In de afgelopen anderhalf jaar heb ik kennis gemaakt met verschillende babyverzorgingsproducten. Misschien het meest gebruikte product op dat gebied is babyshampoo. Vele merken doen grote beloftes, prijzen hun shampoos aan en nodigen je uit om juist hun producten te gebruiken.
Wil je mijn mening als moeder en liefhebber van natuurlijke producten weten, lees gerust verder!

 

De shampoos die ik wil bespreken zijn ook daarwerklijk door mij gekocht en op verschillende manieren getest: Ik lette op flesjes, geur, gebruiksgemak, maar toch wel het allerbelangrijkst: de ingrediënten. Een merk heb ik niet gekocht, omdat ik hier mijn mening al over klaar had staan, maar die heb ik als laatste op de bespreek-lijst staan, als je verder leest, zul je hopelijk snappen waarom ik deze niet ik huis heb staan.

 

 

Allereerst wil ik het hebben over de Natusan Baby Bedtime shampoo. Deze zit in een paarse flesje van 200 mililiter en zou mild voor de huid zijn en niet in de ogen prikken, dus geen traantjes veroorzaken. Klinkt goed. Ook zit er lavendel in, die de baby zou kalmeren, vandaar dat het een bedtime shampoo is. Hij is ook goed verkrijgbaar bij de gewone drogist en kost ongeveer 3 euro.

Er zijn een aantal dingen waardoor ik niet blij ben met deze shampoo. Naast dat hij niet lekker ruikt is het gebruik van lavendel bij kleine kinderen en zwangere vrouwen juist af te raden, omdat er nog niet genoeg onderzoek naar lavendel gedaan is! Daarom mogen kleine kinderen bijvoorbeeld geen limonade van lavendel drinken.
Naast dat dit (nog) niet veilig is verklaard voor kinderen, is de ingrediëntenlijst voor mij een enorme minpunt. Mijn regel voor cosmetica is: wanneer de ingrediënt niet beschreven is, maar staat afgekort met letters en cijfers is dit een chemische toevoeging. Nou wil ik voor mezelf een uitzondering maken, maar mijn kind ga ik hiermee dus niet wassen. Ook zitten er andere no-no ingrediënten in, zoals sulfaten en siliconen.
Dit is dan ook een shampoo die in niet eens op Elena ga testen, maar ga gebruiken om mijn cosmetica kwasten mee te wassen.

 

 

De tweede shampoo is die van Say Yes To. Dit is een schuimende shampoo en bodywash, die in een handige pompflacon van 300 ml te koop is voor ongeveer 8 euro. Nou is Say Yes To een merk die ik zelf lang graag gebruikte, omdat die op natuurlijke basis is, zonder parabenen, siliconen, sulfaten of aluminuims.Wanneer je hier naar de ingrediënten kijkt zie je ook dat alle ingrediënten volledig beschreven zijn (dus geen vage afkortingen en codes), dat het propvol natuurlijke ingrediënten zit, die ook nog een biologisch zijn.Dit is een product die ik met een gerust hart op mijn kind gebruik. Qua geur is dit niet een shampoo die sterk is ruikt, eigenlijk vind ik hem net als alle puur biologische producten, min of meer nergens naar ruiken. Maar, dat vind ik prima, want het doet wat het moet doen: mijn kind wordt er schoon van. Dit is een product dat uitsluitend bij Sephora te koop is en ik ga hem dan ook opnieuw halen. Mocht je voor jezelf producten van Say Yes To willen kopen, deze zijn wel in de Tuinen terug te vinden.

 

 

Volgende shampoo waar ik het over wil hebben is die van de HEMA! Ja hoor, daar ben ik weer met mijn HEMA, maar ze hebben hun assortiment vernieuwd en een lijn van natuurlijke producten toegevoegd. Yaay! Hier was ik zo enthousiast over, juist omdat puur natuurlijke verzorging lastig te verkrijgen is, of gewoon erg prijzig is.
Toen ik de shampoo binnenkreeg heb eerst de verpakking bestudeerd, die aan mijn eisen voldoet: Het is een simpele witte flesje, met een groene dop die naar het natuurlijke gebeuren verwijst. Het viel wel op dat ze “maar” 95 procent natuurlijk zijn, dus ging ik maar naar de ingrediënten kijken. Tjah, er zit inderdaad een ingrediënt in die ik probeer te vermijden, de sulfaat, (dat is die 5% dat niet natuurlijk is dus) maar eerlijk is eerlijk, het is stukken beter dat de shampoo van bijvoorbeeld Natusan. Wat het weer wel goedmaakt is de afwezigheid van parabenen, het feit dat het PH Neutraal is en erg lekker ruikt. Ook is het een voordelige shampoo, hij kost €2.10, die gewoon bij de Hema te koop is, dus makkelijk te verkrijgen. Mocht je hem zelf willen aanschaffen, check de site van Hema even, je kunt hem ook gewoon online bestellen.

 

 

De vierde shampoo waar ik het over wil hebben is mijn favoriet.  Ja, ik ben fan van Burt’s Bees, maar de babylijn is gewoon nog beter dan de gewone. Toen ik zwanger was ben ik ook met mijn dikke buik naar Breda gegaan, naar de Sephora om de hele Baby Bee lijn te kopen. Echt alles heb ik meegenomen en sinds dag 1 gebruikt. De Baby Bee lijn ruikt zo ontzettend lekker, nu nog, ondanks dat ik het dagelijks gebruik. De geur is een combinatie van honing en melk, dus ruikt het gewoon naar een kop warme melk met honing erin. Heerlijk!
Goed, de babyshampoo zit in een doorzichtige flesje van 235 ml en kost ongeveer €14 euro. Het flesje is grotendeels gerecycled en voorzien van stickers die aangeven dat er niet op dieren getest is en dat dit een natuurlijk product is.

Qua ingrediënten is het helemaal top: er zit niks in waar ik van denk “wat zou dat zijn” Alles is natuurlijk, duidelijk, en uiteraard vrij van chemische toevoegingen.  Enige nadeel is dat het in Tilburg niet te koop is. Je kunt voor jezelf wel in de Tuinen wat producten van Burt’s Bees lijn aanschaffen, voor de babylijn zal je toch echt naar Sephora moeten gaan, net als met Say Yes To. Ik heb het gevoel dat ik niet genoeg over deze shampoo uitgelegd heb, misschien heeft dat te maken met mijn voorkeur naar deze shampoo toe, dus dat ik er urenlang over kan kletsen, maar yah, hij zit in een handige flesje, ruikt lekker, heeft goede ingrediënten en droogt het tere babyhuidje niet uit. Ik hoop dat de boodschap duidelijk is 🙂

 

 

Shampoo nummer vijf is er een dat werkelijk overal is, naast alle drogisterijen kun je hem gewoon in de supermarkt kopen en is hij van de nummer 1 babylijn van Nederland. Zwitsal, wie kent het niet. De herkenbare gele flesje met een babyhoofdje erop ruikt wel lekker, zit in een handige knijp flesje en is voordelig. Je betaalt voor een flesje shampoo van 200 milliliter namelijk ongeveer €4,-

Allereerst wil ik even vermelden dat ik wel de baby billendoekjes van Zwitsal gebruik, dus is het niet zo dat ik helemaal anti Zwitsal ben, maar de ingrediënten van de shampoo vind ik absoluut niet kunnen. Er zitten sulfaten, parabenen, aluminiums, en chloriden in! Zo’n beetje alles wat je wilt vermijden op het delicate huidje van je baby – daar is Zwitsal van gemaakt! En terwijl er zo ontzettend veel reclames gemaakt worden, die je willen doen geloven dat het een milde shampoo is die niet in de ogen prikt. Zelfs dat laatste is niet waar, het prikt wel, ik heb het getest.

Mijn kind heb ik er echter niet mee gewassen, omdat het gewoon tegen al mijn principes in zou gaan. Dit sluit aan op wat ik bovenin verteld heb, dit is de enige shampoo die ik niet heb gekocht, omdat ik al jaren geleden hier kennis mee heb gemaakt en altijd al wist dat ik deze nooit op mijn kind ging gebruiken. Wat betreft de billendoekjes, zelfs die heb ik niet vanaf het begin gebruikt, toen Elena een pasgeboren baby was heb ik de Natracare organic babywipes gebruikt, aangezien die moeilijk te vinden zijn ben ik later naar Zwitsal overgestapt en veeg ik alleen haar billen er mee.
Ook heb ik wat onderzoek gedaan naar andere producten van Zwistal en ze zijn niet allemaal slecht, bijvoorbeeld de lijn voor een gevoelige huidje heeft een stukken betere ingrediëntenlijst, maar is dan ook gelijk veel duurder, wat ik een beetje onzin vind, alle baby’s hebben een gevoelig huid.

 

 

Dit is het voor vandaag, mocht je vragen hebben over bepaalde ingrediënten, of willen dat ik een andere shampoo test, laat het maar in de comments achter, ik hoop dat je in elk geval wat wijzer bent over waar je een pasgeboren baby mee wast!

 

xoxo

 

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like