Dat zelf eten maken goedkoper dan potjes inslaan is weten we allemaal wel. Wat zelfgemaake maaltijdjes voor kleine maagjes ook bieden is vers voedsel, met door jou samengestelde ingrediënten, en dat vind ik persoonlijk altijd fijner. Ook kun je op verschillende manieren experimenteren, om niet alleen gezonder bezig te zijn, maar je kind ook verschillende smaken aan te bieden. Vandaag laat ik je daarom twintig van mijn favoriete recepten zien.
Eerst wat belangrijke punten. Koop zo vaak als je kunt biologisch voedsel, pas op met voedsel dat vaak allergie veroorzaakt (ei, melk, tarwe, soja, noten, vis en schelpdieren) en kijk uit met voedsel dat gassen en buikpijn kan veroorzaken (bonen, broccoli, ui, knoflook, zuivel, en in ons geval BLOEMKOOL!) en bied dit pas rond de tiende maand aan.
Verder is het belangrijk om voor goede hygiëne in de keuken te zorgen, en je voedsel goed te wassen. Heb je fruit gekocht dat mogelijk bespoten is met pesticiden? Leg het in een badje van water en een kopje keukenazijn in je spoelbak, en was het daarna goed uit. Ook belangrijk is je pureermachine. Kies je voor een staafmixer? Zorg dat het een RVS variant is, en niet eentje van plastic, omdat je veel warme voedsel gaat pureren.
Laten we met onze favoriete recepten beginnen!
1. Worteltjespuree
Ok, erg voor de hand liggend, en niet bepaald spannend, maar wel een favoriet onder de baby’s: gekookte en gepureerde wortels. Maar wist je dat je voor een oranje hapje niet perse wortels moet hebben? Zoete aardappel koken en pureren geeft eigenlijk een puree dat precies op die van worteltjes lijkt, maar veel meer proteïne bevat.
2. Pompoenpuree
Een ander oranje favoriet bij ons in huis is pompoen. Een biologische pompoen in Albert Heijn gaat heel lang mee, omdat je steeds een stuk kunt koken (of bakken in de oven) en na pureren aan de kleine kunt geven. Omdat pompoen lekker zoet is wordt het makkelijker naar binnen gewerkt, baby’s zijn namelijk zoete melk gewend en prefereren daarom in het begin vaak zoete puree’s.
3. Erwtenpuree
Erwtenpuree is niet voor niets een vaak aangeboden babyhapje. Erwten zitten bomvol proteïne, vitamine A en C, ijzer, calcium, en folaat, en de kleur alléén al laat zien dat het mega gezond is. Ook is het makkelijk te verteren, en kunnen jonge maagjes beter aan andere voedsels wennen wanneer er eerst “lichtere” groente aangeboden wordt. (je wilt geen buikpijn en gas veroorzaken)
4. Wilde Perzikpuree
Tegenwoordig zijn de plattere, witte perziken vrijwel overal verkrijgbaar. Probeer deze eens voor te bereiden, in plaats van maar steeds voor wat je al kent te gaan. Zorg er wel voor dat je ze eerst een paar minuten kookt en pelt, zodat ze niet alleen makkelijk te pureren zijn, maar ook makkelijker verteerd worden door je baby. Zorg er ook voor dat je niet veel verschillend fruit kort op elkaar aanbiedt, laat de kleine eerste een weekje aan perziken wennen voordat je iets anders maakt.
5. Appelpuree
Meest populaire fruit is en blijft appel. Weet echter wel dat, omdat we het zoveel eten, appels met van alles bespoten worden, dus probeer ééns in de zoveel tijd op zoek naar biologische, onbespoten appels te gaan. Deze appels kunnen er wellicht niet zo mooi uitzien als het fruit dat in de supermarkten tentoongesteld is, maar geloof me, de biologische variant is stukken lekkerder. Mocht je het te duur vinden is het misschien een geruststelling dat je met een paar appels een hele lang tijd vooruit kunt.
Was, schil en snijd de appels in stukken, kook ze tot ze zacht zijn geworden en pureer ze goed. Giet ze daarna in ijsblokjesvormen, dek af met vershoudfolie, zet er een datum van bereiding op en zet het in de vriezer. Je kleine zal in het begin een ijsblokje per keer eten, daarna kun je twee blokjes bevroren fruit ontdooien (niet in de magnetron) en eventueel wat opwarmen.
Appel laat zich ook goed mengen met andere, nieuwe voedsels, zodat je baby aan nieuwe smaken kan wennen met hulp van al bekende, gepureerde appel.
6. Rijstepap
Rijstbloem wordt door verschillende merken babyvoedsel verkocht, en door de gecompliceerde verpakkingen, beschrijvingen, marketing en simpelweg inspelen op je mama schuldgevoel zou je bijna vergeten dat je dit net zo goed zelf kunt maken! Niet dat er iets mis is met kopen, er zijn genoeg kwaliteitscontroles voor babyvoeding, maar het aanschaffen van biologische zilvervliesrijst is eigenlijk nog beter. Nou kunt je rijst koken en pureren, tot je een gladde papje hebt, maar je kunt ook een bonenmaler kopen, zoals deze bij Bol.com, om je ongekookte rijst te malen tot een gladde bloem, deze in een luchtdichte verpakking te bewaren, eventueel in de koelkast, om er een pap voor je baby te maken, bijvoorbeeld met je afgekloven melk. Je kleine zal het dan lekker vinden omdat het naar borstmelk smaakt, wat de baby al kent, terwijl hij sneller vol zal zijn en langer een verzadigd gevoel heeft.
Een maaltijdje voorbereiden doe je door een halve kop water aan de kookte zetten, en ongeveer twee lepels zelfgemaakte rijstpoeder bij te doen en meteen goed te roeren, eventueel met een garde te kloppen zodat er geen klonten ontstaan en daarna een minuutje of 5 zachtjes te laten pruttelen, af en toe roerend. Wanneer je een dik papje hebt doe je er moedermelk bij, laat het afkoelen tot het de juiste temperatuur heeft bereikt, en geeft het aan je baby.
Wanneer de kleine 8 maanden is kun je complexe groente en fruit gaan introduceren, en mag je met bonen en vlees beginnen. Introduceer wel steeds één nieuwe voedsel per week, hou de kleine goed in de gaten om te zien hoe ze er op reageren, en blijf zo vaak als je kunt voor biologisch voedsel kiezen. Je mag nu ook ongekookte fruithapjes gaan geven, en zelfs voor wat dikkere prakjes gaan.
7. Bananenpuree
Ja hoor, hier is hij dan: de geprakte banaan! Prak het wel heel goed, je kleine mag nu wel wat vaster voedsel gewend zijn, maar je wilt geen risico lopen: prak het wel met een vork, maar kijk goed of je alle stukjes banaan glad hebt gekregen. Bananen zijn geweldige bronnen van vele vitamines en mineralen, maar kunnen bij teveel consumptie voor verstopping zorgen, ook weer een reden om je kleine na het introduceren van banaan in de gaten te houden.
8. Avocadopuree
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar avocado’s zijn veruit het beste wat je aan je kleine kunt geven. Ik heb er zelfs een volledige blogpost aan gewijd, om uit te leggen waarom wij zo fan van avocado’s zijn, en waarom ik het zo vaak aan mijn kind geef, en zelf ook eet.
9. Alle fruit!
Nu kun je langzaam steeds nieuwe fruit blijven aanbieden en prakjes met meerdere soorten fruit gaan combineren. Peer/avocado puree is bijvoorbeeld heerlijk, maar alle combinaties zijn mogelijk. Je kunt ook gedroogd fruit een nachtje in water laten wellen en aan een papje toevoegen. Denk maar aan abrikozen, pruimen, rozijnen en dadels. Maakt een simpele appelpuree een stuk interessanter!
10. Aardappel en boerenkool stamppot
Oude, vertrouwde boerenkool is niet voor niets wereldberoemd geworden en tot een superfood gepromoveerd. Maak er een stamppotje van voor je kleine, je kunt er na een tijdje zelfs wat vlees aan toevoegen. Aardappel en boerenkool koken, pureren en laten afkoelen, invriezen of vers aanbieden. Je mag er ook wat olie aan toevoegen, om het net wat gladder maken. Kies voor een goede olijfolie, lijnzaadolie of hennepolie en voorzie je kleine zo van goede vetten.
11. Rode bietenpuree
Koop biologische rode bieten en kook ze tot ze helemaal zacht zijn. Meng ze met gekookte aardappel of rijstebloempap, of doe er verse fruit bij zoals blauwe bessen bij. Met blauwe bessen heb je wel meteen een superfoodhapje, dat ook goed voor de stoelgang is, iets waar je rekening mee wilt houden wanneer je bijvoorbeeld te veel banaan hebt gegeven 😉
12. Pastinaak
Een ander favoriet bij ons in huis is gekookte pastinaak. Deze heeft een aangename geur en smaak, en kan makkelijk gecombineerd worden met bijvoorbeeld worteltjes en goed gekookte kip. Mocht je hem bij de groenteboer tegenkomen laat hem zeker niet liggen, want deze inmiddels vergeten groentesoort, de voorganger van onze winterpeen, is ook in mindere hoeveelheden geproduceerd en minder bespoten.
13. Courgette, aardappel en kalkoekpuree
Introduceer na kip ook kalkoen, in goed gepureerde hapjes. Dit worden inmiddels hele maaltijden, omdat je kindje langzaam steeds meer is gaan eten. Je kunt de drie koken (vlees kun je ook goed bakken) en in kleine bewaardozen invriezen. Ik koos voor Avent bewaardozen, maar glazen potjes zijn nog fijner als je er een geschikte deksel voor kunt vinden.
Tussen 9 en 12 maanden kan je kleine al wat beter omgaan met eten, en begint het kauwen onder de knie te krijgen. Je mag nu prakjes met grovere stukjes toevoegen, stukjes gekookte groente gaan er makkelijk in. Ook mag je zuivel introduceren dus kun je melk en yoghurt gaan geven. Bij ons gaat met name de yoghurt er snel doorheen.
14. Bonenpuree
Kies voor je favoriete bonen. Ik kocht bruine en witte bonen, linzen en kikkererwten. Laat deze een nachtje in water wellen, giet ze af en zet ze met vers water aan de kook. Je zal op de verpakking kunnen teruglezen hoe lang welke bonen moeten koken. Na het koken ga je pureren, laten afkoelen, daarna kun je het aan de kleine aanbieden of gaan invriezen, afhankelijk van hoeveel je hebt gemaakt.
15. Italiaanse Quinoa stoofpotje
Je kindje kan inmiddels volledige maaltijden naar binnen werken en kent veel smaken. Je kunt nu uitgebreide maaltijden voor ze voorbereiden, zodat ze naast wat ze met de pot meekrijgen ook kunnen terugvallen op de speciaal voor ze samengestelde maaltijden. Dit kunnen de “standaard” groente, aardappel, vlees voorbereide potjes zijn, maar ook deze quinoa stoofpot zorgt voor extreem veel goed voedingsstoffen, dus deel ik het recept:
Bak in wat olijfolie een halve uitje aan, voeg er een heel klein beetje gesneden knoflook bij, doe er een kopje gesneden courgette bij, halve kopje gesneden paprika, een kop gesneden aubergine, een grote, fijngesneden tomaat, en een kwart kopje quinoa. Voeg er wat verse peterselie, tijm en/of basilicum bij en giet er zo nu en dan een scheutje water bij zodat de boel zachtjes doorpruttelt en lekker zacht wordt. Pureer bijna alles, prak een kleine gedeelte om voor een zachte, voor de kleine geschikte “bite” te zorgen. Dit is zo lekker, je zal het zelf willen opeten, maar niet doen, er zit verder geen zout of peper bij, en je zal het maar flauw vinden 😉
16. Een andere maaltijd idee voor een kleintje is Baby Lasagne. Begin weer met wat olie en een halve ui, klein beetje knoflook, voeg er gesneden wortel aan toe en een kopje gesneden groente. Afhankelijk van wat je in huis hebt kun je weer voor courgette, erwten, broccoli, of spinazie kiezen. Doe er ook weer een kleingesneden tomaat, of theelepel tomatenpuree bij, en een handvol pasta naar keus. Giet er steeds weer een scheutje water bij tot alles goed gekookt is (met name de pasta) en voeg er wat oregano bij, maak alles lekker smeuïg met geraspte kaas, en pureer het.
17. Kip met mais en koriander
Het is je misschien al opgevallen, maar ik ben een groot voorstander van verse kruiden aan babyhapjes toevoegen. Het is gewoon erg gezond, lekker, en zorgt dat je kleine later geen moeilijke eter wordt, omdat hij het al gewend is. Bovendien kan eten zonder kruiden een beetje flauw en eentonig worden, en dat vindt niemand leuk, dus je nieuwsgierige peuter ook niet.
Zet in een pan met kokend water een ui en een stuk kipfilet. Doe er ook een teentje knoflook en twee takjes koriander bij. Doe er vervolgens een halve kop verse of ingevroren maïskorrels bij, en voeg er ook een halve kop rijst aan toe. Dek het af en laat het koken tot alles lekker zacht is geworden en pureer alles tot een gladde puree, die je zowel vers als na invriezen kunt aanbieden.
18. Perzik/basilicumpuree
Over verse kruiden gesproken: een gepureerde perzik met een paar blaadjes basilicum smaakt echt hemels, voor zowel je kleine als jezelf. Tjah, sommige hapjes moet je meer dan één keer proeven om zeker te weten dat het goed smaakt.
Wanneer je kleine een jaar oud is kun je alle overige voedselsoorten en honing introduceren, mocht je dat niet al hebben gedaan. Je mag nu ook langzaam zout en peper gaan geven, maar overdrijf niet, het is beter voor de kleine om echt van de smaken te genieten, en niet een liefde voor zout te snel te ontwikkelen. 19. Ei
Nu je baby een jaar oud is, is het geen baby meer en hoeft geen “vloeibaar” voedsel met te eten. Je kunt nu gaan ontbijten met een gebakken of gekookt eitje, of banaan/ei pannenkoeken. Check hier mijn recept voor deze gezonde pannekoeken. Het wordt nu ook echt een feest om samen te ontbijten, al kies je voor een simpele boterham. Oh, en geef je kleine nou geen smeerkaas, ga gewoon voor roomkaas, lekker!
20. Maispap
En ik zou natuurlijk niet een recept uit mijn eigen kindertijd kunnen overslaan. Dit is iets wat ik als kleine meisje zelf veel at, en nu nog steeds regelmatig in het weekend voor iedereen in huis voorbereid. Zet een kopje water aan de kook, voeg er al roerend, langzaam, een kwart kop maïsmeel aan toe, doe er een klontje roomboter bij, roer op een zacht vuurtje tot de maïskorrels zacht zijn en je een papje hebt. Dit duurt een minuut of vijf. Je kunt het daarna direct eten, want als het te lang blijft staan wordt het hard. Geef het aan je kleine met yoghurt of hüttenkaas overheen. Het word in verschillende landen op de Balkan pura/palenta/kacamak genoemd, en is vergelijkbaar met de Italiaanse polenta. Wij eten het met kaas, gerookt vlees en ui, misschien kan ik hier een aparte recept van maken 😉
Zo, ik hoop dat je voldoende bent geïnspireerd om iets lekkers voor je kleine voor te bereiden! Wel ben ik benieuwd naar jullie recepten, wat geef jij het meest? Kook je meer zelf of bied je vaker gekochte potjes aan?
Comments
comments