Winter is alweer bijna voorbij en ik ben er niet aan toegekomen om hier een blog over te schrijven, terwijl het de hele tijd door mijn hoofd speelt. Waarschijnlijk omdat het zo druk is met drie kleintjes die om en om ziek zijn (geweest). Nu is het weer de beurt aan Valentina en terwijl ze naast me ligt te slapen ga ik spontaan hier toch nog aandacht aan besteden, met name omdat ik me afvraag of het bij andere moeders ook zo is, of dat ik de enige ben. Ik kan namelijk ruiken wanneer mijn kinderen ziek aan het worden zijn. Net voordat ze echt ziek worden ruiken ze anders dan anders. Minder fris, alsof ze werkelijk minder gezond zijn en daarmee een andere geur ontwikkelen. Met name de oren ruiken zurig, muffig, ik heb er niet echt een woord voor behalve dat het anders dan anders is. Waar mijn kinderen doorgaans lekker ruiken, omdat ze van mij zijn en wij zoogdieren zo in elkaar steken denk ik, merk ik net voordat ze ziek worden toch echt verschil. Het is een theorie waar ik al jaren mee loop, en keer op keer bewijst het zich – de kindjes gaan anders ruiken, zitten dagen daarop niet lekker in hun vel, eten en slapen slecht en twee a drie dagen later is het raak: worden ze ziek.

Of dit te maken heeft met de band die mama’s met hun kindjes hebben en het een soort alarmsysteem is zodat je als ouder weet wat er aan zit te komen, net al bij dieren bijvoorbeeld; of dat het simpelweg bacteriën zijn die in de keel, oren, huid van het kindje aan het groeien en voor een zure geur zorgen, dat je werkelijk een virus of bacteriën ruikt, of dat het iets compleet anders is zoals het verbranden van eiwitten in een lichaam weet ik niet, want ik heb er geen wetenschappelijk bewijs voor kunnen vinden.

Het is ook niet iets wat papa wel ruikt, maar vrouwen zijn gevoeliger voor geuren dus ook dat is lastig te onderbouwen. Wat wel zeker is dat sinds ik de link had gelegd met Elena, die veel oorontstekingen had die ik altijd rook net voordat het zover was, ik bij mijn volgende twee kindjes ook altijd heb kunnen aanvoelen oftewel ruiken wanneer mijn kinderen ziek aan het worden zijn. Hierdoor heb ik me er enigszins op kunnen voorbereiden wat op zich wel een pluspunt is, maar ik vraag me wel nog steeds af – zijn er ook andere moeders die ruiken wanneer hun kindjes ziek gaan worden?

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like