Het krijgen van een kindje kan soms erg verwarrend zijn. Vooral wanneer het je eerste is zie je soms door de bomen het bos niet meer. Dat had ik namelijk in het begin. Want welke kinderwagen moet je nou hebben? En wat is het verschil tussen een kinderwagen en een buggy dan? Hoe zit het?
Een kinderwagen is zoals het woord het al zegt een wagen, dus solide, stevig en betrouwbaar. Wanneer je een baby hebt kun je op je kinderwagen moeiteloos een Maxi-Cosi bevestigen, maar ook een reiswieg zetten zodat je baby er in kan liggen. Daarnaast heb je ook een zitje, zodat wanneer je kleine er aan toe is deze ook zittend de kinderwagen in kan. Wij hebben voor onze meid een complete set van Maxi Cosi genomen (de Mura 4) met een kinderwagen, dus de wielen, maar ook met een reiswieg en een Maxi-Cosi autozitje. Voorzien van vier luchtbanden is deze kinderwagen heel stevig, maar ook comfortabel voor de kleine: mocht je over ongelijke grond rijden zal de kleine daar geen last van hebben omdat de banden de schok verminderen. Ook betekenen stevige luchbanden dat je moeiteloos over alle ondergronden kunt rijden, waaronder ook zand. Dat maakt een uitgebreide wandeling meteen een stuk leuker. Je kind kan bijvoorbeeld slapen in de reiswieg, of als het echt een pasgeboren baby is kan deze er urenlang ik blijven liggen. Voeden verschonen en weer verdergaan! Zelf zie ik regelmatig ouders de stad in duiken met een kleine baby in de Maxi-Cosi, maar dit raad ik je sterk af. Een Maxi-Cosi is ontworpen voor korte reisjes en je kind mag er dan ook niet langer dan twee uur in blijven liggen. Daarna moet het minstens een kwartier zijn rugje kunnen strekken. Beval je in het voorjaar of zomer? Denk dan aan het aanschaffen van een reiswieg, zodat je met je kleine comfortabel naar buiten kan. Beval je in najaar of winter, dan is een reiswieg minder noodzakelijk, aangezien je kindje niet urenlang buiten zal zijn. Een Maxi-Cosi kan dan even, tot je je bestemming hebt bereikt.
Maar, dan is kind al wat groter, het kan al zelfstandig zitten, het gaat al wat staan en je merkt dat het niet lang zal duren voordat de eerste stapjes genomen zullen worden. Dan kun je er over nadenken om van een grote, uitgebreide kinderwagen naar een gebruiksvrienlijke buggy over te stappen. Deze weegt meteen vele malen minder, kan in elkaar geklapt worden tot een compact pakketje dat niet je gehele achterbak in beslag neemt. Sterker nog, als je met je kleine op reis gaat in een vliegtuig, MAG je niet eens een zware kinderwagen meenemen, maar moet je een buggy hebben dat opgevouwen kan worden en minder dan 12 kilo weegt. Toen wij op reis gingen naar Miami hadden we nog geen buggy, dus bestelden we deze bij Baby Walz en waren sindsdien om. De buggy die wij hadden uitgezocht was een Quinny Zapp, driewielig. Wat een omschakeling was dat! Het duwt stukken makkelijker, is lichter en gebruiktvrienelijker dan ons uitgebreide kinderwagen. Wel zijn de wielen van plastic, wat betekent dat ze meer geluid maken en niet over alle ondergronden kunnen, maar voor een middagje stad of een uitje naar de Efteling blijft een buggy verrekt handig! Vooral wanneer je peuter al heeft leren lopen kun jij er met een lichte buggy achteraan om kleine vermoeide beentjes op te kunnen vangen, wanneer je kleine beslist dat hij of geen stap meer wil zetten. En geloof me, dat gaat gebeuren.
Het is trouwens ook mogelijk om een buggy te vinden dat een ligstand heeft, zodat je peutertje ook hier in kan slapen, al vind ik persoonlijk dat een peuter niet meer zo makkelijk in slaap valt vergeleken met een baby, vooral wanneer er van alles om hem heen gebeurt wat voor afleiding zorgt.
Kortom, in het begin heb je meer aan een stevige kinderwagen, maar kunt al na een jaar overstappen op een buggy. Ben je niet iemand die van de grote wandelingen is? Er zijn zelfs buggy’s waar Maxi-Cosi’s op gezet kunnen worden, waardoor je afhankelijk van je gewoontes, misschien zelfs een kinderwagen kunt overslaan. Let er wel op dat je een baby niet te lang in de Maxo-Cosi laat zitten!
Comments
comments