Vandaag tik ik een blogje uit in de hoop dat de zwangere, moeders die borstvoeding geven en eigenlijk alle vrouwen hier eens goed over nadenken en kijken naar de producten die ze gebruiken. Nou is dit misschien mezelf tegenspreken omdat ik regelmatig make-up gebruik en er nog meer over schrijf, terwijl ik met deodorant een stuk voorzichtiger ben. Ik wil het er dan ook over hebben waarom je deze zo min mogelijk moet gebruiken en tijdens de periode waarin je borstvoeding geeft eigenlijk helemaal moet vermijden. Waarom is deodorant slecht voor je?
Wat is deodorant?
Deodorant, ook wel kortweg deo genoemd, is een cosmetisch product dat op de huid aangebracht wordt om zweten tegen te gaan of de geur van zweet te verdoezelen. In de meeste landen wordt verschil gemaakt tussen deodorant en antitranspirant, in Nederland en België wordt in beide gevallen van deodorant gesproken.

Een deodorant (de-odorant, letterlijk ont-geurder) is een product dat het zweten niet verhindert, maar de geur die door het zweten en het broeien in de oksel ontstaat tegengaat door deze te wijzigen, door het ontstaan van geur te voorkomen of door er een sterkere geur overheen te leggen.

Een antitranspirant is een middel dat het zweten verhindert, hierdoor komt er minder zweet onder de oksel waardoor er ook minder geur ontstaat.

De meeste deodorants zijn zowel geurverdoezelend als zweetremmend.

(bron: Wikipedia)
Onlangs schreef Nu.nl een stukje over het feit dat we massaal deodorant gebruiken terwijl alléén enkele van ons daar ook echt behoefte aan hebben, omdat maar weinig mensen echt last hebben van sterk ruikende zweetgeur. Dit betekent eigenlijk gewoon dat we met z’n allen zo bang zijn om te stinken, dus maar meteen na het douchen deo opspuiten, nog voordat we het daadwerkelijk nodig hebben.

Zelf raakte ik jarenlang geleden geïnteresseerd in de werking van deodorants, omdat het me onlogisch leek om je zweetklieren te verstoppen, alléén om droge oksels te hebben. Die klieren zitten er niet voor niets, er moet toch een reden zijn waarom we zweten, en om dat nou tegen te houden lijkt me net zo onnatuurlijk als een manier ontdekken om niet te gaan plassen. Misschien een rare vergelijking, maar je snapt me wel hoop ik.

Ik raakte hier zo van in de ban dat ik urenlang van alles over deodorants Googlede, en steeds engere dingen tegenkwam. Gedurende de afgelopen jaren werden er publicaties gedaan door wetenschappers die bewijs claimden te hebben gevonden dat deodorant schadelijk zou zijn en vooral bij vrouwen voor een verhoogde risico op borstkanker zorgde. Niet veel later kwamen er andere wetenschappers met publicaties die dat volledig tegenspraken, of beweerden dat er simpelweg niet genoeg onderzoek is gedaan naar deze beweringen. Uiteindelijk sprak zo’n beetje heel internet elkaar tegen en bestaat er nu een grote groep dat absoluut geen problemen heeft met dagelijks deodorant gebruiken en een groep dat liever basilicumblaadjes onder de oksels smeert.

Ik wist niet meer wat ik moest geloven, dus sprak verschillende mensen die een stuk slimmer zijn dan ik. Vooral een vriendin dat een masteropleiding afgemaakt heeft, nu bij de Verenigde Naties werkt, en een functie met betrekking tot het behoud van de milieu beoefent heeft me hierbij geholpen. Mede dankzij haar weet ik nu dat deodorants in spuitbussen heel erg slecht voor het milieu zijn, omdat drijfgassen in deze spuitbussen voor onder andere luchtvervuiling en het aantasten van de ozonlaag zorgen, terwijl een gemiddelde deo in spuitbus 40 tot 50 % uit deze drijfgassen bestaat. (Een haarlak bestaat trouwens voor uit 50% drijfgassen)Bovendien zou het inademen van deze drijfgassen voor verschillende infecties van de luchtwegen zorgen met als uiteindelijke gevolg hele enge afwijkingen in oa. je longen. Longkanker wordt ook vaak genoemd maar hier is geen bewijs voor, en zoals met alles is er een groep dat er heilig van overtuigd is, en een groep die het klinkklare onzin vindt.

Een ander ingrediënt dat in de meeste deodorants zit, en erg omstreden is heet aluminiumchloride en een mildere variant daarvan, aluminiumhydrochloride. Beiden zijn zouten die in de poriën en zweetklieren gaan zitten en dan uitzetten waardoor zweet er niet meer uit kan, met als gevolg: droge oksels. Maar hoe slim is het nou om dagelijks aluminium zouten op je lichaam te gebruiken met als doel dat ze IN je lichaam gaan zitten?

Dit is hoe ik er tegenaan kijk: een menselijk lichaam bestaat voor een gedeelte uit aluminium, en het komt voor in ons voedsel, geneesmiddelen en omgeving, maar zoals met alles wil je er niet teveel van tot je nemen. We zijn als het goed is bewust met ons dieet bezig en proberen gebalanceerd te eten, dus waarom balanceren we dan niet de producten die we op ons lichaam gebruiken?

Aluminium in onze cosmetica is een afvalproduct uit aardolie – een gedeelte wordt voor brandstof gebruikt, en wat er overblijft wordt bewerkt en in deo’s gestopt. Het komt er op neer dat wanneer je deo aanbrengt je minerale afvalstoffen van benzine op je huid smeert of spuit. Hoe kan dit gezond zijn?
Je kunt trouwens hier meer over de risico’s van aluminium lezen, het is een zeer interessant stuk dat de gevaren van aluminium beschrijft.
Verder zijn de meeste deodorants ook nog eens voorzien van parabenen, wat goedkope conserveermiddelen zijn, en helaas niet alléén in talloze cosmeticaproducten zitten maar ook in ons voedsel! Conserveermiddelen E214 tot en met E219 op het etiketje van je sausje zijn dus doodleuk parabenen. Voor voedsel heb je het wellicht al te vaak gehoord: vermijd E nummers want ze zijn niet goed voor je gezondheid. Dit geldt ook voor je cosmetica: vermijd parabenen, want ze zijn niet goed voor je gezondheid! Nou schrijf ik regelmatig dat ik voor mijn dochtertje absoluut geen parabenen gebruik, en ook voor mezelf probeer ik ze zo veel mogelijk te vermijden.

Het is soms moeilijk, omdat het bijna overal in zit, maar gelukkig komen er steeds meer merken en producten op de markt uit die geen parabenen bevatten.

Parabenen zijn in 1920 ontdekt en worden sindsdien in levenmiddelen gebruikt, terwijl ze sinds 1950 massaal bijna overal in verwerkt worden. Is het dan toevallig dat borstkanker in de afgelopen 50 jaar velen malen meer voorkomt dat voorheen? Ook hier heb je wetenschappers die er van overtuigd zijn dat het door de parabenen komt en wetenschappers die aangeven dat hier niet genoeg bewijs voor is, dus dit nog niet durven te beweren. Toch geven ze aan dat het gebruik van parabenen volledig veilig is, ondanks dat er niet genoeg onderzoek naar gedaan is. Wat klopt er hier niet? 1 plus 1 is toch twee? Feit blijft wel dat sinds deodorant grootschalig gebruikt wordt borstkanker niet alléén heel erg is toegenomen, maar kanker zich juist aan de buitenkant van de borsten ontwikkelt, dus dicht tegen de oksels aan waar we – parabenen gebruiken! Nog een doodeng feit: er zijn vele biopsies gedaan waaruit bleek dat de kankercellen voor een gedeelte uit parabenen bestonden, wat bij andere gevallen/vormen van kanker niet zo was. En toch is dat niet genoeg voor iedereen om er zeker van te zijn dat naast aluminium ook parabenen voor mutaties in een lichaam zorgen en een persoon doodziek kunnen maken, want, en daar komt ie weer: er is niet genoeg bewijs hiervoor.

Ik heb het zelfs via KWF – Kankerbestrijding geprobeerd te achterhalen waarom er ondanks veelvoudig bewijs nog steeds regelmatig wordt gezegd dat deodorants veilig zijn en het kwam er weer op neer dat er niet genoeg bewijs is om zo’n ingrijpende bewering te maken. Waarom? Omdat je eerst alle andere factoren uit moet schakelen om hier zeker van te zijn en dit ongelooflijk veel tijd en geld kost.

Andere ingrediënten die je in veel deodorants ziet zijn parfums en alcohol, en hier kun je ook flinke irritaties van hebben, al worden deze niet aan ernstige gevolgen gelinkt. (Heb je weleens geïrriteerde oksels gezien? Het is weliswaar niet levensbedreigend, maar doet ongelooflijk zeer, ziet er vies uit en duurt lang voor het geneest) dus is het belangrijk om ook bij deze ingrediënten na te gaan of je er allergisch voor bent. Merk je dat je bij de ene meer last hebt dan bij de andere? Het ligt misschien aan de percentage van deze stoffen, bij minder dan 15% is kans op irritatie een stuk kleiner, vooral wanneer je het één keer per dag gebruikt.

Conclusie
Zelf ben ik er dus van overtuigd dat er meer onderzoek naar deodorant moet komen en alle instanties, wetenschappers en betrokkenen tot een gezamenlijke conclusie moeten komen, wat naar mijn idee duidelijkheid zal scheppen over hoe gevaarlijk deodorant eigenlijk is.

Daarom gebruik ik nauwelijks deodorant, zeker op dagen dat ik thuis met de kleine ben. Als ik natte oksels krijg dep ik ze af, en na een tweede laag zweet, wanneer geurtjes zich gaan ontwikkelen voel ik me vies en spring ik onder de douche, of was ik mijn oksels met een washandje en droog ik ze goed af. Soms zelfs met een föhn! Om ze droog te houden wanneer ik de deur uit ga gebruik ik het liefst wat lichaamspoeder, en als het erg warm is en ik een drukke dag verwacht gebruik ik een natuurlijke of zelfgemaakte deodorant. Om zweetplekken op mooie kledingstukken te voorkomen verstop ik mijn poriën niet, maar gebruik ik absorberende pads, en voor een lekkere geur gebruik ik bodysplash – hier zitten alcohol en parfum in, maar irriteren mijn huid niet.MAMA GEBRUIK GEEN DEO
In de eerste maanden van mama zijn zal je waarschijnlijk borstvoeding aan geven. Heb je nooit last van deo gehad en geloof je er niet in dat deze schadelijk (kunnen) zijn, doe mij dan een lol en beloof me dat je deze gedurende je borstvoeding periode niet zal gebruiken. Want al heb je er zelf geen moeite mee dat je lichaam vol komt te zitten met allerlei onnodige en slechte stoffen die ik hierboven benoemde, geef ze dan tenminste niet door aan je baby via de melk die je kindje van je krijgt. En trouwens, je kind vindt je het lekkerst ruiken wanneer je geen parfums op hebt, want dan ruik je naar mama en dan is vanaf de geboorte het meest vertrouwde, veilige en geruststellende geur.

Ik hoop van harte je een beetje te hebben geïnformeerd en zelfs beïnvloed om bij het uitkiezen van je deodorant naar de ingrediënten te kijken. Wat vinden jullie er van, kijken jullie naar de ingrediënten, vind je het onzin, of pas je je aan tijdens de periode waarin je borstvoeding geeft?

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like