Zware tijden… Het zijn hele zware tijden voor mensen met vliegangst. Zelfs voor mensen zónder vliegangst kan het nieuws uit het verleden zeer verontrustend zijn. De opeenvolgende ongelukken, beginnend met de vermissing van Malaysia Airlines (MH370), met ook nog eens de vreselijke MH17-tragedie, en dan ook nog Germanwings? Verschrikkelijk allemaal! Het aantal vliegtuigongelukken lijkt toe te nemen… Misschien is vliegen is toch best wel eng, denken sommige mensen nu misschien, en wat betreft de mensen met vliegangst: zie je wel! Vliegen is doodeng!

Ik snap de onrust volkomen, en ik kan niet zeggen dat het ook nooit door mijn hoofd heeft gespookt. En juist omdát het ook door mijn hoofd heeft gespookt kan ik nu dit artikel schrijven. Dus voor de mensen met vliegangst die dit willen oplossen zónder een cursus vliegangst, lees dit even rustig door!

Vertrouwen: vliegen = veilig

Het idee is eng, ik weet het! Je hangt in de lucht, en je wil er niet aan denken om die enorme val van kilometers hoog te maken, mocht het mis gaan. Maar vliegen is veilig, en zelfs bewezen bijna 1000 keer veiliger te zijn dan autorijden (lees hier), en de kans op een fataal vlieguigongeluk is welgeteld 0,000068% volgens vliegtuigdeskundige Joris Melkert. Wees hiervan bewust, máák je ervan bewust. Zoek artikelen en interviews van deskundigen als deze op, en kijk, lees en luister ze tot je deze feiten zo in je hoofd gestampt hebt dat je in deze veiligheid gelooft en vertrouwt.

Vliegmaatschappij kiezen #1: Stel je open

Sommige mensen willen graag zo goedkoop mogelijk vliegen. Als je écht angst hebt voor vliegen, zoek dan bewust je vliegmaatschappij uit en probeer de prijzen even weg te denken. Bovendien komt er vaak nog een stapel kosten bovenop je vliegticketprijs (annuleringsverzekeringen, extra service kosten, boekingskosten etc.), dus uiteindelijk is die ene vliegmaatschappij misschien toch niet zo goedkoop als je dacht.

Nog iets waar je misschien snel naar kijkt bij het boeken van lange vluchten is of er rechtstreekse vluchten beschikbaar zijn. Rechtstreekse vluchten zijn wel vaak het best en snelst, maar probeer dit niet te per se te willen en stel je ook open voor vluchten met overstappen bij het maken van je keuze. Overstappen is namelijk niet altijd de slechtere optie en heeft ook zijn voordelen:

  • Je kan je benen even strekken en op adem komen, mocht je last hebben van misselijkheid.
  • Bij lange overstappen kan je het vliegveld van een bepaald land verkennen, en rustig ergens gaan zitten of wat winkelen, leuk toch?
  • Het is leuk om te kunnen zeggen, ik ben in Dubai geweest! (in mijn geval). Oké, het vliegveld dan, voeg ik er vaak aan toe. Maar ik heb de stad wel gezien vanuit het vliegtuig en toevallig biedt het vliegveld van Dubai ook genoeg gelegenheden om naar buiten te turen door de ramen, en vanuit de glazen liften.
  • Je wisselt van plaats in het vliegtuig. Zat je naast een saaie troela in het eerste vliegtuig? Overstappen, nieuwe rondes nieuwe kansen!

Vliegmaatschappij kiezen #2: Verdiepen en researchen

Nadat je wat minder eisen hebt wat betreft vliegmaatschappijen komt de volgende stap: bewust kiezen waarmee je gaat vliegen. Welke vliegmaatschappijen zijn succesvol? Welke bieden goede service? Lees verder ook ervaringen en reviews van andere mensen op het internet of vraag het aan vrienden.

Op basis van tips van andere mensen, enorm goede reviews op het internet, nieuws en statistieken maakte ik vorig jaar zo mijn beslissing voor mijn eerste lange vliegreis naar Japan: Emirates, één van de veiligste vliegmaatschappijen ter wereld! Zodra je de vliegmaatschappij hebt gevonden waar jij je veilig en prettig bij voelt, boek dan optijd je tickets en vergeet natuurlijk niet je stoel uit te kiezen. Ga ergens zitten waar jij je het prettigst voelt, bijvoorbeeld bij het raam of juist niet bij het raam.

In Plane-voorpret

Wat ga je allemaal tijdens je vliegreis doen? Bereid dit allemaal goed voor, en je vooruitzichten op de reis worden een stuk positiever. Ik noem het zelf altijd voorpret. Welke boeken of tijdschriften ga je lezen? Kan je vooruit met de voorraad boeken op je E-reader, of heb je genoeg offline spelletjes gevonden voor op je tablet? Wat voor eten bieden ze in het vliegtuig? En vooral, in het geval van een lange vlucht, wat heeft het entertainment-systeem te bieden? Welke films en series hebben ze, en welke spelletjes hebben ze? En is je iPod of telefoon voorzien van je nieuwste favoriete nummers?

Indien je met mensen samen gaat, zijn er leuke woordenspelletjes of andere gezellige, grappige dingen die je onderweg samen kan doen? Ga al dit soort dingen nauwkeurig na en je toekomstige vlucht gaat er een stuk zonniger uitzien!

Wees optijd

No stress! Plan je reis goed, en zorg dat je optijd bent ingecheckt, en vooral ook optijd aanwezig bent op het vliegveld. Maak gebruik van de luxe van het online inchecken, en bespaar de tijd die je hebt op het vliegveld. Zorg ook dat je voldoende tijd hebt om je bagage in te checken, en plan alles goed van tevoren zodat je niet te maken krijgt met nare gevoelens als haast, stress en ongemak.

Wees zo optijd mogelijk aanwezig zodat je voor het boarden nog genoeg tijd hebt om even rustig te zitten, een drankje te pakken en op adem te komen. No stress!

Turbulentie-research

Als je bang bent voor vliegen dan is er een grote kans dat je in paniek kan raken bij gevallen van turbulentie. Maar wat is turbulentie eigenlijk? Het voelt misschien niet prettig, en het voelt misschien wel alsof je elk moment naar beneden kan storten, maar wees gerust en zorg dat je je van tevoren goed hebt verdiept in turbulentie. Want als je dit hebt gedaan dan weet je dat het niet gevaarlijk is, en dat de turbulentie-horrorverhalen van mensen je voor niks hebben opgejaagd.

Lees bijvoorbeeld dit stukje tekst over turbulentie, en je stoort je misschien wel aan het nare gevoel, maar niet aan de angsten voor de gevaren ervan!

Eten en drinken: beware!

Het is belangrijk dat je je op je gemak voelt in het vliegtuig. Wees je er dus van bewust dat je ook moet letten op wat je eet. Maak het jezelf niet oncomfortabel, en zorg er niet voor dat je steeds met buikpijn naar de wc moet strompelen, of dat je continu je scheetjes in zit te houden door het eten van die pittige bonen. Als je niet zeker bent wat je dan wel of niet moet eten, dan zijn er genoeg blogs en artikelen over gezond en bewust eten. Hier heb ik er alvast één voor jullie, een scheet-eten top 10 vind je op het dieetblog!

Slapen

De reden dat ik een sterretje hierbij heb gezet is omdat dit niet even effectief voor iedereen kan zijn: als je iemand bent die nergens kan slapen behalve in bed, dan kan je deze tip overslaan. Maar voor mij persoonlijk was dit zeer effectief: zorg dat je moe bent! In de meeste gevallen wil je natuurlijk juist goed uitgerust zijn voor je lange reis, maar als je heel erg tegen vliegen opkijkt dan kan ik je deze tip meegeven. Ga lekker laat naar bed, en zorg dat je moe bent op de dag van de vlucht.

Maak je geen zorgen, zet een harde wekker en de adrenaline van het op reis gaan houdt je wakker genoeg om de dag fatsoenlijk te overleven totdat je in het vliegtuig zit. Als je dan eenmaal lekker zit word je vanzelf weer moe, want na al die adrenaline op het vliegveld en dat slaaptekort kan jij wel een dutje gebruiken. Als je geluk hebt slaap je dan zo door je vlucht heen, of op z’n minst een groot deel ervan, en heb je niet eens de tijd en energie om te denken: goh, wat als we neerstorten?

Beheers jezelf: ademhaling en gedachten

Bij mij is dit niet nodig geweest omdat ik door de voorgaande tips beheersd genoeg was tijdens de vluchten, maar het kan altijd gebeuren dat je je alsnog druk gaat maken tijdens de vlucht. Zorg dat je ruim van tevoren voldoende kennis hebt van je eigen lichaam, gevoelens en gedachten. Hoe kom jij het beste op adem, en wat is voor jou rustgevend? Dit kunnen ademshalingsoefeningen zijn, maar ook bepaalde gedachten. Bijvoorbeeld, zodra je je onprettig voelt verbeeld je je vakantie die je gaat beleven na de vlucht, blijf herhalen in je hoofd dat het goed gaat komen, of adem diep in en uit door je neus. Dit kan echt van alles zijn, en het hangt van jou af.

Verder kan je beter alles wat negatieve gedachten kan geven over vliegen vermijden voordat je gaat vliegen, wat natuurlijk heel logisch is, maar er zijn mensen die juist uit zorgen toch dingen gaat opzoeken. Verhalen over vliegtuigrampen, films of series kijken waarin iets met een vliegtuig gebeurt, etc. Niet doen!

Kauwgom Kauwen

Dit is wederom een tip die bijdraagt aan je comfort tijdens de vlucht, en ook eentje die best cliché is. Of je al eerder hebt gevlogen of niet, je zal vast wel weten van de ellende van verstopte oren en oorpijn tijdens het vliegen. Mocht dit iets zijn wat je echt niet prettig vind, vergeet dan niet kauwgom mee te nemen, want kauwgom kauwen kan hier tegen helpen. Daarnaast heeft kauwgom ook nog een rustgevend en stress-recuderend effect, dus ook als je niks geeft om die verstopte oren, kauwen maar!

More research! 

Mocht je nog steeds vertrouwensproblemen hebben in vliegen, ben je nog steeds bang ondanks dat je de ins en outs weet van turbulentie en vrees je nog steeds het ergste, ook al zou je met de veiligste vliegmaatschappij ter wereld vliegen: doe dan nog iets meer moeite en verdiep je in de technieken van vliegtuigen. Zoek in boeken, op het internet, kijk documentaires en mocht dit niet voldoen, dan kan je altijd nog contact opnemen met een expert.

Hoe functioneert een vliegtuig eigenlijk? Als je weet wat er wel niet allemaal gebeurt in een vliegtuig, wat de bemanning doet om alles goed te laten lopen en hoe het technisch allemaal in elkaar steekt kan dat voor meer en beter vertrouwen zorgen. En je weet wat ze zeggen, kennis is macht!

Weet: vliegen is doodnormaal

Zo’n 4 miljoen Nederlanders hebben last van vliegangst, dat is veel! Op het moment dat jij in het vliegtuig zit mag je ook heel trots op jezelf zijn, want angsten overwinnen is een hele onderneming, en bovendien verruimt het durven vliegen je horizon.

Mocht je toch nog last hebben van angsten tijdens je vlucht, dan is er nog één ding die ik je mee kan geven: vliegen is doodnormaal! Als je in het vliegtuig zit, kijk rustig rond en weer niet gegeneerd om je mede-passagiers te bestuderen. Er zijn mensen die zo vaak vliegen dat er geen sprankje nervositeit van hun gezicht is af te lezen, want ja, als je het wekelijks of maandelijks doet voor je werk dan is het net als een treinritje. Er zitten kindjes die helemaal op hun gemak zijn of zelfs excited, en er zijn mensen die gezellig samen een drankje doen tijdens de vlucht alsof ze in een café zitten.

Laat de rust en gezelligheid van andere mensen jou beïnvloeden, en ga erin mee. Leun achterover, kijk een filmpje, luister muziek en wees gerust: het valt allemaal eigenlijk ook wel mee!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like
Met kinderen op vakantie? Zo doe je dat!
Verder lezen

Met kinderen op vakantie? Zo doe je dat!

Inhoudsopgave Hide VerwachtingenMaak de reis visueelCadeautjesTijd voor jezelf inplannenMisschien vind je deze artikelen ook interessant: Voor een onvergetelijke…