Met Elena moest ik er niets van hebben, een draagdoek. Met allerlei stoeltjes, bedjes en wagentjes vond ik het wel prima, en liet ik de draagdoeken trend aan me voorbij gaan. Sterker nog, ik vond dat hele verhaal zo hipster en vond het helemaal niet bij mijn nuchtere houding en levensstijl passen.Inmiddels piep ik wel anders want met Valentina was het een ander verhaal. Naast een peperdure kinderwagen, wipstoeltjes en extra handen in huis bleef ze enkel bij mij rustig en was haar neerzetten onmogelijk. Jullie hebben mijn bevallingsverhaal wellicht gezien, zo niet dan kun je het hier terugzien. Na zo’n traumatische bevalling vond Valentina alleen zijn écht niet leuk en bracht ik mijn eerste dagen en nachten haar dragend door. Langzaam begon ik me te realiseren dat een draagdoek in ons geval misschien toch wel een oplossing zou kunnen zijn en bestelde een ByKay draagdoek via Wehkamp. Gelukkig kwam hij de volgende ochtend al aan en bekeek ik wat tutorials op YouTube over hoe je deze vastmaakt, klungelde er een half uurtje mee en had het helemaal door. Ik zette de baby er in en liep langzaam door huis. Het voelde goed. Mijn angst dat ze er op één of andere manier uit zou vallen nam af, en zij viel zo heerlijk in slaap dat ik zelfs een korte wandeling buiten besloot te maken. Een beetje onzeker liep ik de deur uit, moest na mijn intense kraamperiode aan de buitenlucht wennen en wist niet zo goed waar ik mijn armen moest laten, aangezien deze al weken constant een baby vasthielden. Zij gaf geen kik. Ook niet toen er en groepje bejaarde vrouwen tijdens hun wandeling kwamen kijken naar een pasgeboren baby’tje en enthousiast om me heen kwamen kletsen.

Eindelijk begon ik de draagdoekentrend te begrijpen. Dit werkt geweldig! De dagen daarop droeg ik mijn kleine meisje een paar keer per dag op mijn borst en begon ik me steeds beter te voelen, doordat zij vrijwel meteen in slaap viel en ik weer een beetje kon functioneren, al was het met een baby tegen me aangedrukt. Het voelde ergens alsof ik nog zwanger was, wat ik eerlijk gezegd na mijn bevalling wel een beetje miste, aangezien zij sinds haar geboorte niet ophield met huilen. Wel kon ik haar zien, ruiken, kussen en voelde ik haar tevreden ademen. Ik droeg wat lager uitgesneden shirts voor huid op huid contact en durfde inmiddels mijn oudste van school te halen, naar de winkels te lopen en zelfs de bus in te stappen om even naar de stad te gaan.Een draagdoek is voor ons dus een uitkomst geweest, en ondanks dat het even wennen is om meters aan stof om je heen te wikkelen, en daar je baby in en uit te doen, kan ik het alle moeders met baby’s die veel gedragen willen worden van harte aanraden. Waarom? Omdat een pasgeboren baby heel erg behoefte aan contact met mama heeft. Het geluid van je hart, de geur van je huid en je lichaamswarmte zorgen voor een bijzonder geborgen gevoel bij de baby en kalmeren de kleine zo drastisch dat het bijna magie is. Verder is huid op huid contact heel goed voor jou hormonen, melkproductie, en binding met de baby, wat bijvoorbeeld een postnatale depressie helpt voorkomen. Ja, vaak kosten die dingen wel wat, maar gelukkig zijn er verschillende sites waar je deze met voordeel kunt terugvinden, of eventueel tweedehands kunt kopen.

Tot slot is een draagdoek voor ons praktisch gebleken voor snelle tripjes naar buiten, wanneer het duwen van zo’n grote kinderwagen niet bepaald ideaal is, bijvoorbeeld als ik even naar de winkel moet rennen voor één of twee dingen, en makkelijk tussen de gangpaden van mijn lokale drogist wil manoeuvreren. Kortom, ik ben volledig van gedachten veranderd wat betreft draagdoeken en ben tegen mijn wil een heuse draagmama geworden – en ik vind het nog leuk ook!

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like