Een aantal weken geleden was ik met Olvarit naar een doperwtenveld in België. Ik leerde er van alles over hoe zo’n babypotje wordt gemaakt: wat het proces is en waar ze nou eigenlijk vandaan komen. Heel bijzonder, doperwten komen uit België, verschillende knollen uit een ander streek van Noord-Vlaanderen en worteltjes uit Nederland, om maar iets te noemen.Nou hoor ik je kritisch denken, ja maar wat voor potjespromotie is dit nou Andrea? Laat ik dan maar eens eerlijk vertellen hoe ik hier tegenaan kijk. Want ook ik had verschillende vooroordelen over hoe potjes gemaakt worden en wat daar nou aan toegevoegd wordt. In het kort ben ik tijdens mijn bezoek aan Olvarit veel wijzer geworden. Want Olvarit is van Nutricia, een groot bedrijf dat babyvoeding verkoopt en daarom aan bizar veel eisen moet voldoen om überhaupt de keuringen door te komen en in de schappen geplaatst te mogen worden. Alles wordt 600(!) keer getest voordat het potje klaar voor verkoop is en er gaat werkelijk niets anders in dan de groente dat op de verpakking staat. Dit geldt overigens enkel voor groente, aan fruithapjes wordt weleens wat vitamine C toegevoegd om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat het niet gaat verkleuren. Het is stiekem wel een beetje een conserveermiddel, maar wel eentje dat én heel mild is (omdat het gewoon vitamine c is) én goedgekeurd is door instanties die daar naar kijken én slechts aan fruitpotjes wordt toegevoegd, dus mocht je het niet willen geven ben je met groentehapjes “veilig”. Maar, je geeft een baby ook gewoon vitamine D druppels, dus hoe slecht zijn die vitamine c’tjes dan? Zelf gaf ik echter vaker potjes groente wanneer we buitenshuis waren. En waar ik eerst goed bezig dacht te zijn met mijn biologische hapjes, werd mij door chef Caspar Bürgi verteld dat biologisch tegenwoordig voornamelijk een verkooppraatje is omdat het letterlijk betekent dat het in de grond is geplant en in met behulp van zon en water is gaan groeien. Dat betekent ook dat zowel grond als water niet gecontroleerd zijn, je geen idee hebt of het plantje wel gezond is – en geen mogelijkheid hebt om dit te achterhalen. Stiekem is zo’n streng gecontroleerde teelt dus beter dan de “biologische” variant. Vond ik wel eyeopening!Dit is ook de reden dat Olvarit bewust geen biologische titel draagt, omdat de groenten niet zomaar zijn geplant en geoogst. De percelen waar de groenten geplant worden moeten eerst aan allerlei eisen voldoen. Ze mogen bijvoorbeeld niet in de buurt van snelwegen zijn vanwege de uitlaatgassen, het grond zelf moet homogeen zijn en alle andere percelen omheen moeten net zo gezond zijn als het stuk grond waar groenten speciaal voor baby’s groeien. Er wordt op van alles en nog wat getest én geoogste groente wordt binnen twee uur gecontroleerd, ingevroren en voor transport voorbereid. Ook dit is allemaal technisch en bijzonder om te zien, want zo’n simpele doperwt wordt erg speciaal behandeld en voor zijn reis naar Polen. Daar staat de fabriek waar alle hapjes voorbereid en in verschillende potjes verpakt worden omdat ze naar verschillende Europese landen gaan. Dus mocht je dit jaar op vakantie naar Frankrijk gaan – die potjes die wel heel erg op Olvarit lijken? Zijn dat ook gewoon, alleen met een andere sticker!Ook worden de doperwten niet gekookt maar gestoofd en gepureerd, wat gezonder zou zijn dan koken omdat er geen voedingsstoffen in kookwater verloren gaan. Waarom potjes dan anders smaken dan wanneer ze zelf gemaakt zijn en hoe potjes dan geconserveerd worden? Wecken! Grappig genoeg wordt dat op de Balkan, waar ik vandaan kom nog steeds veel gedaan. Zo maakt mijn oma een soort ratatouille en tomatenpuree die rond september geweckt worden zodat ze gedurende wintermaanden paprika’s en tomaten hebben. Dit begrip was voor dan ook niet nieuw, maar wel een herinnering dat het ook zo kan én bevestiging dat in babypotjes geen enge conserveermiddelen zitten. Mocht je wecken, ook wel bekend als inmaken niet snappen – hieronder een voorbeeld van Olvarit zelf, maar je kunt online ook veel over wecken terugvinden.

Uiteindelijk is het dus zo dat potjes wellicht anders smaken dan wanneer je groente vers bereidt, maar worden er in potjes van Olvarit geen enge ingrediënten toegevoegd, wordt groente niet te lang gekookt waarbij vitamines verloren gaan en wordt het op speciale babyvelden verbouwd, extreem goed gecontroleerd, en is het geen ramp wanneer je baby potjes aangeboden krijgt. Maar, over smaakt valt niet te twisten. Zo vond mijn baby Olvarit worteltjes en doperwtjes prima smaken tot hij ongeveer zes maanden was, inmiddels eet hij helemaal geen gepureerd eten meer terwijl zo’n potje zo nu en dan veel makkelijker zou zijn geweest.

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like