Een van de grootste dingen die je een peutertje gaat leren is zindelijk worden. Ga maar na, kleintjes hebben nog nooit iets groots moeten leren. Er werd altijd van ze verwacht om goed te eten, drinken en slapen. Zelfs het praten is niet zo moeilijk, want ze doen je gewoon na. Maar het in de gaten hebben dat je moet plassen, terwijl je er in je hele leven nooit over hebt nagedacht, maar gewoon hebt laten lopen…ja, dat is stukken moeilijker. Daarom is het zindelijk worden een proces en is het niet binnen een week geleerd. Je moet oefenen mama!

 

Eerst wil ik het hebben over hoe het niet moet. Ik heb het namelijk een tijdje fout gedaan en blij dat ik dit op tijd heb kunnen inzien. Mijn oma gaf aan om Elena al na een paar maanden op het potje te zetten: “Ze haar maar neer, wacht tot ze iets doet en reageer hier erg enthousiast over” De kleine zal dan wel te jong hiervoor zijn, maar als je het lang genoeg doet zal ze wennen en weten wat je van haar verwacht. Ja, maar, wacht even. Dit betekent dat ik haar eindeloos op het potje moet laten, ook tegen haar zin, haar dwingen net zo lang te zitten tot ze ein-de-lijk een plasje doet? Nou, nee.

 

Ik heb dit een paar keer geprobeerd en ben tot de conclusie gekomen dat het nergens op slaat. Sorry oma, maar ik heb het anders aangepakt.

 

Ben je net als wij bezig om je kleine op het potje te krijgen, lees dan vooral verder. De informatie die ik met je deel heb ik opgebouwd van andere moeders, dokters, consultatiebureau en internet; en heb ik voor de meest logische stappen gekozen, waar wij ons nu aan houden!
Al is het introduceren van een potje stap één in de zindelijkheid training heb ik er voor gekozen om deze nauwelijks te gebruiken. Elena gaat gewoon op en wc zitten, net als mama. Een aantal andere tips zijn:

 

  • Hou je kind in de gaten: heeft die veel gedronken, vraag maar of hij/zij een plasje wil doen en zet je kleine op het potje. Of op de wc met een verkleiner, zoals wij het doen. Plast de kleine niet, of wil hij/zij niet zitten? Ook goed, probeer maar een ander keer
  • Doe het voor: de kleine van mij rent rond en haalt van alles uit, dus neem ik haar mee naar de badkamer, zo hou ik haar in de gaten en zet haar op het matje neer wanneer ik zelf ga plassen. Grote kans dat ze daarna ook willen zitten, aangezien peuters graag mama’s nadoen
  • Probeer je kind niet te forceren. Poepjes en plasjes zijn natuurlijk en met oefening kom je er wel. Word niet boos als het misgaat en maak er geen feest van als het wel goed gaat. Geef wel in een normale toon aan dat je blij en trots bent op je kleintje wanneer het wel gelukt is. Laat je kindje ook met een ontbloot onderlichaam rondspelen. De kans is groot dat ze zelf gaan reageren op het moment dat ze moeten plassen omdat er geen luier is om een plasje op te vangen. Reageren ze niet en plassen ze de boel onder? Wordt niet boos, maar ruim het zonder commentaar op, het is erg belangrijk om het negatieve te negeren
  • Zet je kleintje zodra deze wakker is op het potje of wc en wacht even tot ze wakker worden. Tijdens het wrijven van de oogjes gaan ze gegarandeerd plassen. Probeer dit een naam te geven. Je kunt voor plasje gaan, maar ook voor een “psht” geluidje. Zet de kleine ook op de wc voor het slapen en geef alles een naam. Zo leren ze wat de bedoeling is en zullen ze uiteindelijk zelf om vragen. Wij zijn nu een maand verder en Elena geeft zelf aan tandjes te willen poetsen, plassen en slapen. Zelfstandigheid vinden ze geweldig en ik ben ook supertrots
  • Houd het leuk! Maak er een spelletje van, zoals ik dat met haar slaapproces heb gedaan. Dwing niet, word niet boos, en blijf het proberen.

Dan zijn er nog een aantal tricks die je kunnen helpen.
Poept en plast de kleine op ongeveer vaste tijden? Dit zijn dan de tijden om het met een potje te proberen. Poepen is na de lunch vaak voor ons een voltreffer. Zitten ze op een potje zonder een plasje te doen? Ze de kraan maar zachtjes aan! Elena gaat van lopend water binnen 5 seconden plassen!

 

Nogmaals wil ik je er op attenderen dat dit heel groot is en je niet kunt verwachten dat de kleine het binnen een week of twee door heeft. Blijf vooral oefenen, blijf geduldig en wees niet opdringerig.

 

Qua wanneer een kleine zindelijk moet worden verschillend de meningen ook nogal, maar het is niet de bedoeling dat de kleine na 3 drie jaar nog steeds met luiers rondloopt. Wel is het belangrijk dat de kinderen geen plasjes in moeten houden, vooral voor jongentjes kan dit later voor prostaat problemen zorgen, laat ze dus desnoods buiten plassen als ze echt moeten! 🙂

Succes!
xoxo

    Bron foto’s: www.google.com

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like