Dat babypoeders goed zijn voor de kleintjes staat vast: het zorgt ervoor dat de moeilijk bereikbare huidplooien goed droog worden, zodat de schrale huidje van een baby niet geïrriteerd raakt, het verzorgt de billetjes, die door een volle luier ook risico op ontstekingen en infecties lopen. Babypoeders verzorden de huid, maken het nog zachter en gladder en zorgen ervoor dat deze droog blijft.

Terwijl mijn kind pas een jaar is, heb ik al jaren babypoeders in mijn badkamer staan. Waarom? Wat kun je er als vrouw mee?
Nou, veel!

Ergens in de puberteit begon ik Zwitsal poeder gebruiken na het douchen, voornamelijk tussen mijn borsten. Omdat boobies nou eenmaal zweten gebruikte ik het elke dag. Het voelde echt alsof ik gesneden brood had uitgevonden, zo blij was ik! Nooit meer het gevoel van een BH aantrekken terwijl het er klam aanvoelt, of dat het na een lange dag daar ging zweten. Gewoon niet.
Daarna begon ik het langzaam overal voor te gebruiken, eerst s’avonds na het douchen: onder mijn oksels, omdat deze dan het hele nacht droog en schoon bleven, zonder dat ik deo hoefde te gebruiken. Daarna begon ik in mijn knieholtes, achter mijn oren, tussen mijn dijen en tussen mijn tenen te poederen. Later kwam ik er achter dat vet haar niet te vaak gewassen moet worden, dus deed ik tussen de wasbeurten in babypoeder in mijn haar, die ik goed moest uitborstelen, omdat het er anders niet uitzag, maar het zoog wel alle vettigheid uit mijn haar 😀 Talkpoeder is al jaren mijn quick fix na een dagje strand, zodra je talkpoeder opdoet valt al het zand van je af. Of tijdens zomerse nachten, wanneer ik niet kan slapen van de hitte: talkpoeder tussen je lakens.

Nu ik een dochtertje heb komt het heel vaak voor dat wij ons met dezelfde babypoeder inpoederen na een bad of douche en zo allebei naar baby’s ruiken!
Maar er zijn ook poeders die speciaal voor de volwassen vrouw zijn, met bijvoorbeeld de geur van een bepaalde parfum. Net zoals douchegels en bodylotions van een bepaalde geur op de markt worden gebracht, wordt dat soms ook met lichaamspoeders gedaan.

Vintage poeders!

Op dit moment is de White Musk lichaamspoeder van de Bodyshop mijn favoriet. Hij ruikt erg zacht en sensueel, waardoor ik hem graag ’s avonds na een lange bad, voor het slapen opdoe. Dan voel ik met erg mooi en vrouwelijk 🙂
Naast deze, heb ik nog een aantal poeders in mijn badkamer kastje staan, waaronder de babypoeders van Kruidvat, Etos, Nivea en Johnson&Johnson, die allemaal babypoeders zijn, maar door mij na een snelle douche dagelijks gebruikt worden. Zelfs mijn vriend is inmiddels een poederaar geworden.

Ook heb ik er een die naar Menthol ruikt, die ik voor mijn voeten en tenen gebruikt, aangezien deze heel fris is.

Dan de babypoeder die ik heerlijk vind, maar vooral voor Elena gebruik (vroeger ook voor mezelf, maar vind het nu zonde om het op te maken) die van Burt’s Bees: Baby Bee. Deze ruikt naar honing en melk, is helemaal op natuurlijke basis en heeft geen talk* in zich, maar gemalen mais, rozemarijn en lavendel.

 

En tot slot, naar mijn idee de allerlekkerste lichaamspoeder ooit: Karma, van Lush. Och. (je kunt hier teruglezen hoeveel ik van Karma/Lush hou) Hij is helaas op, maar gaat zodra die van de Bodyshop op is weer aangeschaft worden, believe you me. Ook zijn de lichaamspoeders van Lush vrij van enge ingrediënten waaronder talk* en ruiken ze stuk voor stuk heerlijk, maar, wat ruikt er bij Lush niet lekker?

*Zoals je weet ben ik een liefhebber van natuurlijke cosmetica, mocht je je afvragen wat er slecht aan talk is heb ik een stukje tekst voor je:

“Veiligheid & Toxicologie van talk”

Verschillende studies hebben verbanden vastgesteld tussen talk(poeder) en pulmonale problemen[1], longkanker, huidkanker en eierstokkanker. Dit is een grote zorg vanwege het wijdverspreide commerciële en huishoudelijk gebruik van talk. In 1993 heeft het Amerikaanse National Toxicology Program de resultaten van een groot onderzoek gepubliceerd. Uit het onderzoek bleek dat cosmetische talk tumoren veroorzaakt bij ratten, welke gedwongen werden 6 uur per dag, vijf dagen per week gedurende ten minste 113 weken talk te inhaleren. Wetenschappers zijn zich bewust van de giftigheid van talk sinds de late jaren 60.

VROM is van mening dat asbestloze talk, dat wil zeggen talk die geen potentieel kankerverwekkend asbest amfibole vezels bevat, algemeen wordt erkend als veilig voor gebruik in cosmetica. Talk kan soms vervuild zijn met asbest.
Dat laatste geld voor de talkvorm als speksteen.”

 

Goed, ik voel me in elk geval helemaal fabolous met de juiste poeder, wat jullie? Ook liefhebbers van poeders, of helemaal niet?

Comments

comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like