Nu ik al weken zelf ook een mama van een jongen ben merk ik dat er toch één groot verschil is, en het alles te maken heeft met wat er tussen de benen zit. Ja, ik ga serieus een blog over piemels schrijven, want ik vind jongens verschonen behoorlijk wennen en helemaal niet zo makkelijk als de jongensmama’s om me heen mij wilden doen geloven. Want wat moet je met dat ding? En die dingen eronder dan, help?! Om te beginnen had ik na mijn twee meisjes echt wel het idee dat luiers verschonen appeltje eitje zou zijn, met name omdat het en mijn derde baby was en IEDEREEN zei dat jongens veel makkelijker en sneller te verschonen zijn dan meisjes. Ik hield er rekening mee dat jongens omhoog kunnen plassen, maar stond voor de rest niet stil bij alle andere … opties …

Ten eerste zijn de heupen en daarmee billen van jongens veel smaller, en zie ik echt overduidelijk verschil qua lichaamsbouw. Terwijl ze nog zo klein zijn! Daarom vind ik het optillen van baby’s onderlichaam om een luier te verschonen net wat enger dan bij de meisjes, maar is het ook lastiger schoon te maken, zo tussen die piepkleine billen. We zitten nu volop in de periode van spuitluiers dus het schoonvegen is iets wat vaak op een dag gebeurt, en ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat ik het nog niet helemaal soepel vind verlopen.

En dan komen we bij de piemel, wat een gedoe! Zodra hij geveegd wordt, reageert hij op kou en gaat de kamer rond sproeien. In het ziekenhuis, waar papa hem verschoonde en ik in bed lag toe te kijken kon ik er nog om lachen, zo’n baby die zijn beer van een vader helemaal onderplast en onderpoept. Nu ik er zelf ook aan moet geloven lach ik wat minder. Want nadat hij de boel heeft ondergeplast en ik veilig denk te zijn, zie ik dat dingetje weer bewegingen maken en opnieuw in actie komen. Met als gevolg – een compleet ondergeplaste baby, mama, bed, kamer, muur, alles. Wat een bereik heeft dat ding!Dan hebben we nog die twee dingen die er onder bundelen. Na zijn geboorte waren ze zo groot dat ik er van schrok, schijnt er ook bij te horen, nu is het voornamelijk een probleem om ze aan de kant te schuiven om bij zijn smalle billen te komen om die goed schoon te vegen. Ik had geen idee dat dit zo lastig zou zijn!

We hebben allemaal wel filmpjes gezien waarin mannen tussen de benen getrapt worden en direct in elkaar zakken van de pijn, dus het vegen van miniatuurvarianten baart mij zorgen. Hoe krijg ik alle poepresten er vanaf, zonder mijn kleine man pijn te doen? Een jongensmoeder vind het waarschijnlijk overdreven, maar ik ben serieus bang om hem verkeerd aan te raken. Trouwens, wist je dat die dingen van textuur, vorm en kleur kunnen veranderen? Ikke niet, maar de kinderarts lag behoorlijk in een deuk om mijn ongerustheid. En hoe werkt het met dragen? Ik ben gewend om meisjes onder de billen te pakken maar realiseer me dat hij daar iets heeft zitten dus is het nog even zoeken hoe ik hem het beste rechtop kan dragen. En hoe moet het straks als hij kan zitten, kan ik hem dan ook, net als de meisjes op mijn heup dragen of kan dat hem pijn doen? Ik zit vol vragen mensen!

En dan moet je ook nog tussen de piemel en de balletjes schoonvegen, is het telkens een verassing wat je daar terug zal vinden en is het allemaal een stuk enger dan bij meisjes, waar je met een doekje van boven naar beneden gaat en dit blijft herhalen tot de boel school is. Serieus, jongens verschonen is echt een stuk lastiger en ik ben er nog niet handig genoeg in.

Na heel wat gegoogle kwam ik er op uit dat het na een jaar of vier nog lastiger kan worden met wassen omdat er dan ook van alles met dat ding gaat gebeuren. Ik ben er nu al om aan het stressen en het enige wat ik wilde zeggen is – Jongensmama’s, jullie hebben tegen mij gelogen! Jongens verschonen is verre van makkelijk en zeker niet makkelijker dan bij meisjes!

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like