Moeder zijn is niet altijd even makkelijk. Je hebt tenslotte een mens ter wereld gezet, maar nu moet je er voor zorgen dat het tot een volwassen persoon opgroeit en als het even kan – een nuttig individueel voor de samenleving. Ondertussen probeer je het gezond en gelukkig te houden, en neem je alle poepluiers, woedeaanvallen en slapeloze nachten voor lief. En tussen de talloze meningen van andere “perfecte” moeders wiens kinderen enkel biologisch eten en meteen hele nachten doorslapen probeer jij de balans tussen de borstvoed- en draagdoekmaffia te vinden, zonder jezelf helemaal gek te maken. Daarom, mama, speciaal voor jou, vijftien voorbeelden om je te vertellen dat je het stiekem toch wel supergoed doet.

  1. Je kinderen lachen, gieren en brullen dagelijks. Het zijn luide, maar o zo gelukkige monstertjes die met hun gegil en gelach jou ook aan het lachen maken.
  2. Je kinderen zijn niet altijd even schoon. Je huis eigenlijk al helemaal niet, maar punt één blijft. Die kleine modderbroekjes, vieze nageltjes en snotneusjes zijn bewijs dat je kinderen de vrijheid hebben om te spelen en vies te worden. Om gelukkig te zijn.
  3. Je kinderen kunnen samenspelen en delen, want dat heb jij ze aangeleerd. Door veel met ze te spelen, en door ze tussendoor ook nog eens op te voeden zonder dat ze het doorhebben.
  4. Je bent niet bang om je kinderen straf te geven, soms verdienen ze het echt wel. Je hoeft niet altijd het vriendinnetje uit te hangen, want je weet dat opvoeden zo niet werkt.
  5. Over opvoeden gesproken, je kinderen zeggen “alsjeblieft” en “dank je wel” zonder dat je ze hier op moet wijzen.
  6. Je vindt hun geluk, gezondheid en behoeftes belangrijker dan die van jezelf. Met als gevolg dat jij niet altijd genoeg slaap of voedsel krijgt, maar dat komt wel. De kleintjes moeten eerst goed eten, in bad en slapen, voordat jij überhaupt aan je avondeten begint.
  7. Ze komen bij jou uithuilen. Als ze vallen, pijn hebben of teleurgesteld zijn komen ze hun gezichtjes en traantjes in jou schouder drukken, want ze weten dat mama altijd troost biedt.
  8. Ze roepen sneller mama dan papa. Of ze nou hulp nodig hebben met billen vegen, huiswerk of ’s nachts naar hebben gedroomd, mama is voor alles redder in nood. Hoe lief ze papa ook vinden.
  9. Wanneer ze ’s ochtends de deur uit gaan worden de knuffels, kusjes en “ik hou van je” nooit overgeslagen. Jij vindt het belangrijk dat ze weten dat je van ze houdt, en inmiddels komen ze zelf om kusjes vragen als ze naar buiten gaan. Of weer thuis komen.
  10. Sterker nog, vaak willen ze niet eens weg zonder je. Ze zijn niet alleen aanhankelijk, maar vinden jou hartstikke leuk. Omdat je grappig, gezellig en lief bent.
  11. Je tieners schamen zich voor je. Om alles wat ze eigenlijk geweldig aan je vinden, maar door die hormonen even vergeten zijn. En ook omdat je, ondanks dat ze alles denken te weten, nog steeds een supermama bent, die ze blijft opvoeden.
  12. Papa is stiekem een beetje jaloers. En weet niet welke sokken of strikjes hij moet pakken.
  13. Je hebt geleerd om je niet druk te maken over de kleine dingen. Je springt niet op als ze vallen, je wordt niet boos als ze weer sap laten vallen, en soms laat je ze het gewoon lekker zelf uitzoeken. Als ze onderling ruzie hebben bijvoorbeeld. Want passief opvoeden is soms net zo belangrijk.
  14. Soms haten je kinderen je. Maar ook dat is omdat jij constant aan het opvoeden bent en ze weet te corrigeren, straffen, aan te pakken of juist niet te reageren. Ze komen niet overal mee weg en soms haten ze je er om. Maar dat geeft niet, want het komt altijd weer goed en de volgende dag houden ze alweer van je en zijn ze een les wijzer.
  15. Je kent je kinderen. Je weet waar ze zich mee bezig houden, wat er in ze omgaat, kent de liedjes en tekenfilms die ze leuk vinden uit je hoofd, en ondanks dat je Bumba niet meer kunt aanhoren zet je hem toch elke keer aan als ze er wéér om vragen.

Comments

comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like
Hoe zet je E-E-A-T in?
Verder lezen

Hoe zet je E-E-A-T in?

Inhoudsopgave Hide Wat is E-E-A-T?Hoe zorg je dat jouw geschreven content voldoet aan E-E-A-T?Laat de content op je…