Een paar weken geleden bezocht ik met Olvarit een doperwtenveld in België. Daar heb ik geleerd hoe de babypotjes worden gemaakt: wat het proces inhoudt en waar de ingrediënten eigenlijk vandaan komen. Het was verrassend om te ontdekken dat doperwten uit België komen, verschillende knollen uit een andere regio in Noord-Vlaanderen en worteltjes uit Nederland, om maar een paar voorbeelden te noemen.
De waarheid over babyvoeding
Misschien denk je nu kritisch: “Wat voor promotiepraat is dit, Andrea?” Ik zal eerlijk vertellen hoe ik hier nu tegenaan kijk. Ik had zelf ook vooroordelen over hoe babypotjes worden gemaakt en wat eraan wordt toegevoegd. Tijdens mijn bezoek aan Olvarit heb ik echter veel geleerd. Olvarit is namelijk onderdeel van Nutricia, een groot bedrijf dat babyvoeding verkoopt. Het productieproces van de potjes wordt maar liefst 600 keer getest voordat ze klaar zijn voor verkoop. Het bijzondere is dat er echt niets anders in de potjes gaat dan de groenten die op de verpakking staan. Dit geldt met name voor groentepotjes. Bij fruithapjes wordt soms wat vitamine C toegevoegd om bijvoorbeeld verkleuring tegen te gaan. Hoewel dit technisch gezien een conserveermiddel is, is het heel mild (omdat het gewoon vitamine C is) en wordt het toegevoegd aan fruitpotjes. Dus als je dit wilt vermijden, kun je gerust groentehapjes geven.
Biologisch vs. Gecontroleerd
Wat betreft biologische hapjes vertelde chef Caspar Bürgi me dat ‘biologisch’ tegenwoordig vooral een verkooppraatje is. Het betekent simpelweg dat iets in de grond is geplant en is gegroeid met behulp van zon en water. Dit houdt in dat de grond en het water niet gecontroleerd worden. Hierdoor heb je geen idee of de plantjes wel gezond zijn, en kun je dit ook niet achterhalen. Een streng gecontroleerde teelt is eigenlijk beter dan de “biologische” variant. Dit is ook de reden dat Olvarit niet als biologisch wordt bestempeld. De percelen waar de groenten groeien moeten aan strenge eisen voldoen. Ze mogen bijvoorbeeld niet in de buurt van snelwegen liggen vanwege uitlaatgassen. Het grond moet homogeen zijn en alle omliggende percelen moeten even gezond zijn als het stuk grond waarop de groenten voor baby’s groeien. Geoogste groente wordt binnen twee uur gecontroleerd, ingevroren en voor transport klaargemaakt.
Wecken
Doperwten worden bijvoorbeeld niet gekookt, maar gestoofd en gepureerd. Dit is gezonder omdat er geen voedingsstoffen verloren gaan in het kookwater. Je vraagt je misschien af waarom potjes dan anders smaken dan zelfgemaakte babyvoeding en hoe ze worden geconserveerd. Het antwoord is simpel: wecken! Dit proces wordt nog steeds veel toegepast in de Balkan, waar ik vandaan kom. Mijn oma maakt bijvoorbeeld ratatouille en tomatenpuree die rond september worden geweckt, zodat ze tijdens de wintermaanden tomaten en paprika’s heeft. Dit begrip was voor mij niet nieuw, maar het herinnerde me eraan dat het ook zo kan én bevestigde dat er in babypotjes van Olvarit geen enge conserveermiddelen zitten.
Vers versus potjes
Uiteindelijk smaken potjes misschien anders dan vers bereide groenten, maar in de potjes van Olvarit worden geen rare ingrediënten toegevoegd. De groenten worden niet te lang gekookt, waardoor vitamines behouden blijven. Alles wordt op speciale velden voor babyvoeding verbouwd, intensief gecontroleerd en snel verwerkt voor transport. Dus het is helemaal prima als je baby potjes krijgt aangeboden. Natuurlijk verschillen smaken, want mijn baby vond de worteltjes en doperwtjes van Olvarit lekker tot hij ongeveer zes maanden oud was. Inmiddels eet hij helemaal geen gepureerd eten meer, hoewel zo’n potje af en toe veel makkelijker zou zijn geweest.