een blije mama én baby. Maak het af met een glas water, wat extra vitamine D, wat tijdens het geven van borstvoeding wordt aangeraden en je zit gebakken.

 

 

Recept

Ingrediënten:
2 kopjes bloem
2 kopjes havermout
1 kopje witte suiker
1 kopje (bruine)rietsuiker
kwart kopje biergist
1 kopje chocoladevlokjes (of iets anders zoals noten, kokos, rozijnen)
2 theelepels gemalen lijnzaad
1 theelepel zout
2 theelepels vanille aroma
1 kopje (kokos)olie
2 eieren
kwart kopje water

  • Doe eerst de lijnzaad in wat water en laat het een paar minuten staan tot het uitzet. Zet ondertussen de oven aan op 150 graden, en ga aan de slag met de koekjes:
  • Mix de kokosolie en suikers glad. Doe er één ei bij en mix het er goed, doe hetzelfde met de tweede ei en vanille tot je een gladde massa heb gemaakt.
  • Meng in een aparte kom de bloem en biergist, doe er zout bij en voeg het al roerend, langzaam bij de kokosolie en suiker, tot je een deeg hebt gemaakt.
  • Doe er tot slot lijnzaad, havermout en extra ingrediënt (zoals chocola) bij en roer het langzaam.
  • Lepel je massa op een bakpapier in bolletjes die je daarna lichtjes aandrukt. Zet ze niet te dicht op elkaar want ze gaan in de oven flink uitzetten.
  • Bak de koekjes ongeveer tien minuten tot ze lichtbruin zijn geworden, en laat ze goed afkoelen en uitharden.

Je kunt de koekjes zelf gerust een week lang eten, of ze leuk verpakken en meenemen op kraamvisite. Weet wel dat biergist nogal bitter is, en je het wanneer je er teveel van in de koekjes hebt gedaan je dit zal proeven, waardoor de koekjes minder lekker worden.

Ik kocht de biergist trouwens in poedervorm bij een vitaminewinkel, let er wel op dat de biergist tabletten van de drogist niet hetzelfde zijn, aangezien deze gecoat zijn en andere bijproducten bevatten. Zelf maakte ik deze koekjes regelmatig toen ik nog borstvoeding gaf, en het werkte echt geweldig. Ik kreeg dan ook vaker de opmerking dat de afgekolven melk een diepe kleur heeft en er heel romig, bijna net als slagroom uitziet. Ik at wel heel gezond, maar blijf toch graag geloven dat het wel degelijk met de koekjes die ik naar binnen werkte te maken had. Nu ik weer op kraamvisite ga flans ik zo’n 30 koekjes bij elkaar, verpak ze leuk en neem ze mee, met een verhaal over wat ze zijn en wat ze voor je doen. En elke keer worden ze weer heel goed ontvangen!

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like